Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Fungicidni preparati
  • 07.04.2015. 07:35

Poznavanje fungicida pomaže proizvođačima

Dobro poznavanje načina na koji fungicidi djeluju može pomoći proizvođačima u planiranju i izvođenju mjera zaštite.

  • 502
  • 48
  • 0

Fungicidi koje koristimo za zaštitu od krastavosti na jabukama, kontroliraju bolest kroz četiri različita načina djelovanja: preventivna zaštita, post-infekcijska zaštita, pred-simptomska aktivnost i post-simptomska aktivnost.

Razumijevanje ovih načina djelovanja, može pomoći uzgajivaču neke kulture, da odabere onaj materijal koji će u datom trenutku dati najbolji rezultat u zavisnosti od određenih uvjeta.

Preventivni fungicidi

Preventivna zaštita se odnosi na sposobnost fungicida da uništi ili inaktivira već prisutne spore krastavosti na organima biljke (i time spriječiti infekciju) lista ili ploda, prije negoli se steknu uvjeti za infekciju. Dobri preventivni fungicidi moraju pokazivati ​​zadovoljavajuću sposobnost zadržavanja, to jest, fungicid mora ostati na površini lišća i odoljeti prekomjernom ispiranju aktivne tvari uslijed kiše.

S druge strane, dobar preventivni fungicid mora imati dobra redistributivna svojstva, što znači da bi ostaci fungicida trebali imati tendenciju da se isprani od kiše prerasporede na prethodno nezaštićeno tkivo. U idealnom slučaju, fungicid se treba držati dovoljno dobro na površini da se ne može isprati sa stabla, ali treba biti i dovoljno dobro preraspoređen tijekom kišnog razdoblja, kako bi se zaštitili novi porasti.

Fungicidi nakon infekcije

Post-infekcijsko djelovanje odnosi se na sposobnost fungicida da uništi ili zaustavi rast gljivice, i time spriječiti uspostavu lezija, ako je primijenjen u određenom roku nakon početka vlažnog razdoblja. Ovo djelovanje se izražava kao vrijeme od početka vlaženja i označava period u kojem fungicid mora biti primijenjen kako bi zaustavio zarazu. Na nižim temperaturama, razdoblja post-infekcijske aktivnosti za kontaktne fungicide duže je od onih koji su navedeni.

Zaustavljanje formiranja sekundarnih spora

Pred-simptomsko djelovanje je ustvari produžetak post-infekcijskog djelovanja. Kada se primjenjuje nakon infekcijskog razdoblja, ali izvan rokova navedenih za svoju post-infekcijsku aktivnost. Fungicidi sa značajnim predsimptomskim djelovanjem, će omogućiti će razvoj manjih klorotičnih lezija, međutim, to će spriječiti ili znatno umanjiti proizvodnju sekundarnih spora iz tih lezija. Dakle, ako se ovakav fungicid primijeni prekasno da potpuno zaustavi infekciju, i dalje će uvelike smanjiti količinu inokuluma koja će biti na raspolaganju za sekundarna širenja.

Post-simtomsko djelovanje odnosi se na sposobnost fungicida da kada se primjenjuju na aktivne sporulirajuće lezije, uvelike sprečavaju daljnju proizvodnju sekundarnih spora fuzikladija. Budući da ove aplikacije ne ubijaju gljivice, već samo blokiraju njihov razvoj, moraju se ponoviti kako bi zadržali učinak blokiranja razvoja gljivica. Kao i kod pred-simptomskog djelovanja ovdje je glavna korist zbog smanjenja pritiska sekundarnih lezija.


Tagovi

Djelovanje fungicida Infekcija Lezije Fuzikladije Krastavost Spore Gljivice Sekundarne spore


 

Tomislav Soldo

Više [+]

Diplomirani agronom smjera VVV sa višegodišnjim iskustvom u uzgoju vinove loze te podizanju i vođenju nasada raznog voća. Proizvodni savjetnik - konzultant brojnim voćarima u Slavoniji i Baranji.