Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • OPG Denis Barić
  • 02.03.2020. 10:30
  • Zadarska, Veli Iž

Poker odličja iz stoljetnog maslinika otočnog predsjednika Denisa Barića

Nagrade su potvrda da smo na dobrom putu, kaže Denis Barić. Uz zlatnu medalju za čaj od maslinovog lista, njegov OPG okitio se i srebrnom medaljom za Iški sapun, brončanom medaljom za Iško ulje i plaketom za najbolje ocijenjen kozmetički pripravak. Kako će iz Programa ruralnog razvoja izgraditi uljaru i kušaonicu na otoku Ižu?

Foto: arhiva OPG-a Barić
  • 1.788
  • 487
  • 3

Ništa ne uspijeva tako dobro kao uspjeh, a kako se postiže zna Denis Barić iz Velog Iža na otoku Ižu. On od svojih maslina, osim ekstra djevičanskog ulja, dobije i druge proizvode. Ne bilo kakve već proizvode s dodanom vrijednošću za koje je na nedavniim međunarodnim mafestacijama Maslina i Intrada u Splitu “pokupio” čak četiri odličja. Uz zlatnu medalju za čaj od maslinovog lista, okitio se i srebrnom medaljom za Iški sapun, zatim brončanom medaljom za višesortno ekstra djevičansko maslinovo ulje, a osvojio je i plaketu za najbolje ocijenjen kozmetički pripravak.

“Priznanja su potvrda da smo na dobrom putu”, kaže Denis.

Kozjim putem do maslinika

Šira javnost poznaje ga kao predsjednika Otočnog Sabora, borca za interese otočana koji i vlastitim primjerom pokazuje kako se na otoku, u prirodnom okruženju, može raditi i živjeti, a da se pritom ništa ne devastira. Na pitanje otkad se bavi maslinarstvom odgovara: ”Bavim se otkad znam za sebe jer su se i moji roditelji bavili maslinarstvom. Brat i ja smo nastavili. Prije šest godina osnovao sam OPG koji se, uz osnovnu djelatnost uzgoja i prerade maslina, bavi i izradom Iškog sapuna od maslinovog ulja, čaja od maslinovog lista i izrade suvenira od maslinovog drva kao što su primjerice zidni sat, svijećnjak i narukvice”, govori Denis.

Sa svojom obitelji, suprugom Sandrom, te kćerkama Ivom i Dolores obrađuje 90 stoljetnih stabala u četiri međusobno udaljena maslinika do kojih se dolazi kozjim putem. Sve masline su autohtonih sorti - Orkule, Grambučele i Jedrnjače (Drobnice)…

Poticaji za ekstenzivan uzgoj

Nema ekološki certifikat, a nije mu ni potreban jer se radi o ekstenzivnim maslinicima. “Velika površina zemlje, mali broj maslina, veliki raspon među stablima i Europa plaća poticaje za takve maslinike, zbog eko opstanka, zbog opstanka životinja na tom masliniku. Tu je manji urod u odnosu na druge maslinike. Nema nikakvih pesticida, nema kemikalija, sve je na prirodnoj osnovi”, kaže Denis. Planira proširenje na još jedan hektar sa 100 stabala, a posadio je i novi maslinik u kojemu uz Oblicu i Istarsku bjelicu svoje mjesto imaju i introducirane sorte Pendolino, Coratina, Levantinka…

Sandra i Denis Barić - Nagrade potvrđuju da su na dobrom putu

Denis nam je otkrio i kako je došao na ideju da proizvodi čaj od lišća maslina.

“Prijatelj mi je zatražio lišće. Zna da je ekološko pa sam i ja počeo “njuškati” po internetu i saznao kako je to dobro za zdravlje. List masline je jak antioksidant, djeluje antiupalno i ublažava bol.
Za spojeve prisutne u listu smatra se da jačaju imunološki sustav, povećavaju energiju organizma, posjeduju antivirusno, antiparazitsko, antibakterijsko i antifungalno djelovanje. Smanjuju ili čak sasvim uklanjaju mnoge zdravstvene probleme, kao što su krvni tlak, koncentracija šećera u krvi te nivo LDL-a (često zvanog i 'loš' kolesterol tj. loša masnoća koji se povezuje s nastankom krvožilnih i srčanih oboljenja) u krvnom serumu”
, pojašnjava Denis.

Saznao je i da EU za ekstenzivne maslinika daje potpore. Denisovo poljoprivredno gospodarstvo je tako korisnik IAKS mjere 10 Poljoprivreda, okoliš i klimatske promjene za Operaciju 10.1.8. Održavanje ekstenzivnih maslinika i Mjere 1 programa ruralnog razvoja Prenošenje znanja i aktivnosti informiranja od strane Ministarstva poljoprivrede preko Savjetodavne službe u Zadru. “Sve ove mjere su financirane iz sredstava Europske unije”, otkriva Denis. Ne radi se o velikim sredstvima. Za ekstenzivne maslinike potpore iznose 804 eura po hektaru.

Kupio sušaru i strojeve za berbu

S tim sredstvima Denis je kupio sušaru za sušenje lista maslina, nabavio strojeve, tresače za berbu maslina bez kojih bi teško uspio pobrati sve plodove. Masline su visoke i na prilično nepristupačnom terenu. “Imam pravo i na financiranje marketinga”, dodaje Denis.

