Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Berba mandarina
  • 27.09.2019. 09:20
  • Dubrovačko-neretvanska, Opuzen

Počinje berba mandarina, proizvođačima isplaćeno gotovo 20 milijuna kuna potpore

Uoči berbe koju će danas simbolično otvoriti ministrica Marija Vučković, potporu je dobio svaki proizvođač mandarina i klementina koji je upisan u Upisnik poljoprivrednika i ARKOD – digitalnu evidenciju poljoprivrednog zemljišta.

Foto: Depositphotos/bloodua
  • 945
  • 62
  • 0

Počinje berba mandarina, a na račune 1.602 proizvođača Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju isplatila je 19.998.094 kuna. Riječ je, navode iz Ministarstva poljoprivrede, o Programu potpore za proizvođače mandarina za 2019. godinu kojim je Ministarstvo poljoprivrede omogućilo novčanu potporu proizvođačima od 12.150 kn po hektaru za ukupno 1.646 hektara pod mandarinama. Potporu je dobio svaki proizvođač mandarina i klementina koji je upisan u Upisnik poljoprivrednika i ARKOD – digitalnu evidenciju poljoprivrednog zemljišta.

"Cilj programa potpore bio je poboljšati održivost proizvodnog potencijala oštećenog uslijed velike rasprostranjenosti i štetnog djelovanja Sredozemne voćne muhe.  Ova potpora male vrijednosti namijenjena je proizvođačima mandarina uzgojenih od vrste Citrus reticulata Blanco, uključujući satsume (Citrus unshiu Marcow), klementine (Citrus clementina hort. ex Tanaka), obične mandarine (Citrus deliciosa Ten.) i tangerine (Citrus tangerina Tanaka) uzgojene od tih vrsta i njihovih hibrida.

Ministrica u Opuzenu otvara berbu mandarina 

Proizvodnja agruma najvećim je dijelom koncentrirana u Dolini Neretve, gdje najvećim dijelom proizvode mandarine, a urod oscilira ovisno o agrotehničkim zahvatima, klimatskim prilikama i štetnim organizmima. Na mandarine otpada 95 % od ukupnih površina pod agrumima u Hrvatskoj", navode iz Ministarstva. 

Kako dodaju, ovu proizvodnju, osim proizvodnje na uskom arealu, karakterizira i veliki broj proizvođača koji proizvode mandarine na malim parcelama. U 2017. godini proizvodnja mandarina je iznosila svega 19.011 tona, a razlog ovakvog smanjenog priroda bile su dugotrajne hladnoće. U 2018. godini proizvodnja mandarina se stabilizirala te je na površini od 1.910 ha intenzivno proizvedeno 47.440 t mandarina, a ukupna proizvodnja iznosila je 47.676 t.

Potporu je dobio svaki proizvođač mandarina i klementina koji je upisan u Upisnik poljoprivrednika i ARKOD – digitalnu evidenciju poljoprivrednog zemljišta.

Berbu mandarina otvorit će danas u Opuzenu ministrica poljoprivrede Marija Vučković na OPG-u Ivan Bjeliš te se i sastati s proizvođačima i otkupljivačima mandarina, s kojima će razgovarati o ovogodišnjoj berbi i planovima za iduću proizvodnu godinu te primjeni Zakona o zabrani nepoštene trgovačke prakse u lancu opskrbe hranom. 

Ministrica je, pak, jučer, položila kamen temeljac za izgradnju dječjeg vrtića u Trilju financiranog s 7,4 milijuna kuna iz mjere 7 Programa ruralnog razvoja RH te u ribarskoj luci Brižine otvorila radove na poboljšanju infrastrukture i izgradnje sadržaja koji će ribarima omogućiti bolje uvjete rada, a administraciji bolju kontrolu i sljedivost iskrcaja ribarskih plovila. Projekt je financiran iz Operativnog programa za pomorstvo i ribarstvo s 35,3 milijuna kuna, 

Kako je navela, iz Programa ruralnog razvoja u Splitsko-dalmatinskoj županiji do sada je ugovoreno projekata u vrijednosti većoj od pola milijarde kuna. Od toga je 46 investicijskih projekata u poljoprivredi i prehrambenoj industriji vrijednih 73,3 milijuna kuna, 822 projekta mladih poljoprivrednika vrijednih 120 milijuna kuna, 70 projekata pokretanja nepoljoprivrednih djelatnosti i čak 714 projekata malih poljoprivrednih gospodarstava. Od 55 projekata ulaganja u infrastrukturu i podizanje kvalitete života u ruralnim područjima dva se provode u Trilju. Grade se dječji vrtić i vatrogasni dom. 

Povećanje konkurentnosti ribara i njihova životnog standarda 

Kada je u pitanju ribarska luka Brižine, investicija obuhvaća sanaciju podmorskog i nadmorskog dijela obalnih zidova, izvedbu nove niže operativne obale na zapadnoj strani luke, sanaciju i izgradnju vodovodnog i kanalizacijskog sustava, izvedbu AB sabirne jame, izgradnju objekta sabirno-distributivnog centra s prostorima za privremeno skladištenje svježe ribe, opskrbu ledom, servis ribarskih mreža, skladištenje ambalaže, osiguranje sanitarno-higijenskih uvjeta za posade i operativno osoblje luke, smještaj ureda iz kojeg se upravlja lukom i niz pratećih sadržaja u funkciji ribarske luke, izgradnju interne prometnice, izgradnju parkirališta, izgradnju pješačke prometnice (šetnice), izgradnju zelenih površina, izgradnju plato gata u funkciji održavanja ribarskih alata i opreme, izgradnju tipske trafo stanice.

Radovi u ribarskoj luci Brižine (Foto: Ministarstvo poljoprivrede)

"Ribari najbolje znaju koliko i kako dobra infrastruktura u ribarskim lukama pozitivno utječe na kvalitetu obavljanja posla i na kvalitetu proizvoda. Kvaliteta ribe je presudni faktor za dobivanje kvalitetnih ribljih proizvoda, a najvažniju ulogu u toj kvaliteti igra brzina transporta ribe od mjesta ulova do objekta te tretman ulova na ribarskom brodu. Mi u naše ribare i njihovu budućnost sustavno ulažemo pa smo iz Operativnog programa kroz razne mjere potpore do danas ugovorili 1,4 milijardu kuna potpore.

Financiramo povećanje konkurentnosti ribara, poboljšanje životnog standarda i očuvanje radnih mjesta kao i aktivnosti namijenjene upravljanju, obnovi i zaštiti resursa i postizanju ravnoteže između ribolovnih kapaciteta i ribolovnih mogućnosti hrvatske ribarske flote, a kako bi i buduće generacije imale mogućnost raditi i živjeti od ribarstva", izjavila je ministrica Vučković u Brižinama.


Povezana biljna vrsta

Mandarina

Mandarina

Sinonim: Mandarinka, mandarin, narančin | Engleski naziv: Tangerine | Latinski naziv: Citrus reticulata

Mandarina se ubraja među najotpornije agrume pre­ma hladnoći. Zbog toga se ona može komercijalno, bez većeg rizika, uzgajati duž obale srednje i južne Dalmacije te je postala... Više [+]

Izvori

Ministarstvo poljoprivrede


Tagovi

Mandarina Berba mandarina Program potpore Ministrica Marija Vučković


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer