Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • OPG Tomislav Šimunko
  • 30.12.2017. 07:30

Posljednje jagode obrali u prvom tjednu Adventa!

Posljednju ovogodišnju berbu jagoda mjesečarki obitelj Šimunko je obavila u prvom tjednu Adventa i kad su ih prodavali na sajmu u Zagrebu, dio kupaca nije vjerovao da se doista radi o domaćim jagodama.

Foto: Sandra Špoljar i OPG Šimunko
  • 902
  • 108
  • 0

Tomislav Šimunko iz Kozarevca, mjesta u đurđevačkom dijelu Podravine bio je zaposlen u Hrvatskoj vojsci. Nakon što je prije 14 godina napustio taj posao i od oca naslijedio nešto zemlje, posadio je prvih 2.000 sadnica jagoda. Iako taj kraj nije poznat po proizvodnji toga voća, Tomislav je odlučio pokušati. I danas može reći da je uspio, jer broj sadnica je odavno premašio 50 tisuća, a osim jagoda, posao upravo upotpunjuje i njihovom preradom odnosno proizvodnjom voćnih džemova.

“Prije nekoliko godine došli smo do 70 tisuća grmova jagoda koje smo uzgajali na 18 tisuća kvadratnih metara plasteničkog prostora. I na godinu smo ubrali više od 45 tona. No onda je ovaj kraj zahvatilo veliko nevrijeme i dio plastenika nam je bio potpuno uništen, pa su nam se proizvodne površine smanjile. Ove smo ih pak godine, sami morali dodatno smanjiti, jer, vjerovali ili ne, nismo mogli naći dovoljno sezonskih radnika! Tražili smo ih i preko Zavoda za zapošljavanje, ali odaziv je bio jako loš.

Imaju više od 45.000 grmova jagoda mjesečarki

Trebalo je raditi 8 sati dnevno i satnica je bila 17,00 kuna. A kad dođe sezona branja, tamo u petom i šestom mjesecu, jagode morate ubrati na vrijeme, inače propadnu. Jednom smo imali 29 sezonaca i trebalo nam je još najmanje 10-ak ljudi, no nismo ih našli. I nije bilo druge, nego smanjiti nasade. Jer bolje i tako, nego da nam urod propada. Sada imamo oko 45 tisuća sadnica, na nešto više od 14 tisuća kvadrata plastenika i sve je u sustavu navodnjavanja“, priča nam Tomislav.

Smanjuju nasade, proširuju asortiman

Iako su smanjili nasade jagoda, proširuju asortiman. U OPG-u Šimunko sada proizvode i voćne džemove. Većina ih je, naravno, od jagoda, no tu su i manje količine onih od marelica, višanja, malina i šljiva.

Kakve sve proizvode nudi podravska obitelj Šimunko pogledajte i na web stranici ovog vrijednog gospodarstva: http://www.opg-simunko-tomislav.hr/

“Te voćke i mi i roditelji imamo u vrtu i vinogradu. Ne radi se o nekom velikom broju stabala, ali urod, koliki god bio, dobro dođe za njihovu proizvodnju. Evo, ovih dana imamo svoj štand i na Adventskom sajmu u središtu Zagreba i prodajom smo relativno zadovoljni. Lijepo je vidjeti da ljudi cijene domaće džemove“, ističe Tomislav.

Do sada se nisu javljali na natječaje iz programa Ruralnog razvoja, no sljedeće godine, vrlo vjerojatno hoće. Jer svoje nasade žele upotpuniti i borovnicom.

Žele posaditi i hektar borovnica

“Želja nam je posaditi jedan hektar borovnica, jer njezine je plodove nakon berbe puno lakše održati svježima, za razliku od jagoda. Većinu svježih jagoda odmah prodajemo na veliko tvrtki “Brana“ d.o.o. iz Virovitice, koja u svom sastavu ima veliku ULO hladnjaču iz koje jagode idu dalje do kupaca. S obzirom da imamo mjesečarke, jagode beremo i početkom prosinca. Posljednju ovogodišnju berbu obavili smo sad, u prvom tjednu Adventa i kad smo ih prodavali na sajmu u Zagrebu, kupci nisu vjerovali da su to naše, domaće jagode, već su mislili da nudimo uvozne. No svatko tko ne vjeruje može doći do nas i vidjeti ih. Prosječna cijena kilograma u ovoj se godini kretala oko 14,00 kuna. Sada napokon možemo malo odahnuti od posla tamo do svibnja, kad počinjemo s prvom sljedećom berbom“ kaže ovaj podravski proizvođač jagoda.

Plastenici puni jagoda

Osim podizanja nasada borovnica, obiteljskom gospodarstvu Šimunko iz Kozarevca u planu je i nabava manje hladnjače te proširenje pogona za proizvodnju džemova. S obzirom da je riječ o velikim investicijama, taj će plan moći realizirati jedino ako na nekom budućem natječaju iz Ruralnog razvoja dođu do potrebnog novca. Jer, kreditno se, kaže Tomislav Šimunko, zaduživati ne žele.

O jagodama:

Jagode pripadaju porodici Rosaceae (ruže) i na dugačkoj peteljci imaju po tri nazupčena lista. One su i jedino voće čije sjemenke nisu sakrivene unutar ploda, nego se nalaze izvana. Jagode sadrže puno vitamina C i A zatim vlakana te željezo i folnu kiselinu koja je, između ostalih, potrebna trudnicama. Jagode je najbolje jesti svježe, natašte ili između obroka. Odlično gase žeđ, a smiju ih jesti i dijabetičari.

Foto: Sandra Špoljar i OPG Šimunko


Fotoprilog


Tagovi

OPG Tomislav Šimunko Kozarevac Jagode Voćni džemovi Sezonski radnici Plastenici Borovnice Brana d.o.o.


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Berba kamilice u slatinskom kraju u punom je jeku. Uskoro više... ;) (foto: Mario Prugovečki)