Njegov OPG nositelj je i oznaka Hrvatski otočni proizvod za ekstra djevičansko maslinovo ulje, čaj od maslinovog lišča, Iški sapun od maslinovog ulja i svijećnjak od maslinovog drva. Troškove analiza za oznaku pomogao je pokriti i Grad Zadar, a koristi i sredstva Zadarske županije namijenjena poljoprivrednicima.

Pored dopunske djelatnosti za izradu neprehrambenih proizvoda i predmeta opće uporabe OPG ima dopunsku djelatnost za organiziranje tečajeva za izradu tradicijskih proizvoda i rukotvorina. Zatim, organiziranje edukacijskih praktikuma i/ili omogućavanje održavanja radionica, tečajeva, seminara i edukacija iz registrirane dopunske djelatnosti OPG-a te sudjelovanje na manifestacijama prikazivanjem aktivnosti i djelatnosti OPG-a vezanih s ruralnim običajima, zanimanjima tradicijskih obrta i/ili tradicijskim vještinama.

On od svojih maslina, osim ekstra djevičanskog ulja, dobije i druge proizvode. Ne bilo kakve, već proizvode s dodanom vrijednošću

“Tako, primjerice, s poznatim zadarskim kuharom i promotorom tradicijskih jela Renatom Kraljevom prezentiramo tradicijsko zaštićeno jelo Iški lopiž”, otkriva vlasnik OPG-a Barić. Riječ o jelu od mlade janjetine, s dodatkom povrća (boba, biža (graška), artičoka i aromatičnog mediteranskog bilja, a bit specijaliteta je u posudi u kojoj se priprema, a izrađuje se od gline na drvenom ručnom kolu.

“Tradicija lončarstva na otoku Ižu potječe još od vremena Liburna, a iški lopižari”, podsjeća Denis Barić, "bili su najveći lončari na Jadranu". Tradicionalna keramika otoka Iža, stoljećima je predstavljala dragocjenu robu kojom se trgovalo duž cijelog Jadrana. Koga zanima svu tu “robu” i druge etnografske predmete može pogledati u veoliškom Muzeju.

U planu uljara i kušaonica

Za sve što planira na svom gospodarstvu Denisu su neophodna nova ulaganja, ponajprije u uljaru i kušaonicu. “Radi se o maloj uljari Olio mio kapaciteta do 100 kg. Toliko se  na Ižu može dnevno ubrati maslina koje bi odmah prerađivali. Uz uljaru, u planu je i kušaonica”, otkriva Denis.

Ne krije ni da njegovo poljoprivredno gospodarstvo ima želju svoje proizvode i nematerijalnu kulturnu bašinu Iža ponuditi domaćim, ali i stranim gostima koji dolaze na otok Iž. “Pozvat ćemo ih, kaže, i u berbu maslina za što gosti iz kontinentalnih zemalja, posebice Mađari, Slovaci, Česi, Poljaci, pokazuju sve veći interes”. E sad, zamislite da ih se u tijekom berbe pogosti s Iškim lopižom, čajem od lista maslina, da ruke mogu oprati koristeći ručno izrađeni unikatni sapun od maslinovog ulja. Zatim nazočiti preradi maslina i kušati “friško” ekstradjevičansko maslinovo ulje, a kome se dopadne može ga i kupiti u pakovinama zapravo u  amforama od 0,25 litara pa dalje, zajedno s unikatnim suvenirima od drva masline.

Tri uvjeta za uspjeh

Da bi danas, sutra sve to i još više toga mogao ponuditi Denis Barić priprema projekt za korištenje sredstva iz EU za uređenje kušaonice u kojoj bi njegov OPG prezentirao svoje proizvode. paralelno s radionicama nematerijalne kulturne baštine.

Tri su uvjeta za uspjeh, kaže Denis 

“Po pitanju nematerijalne kulturne baštine imamo podršku Narodnog i Arheološkog muzeja u Zadru”, otkriva Barić, uvjeren da njegov posao može samo ići naprijed. Vjeruje da njegovim stopama mogu i drugi Veloižani kao i ostali otočani. Preduvjeti postoje, a to su tradicionalne sorte maslina, idealni klimatski uvjeti i zemljopisni položaj koji jamče izvanrednu kvalitetu i aromu otočnog maslinovog ulja te brojne blagotvorne karakteristike. Treba samo zasukati rukave. Uz kontinuirani rad i zalaganje, kao što prakticira obitelj Barić, izvorno ekstradjevičansko maslinovo ulje i drugi proizvodi od maslina dat će još bolje poslovne rezultate. 

Sve se može, poručuje i Denis Barić Samo, uz sve rečeno, za siguran uspjeh treba ispuniti tri uvjeta: Prvi, ne odustati. Drugi, ne odustati i treći - ne odustati!


Fotoprilog


Tagovi

OPG Barić Ekstenzivni maslinici Mjera 10 Maslina i Intrada Diplome Ekstradjevičansko Iško ulje Čaj od lišća masline Unikatni sapun Suveniri HOP


Autor

Nedjeljko Jusup

Više [+]

Dugogodišnji novinar i urednik. Osnivač i prvi glavni urednik tjednika i dnevnika Zadarski list. Moto: "Informativno, poučno i zanimljivo. Piši tako da riječima bude tijesno, a mislima široko."