Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Povijanje postranih izboja
  • 01.04.2015. 16:30

Povijanje izboja za kontrolu bujnosti!

Odlična mjera za kontrolu bujnosti mladih nasada!

  • 766
  • 61
  • 0

Jedna od najvažnijih mjera za smanjenje bujnosti i postizanje rane rodnosti, je povijanje postranih izboja. Posve je jasno da je prilikom formiranja uzgojnog oblika vreteno i njegove modifikacije, kod srednje bujnih i bujnih sorti (Gala, Granny Smith, Fuji, Jonagold) potrebno odvojiti potrebna sredstva i vrijeme za povijanje prijevremenih izboja, tek posađenog mladog voćnjaka.

Uzmimo za primjer sortu Fuji (izuzetno bujna), kod koje odmah nakon sadnje moramo poviti sve prijevremene izboje ispod horizontale, ili najkasnije do kraja lipnja, da bi smanjili bujnost (sprečavajući da se ovi izbojci razviju u velike donje grane). Na ovaj način dodatno potičemo i formiranje cvjetnih pupova. Naši su voćari u praksi velikom većinom izbjegavali izvođenje ove mjere, često to pravdajući velikim troškovima.

Izuzetna mjera za kontrolu bujnosti mladih nasada

Nažalost, vrlo brzo su svi uvidjeli svoju grešku, posebno na bujnijim sortama poput sorti Fuji i Granny Smith, koje su razvile već u prvih par godina, vrlo bujna stabla, sa jakim granama u gornjem dijelu krošnje. Na ovo su voćari odgovorili izvođenjem jake rezidbe u periodu mirovanja i na ovaj način isprovocirali su još veće poraste. Ovo sve je još dodatno začinjeno ulaskom u alternativna rađanja kod sorti koje su tome i inače sklone, poput sorti Fuji i Golden Delicious, i tako smo ušli u zatvoreni krug iz kojega je jako teško izaći. Krug neravnoteže između rasta i rodnosti.

U praksi je čest slučaj da se čak i nakon povezivanja ispod vertikale, grane na sorti Fuji vraćaju u horizontalni položaj, uslijed velike bujnosti ove sorte.

Povijanje u rodne pozicije

Dakle, ukoliko ovo želimo izbjeći tada je kod srednje bujnih i jako bujnih sorti obavezna mjera da nakon sadnje, osim rezidbe konkurentnih grana, povijamo postrane izboje ispod horizontale. Izboje ne trebamo skraćivati tijekom prve godine, dovoljno ih je poviti. Oštriji kut izboja rezultira sa formiranjem jače grane i slabijim zametanjem plodova. Horizontalniji kut rezultira sa kraćim granama, i zametanjem više cvjetnih pupova.

Kontrola bujnosti

Pendulasta pozicija prijevremenih izboja (uzrokovana umjetno, povezivanjem izboja ispod horizontale), rezultira formiranjem slabijih rodnih grana, sa puno pupova, od koji mnogi izrastu u kratke rodne izboje (spurove). Fuji, koji nije povijen odmah nakon sadnje, vrlo brzo će razviti snažne grane koje rastu pod oštrim kutom i biti će problematično da se smjesti unutar predviđenog mu prostora. Ovo kako sam već prije naglasio, dovodi do intervencije voćara, koji prikačivanjem pokušavaju zauzdati rast grana, te na tako mladoj biljci dolazi do još jačeg porasta i izazivanja.

Unatoč svemu ovo početno povijanje grana, omogućava rani ulazak (druga i treća god.) u prvi jači rod, koji dodatno obuzdava bujnost i limitira porast grana. Ovo povijanje je najbolje obaviti unutar mjesec dana od sadnje, ali moguće je to obaviti i u lipnju, srpnju, pa čak i u kolovozu, ali je tada to puno teže i skuplje jer imamo prisutne i nove izboje i listove.

Povezivanje mijenja kut rasta, zaustavlja se porast u dužinu i ima pozitivan utjecaj na rodnost. Nikako nije poželjno obavljati prikraćivanje provodnice, jer se na taj način uklanja znatan dio drveta proizveden u rasadniku, i mijenja se prirodni balans i grananje. Čak i kada se posadi šiba, bolja je opcija koristiti hormone, kako bi granali sadnicu. Idealno bi bilo posaditi knip sadnicu sa 10 plus prijevremenih izboja, svaki dug od 25 - 40 cm, na visini od 70 cm na više, sve izboje koji se nalaze niže potrebno je odstraniti.


Tagovi

Povijanje izboja Smanjenje bujnosti Bujnost Voćnjak Fuji Jonagold Rezidba Vreteno Mladi nasad


 

Tomislav Soldo

Više [+]

Diplomirani agronom smjera VVV sa višegodišnjim iskustvom u uzgoju vinove loze te podizanju i vođenju nasada raznog voća. Proizvodni savjetnik - konzultant brojnim voćarima u Slavoniji i Baranji.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić