Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivreda
  • 07.03.2009.

Podizanje višegodišnjih nasada malina

Novi višegodišnji nasadi bobičastog voća - malina, kupina i borovnice

  • 5.074
  • 254
  • 0

U organizaciji HZPSS-a, Područne službe Virovitičko-podravske,Upravnog odjela za poljoprivredu VP županije i tvrtke „Fragaria“ d.o.o. Zagreb, održati će se predavanje o temi: „Podizanje višegodišnjih nasada malina“. Predavanja se održava dana 9. ožujka 2009. u županijskoj vijećnici u Virovitici s početkom u 11 sati.

Obzirom da u Hrvatskoj ima malo organiziranog uzgoja maline, kupine i borovnice, ovo je zaista hvale vrijedan potez, da se pomogne u podizanja višegodišnjih nasada bobičastog voća. Fragaria ulazi u ovaj projekt sa Olle Svensson, tvrtkom iz Švedske, koja je dio Nordic food grupe, i kao velika kompanija bavi se uzgojem, otkupom i prodajom bobičastog voća, a pokrivaju oko 75 % skandinavskog tržišta.

Plan je u periodu od 2009. - 2011. godine podići 100 ha višegodišnjih nasada bobičastog voća (malina, kupina i borovnice). Fragaria će sama u okolici Zagreba podići 20-tak ha, dok će ostalih 80 ha uključiti zainteresirane kooperante diljem Hrvatske na područjima slijedećih županija: Sisačko-moslavačka, Međimurska, Varaždinska, Karlovačka, Primorsko-goranske, Bjelovarsko-bilogorska, Virovitičko-podravska, Krapinsko-zagorska, Osječko-baranjska, Vukovarsko-srijemska, Brodsko-posavska, Požeško-slavonska, Ličko-senjska, Zagrebačka i Grad Zagreb.

Ovo je prvi takav projekt u Hrvatskoj, vezan uz takvu voćnu vrstu, koji ne isključuje i organsku proizvodnju. Svakako je poželjno, da što veća površina bude pokrivena ekološkom proizvodnjom, koja je sve traženija kako u EU, tako i kod nas. U provođenju cijelog projekta vrlo je bitno istaći , da se ovim putem svim potencijalnim kooperantima za bavljenje uzgojem bobičastog voća nudi financijska potpora i siguran otkup, kao i plasman hrvatskog proizvoda na tržište Europske unije.

Autor: Ljubomir Duvnjak, dipl. ing. agr. / Ivan Ključec, dipl. ing. agr.


Povezana biljna vrsta

Malina

Malina

Sinonim: - | Engleski naziv: Raspberry | Latinski naziv: Rubus idaeus L.

Malina je zeljasta biljka niskog rasta iz porodice ruža (Rosaceae). Rodi odmah poslije sadnje, a punu rodnost doseže u trećoj godini. Rodi jednom ili više puta u godini, živi u... Više [+]

Izvori

Uprava za stručnu podršku razvoju poljoprivrede


Tagovi

Malina


Partner