Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Berba maslina
  • 25.10.2019. 16:30

Plod masline još uvijek akumulira ulja, kad je optimalan rok berbe?

Uprava za stručnu podršku razvoju poljoprivrede i ribarstva Ministarstva poljoprivrede objavila je treću preporuku u sklopu projekta "Određivanje tehnološke zrelosti maslina u njihovom području uzgoja"

Foto: Pixabay/Artvision-So
  • 1.547
  • 123
  • 0

Uprava za stručnu podršku razvoju poljoprivrede i ribarstva Ministarstva poljoprivrede objavila je treću preporuku u sklopu projekta "Određivanje tehnološke zrelosti maslina u njihovom području uzgoja".

Stanje na terenu: 

→ U maslinarskim područjima RH (Jadranska regija) provodi se praćenje tehnološke zrelosti plodova maslina, radi utvrđivanja točnog – optimalnog roka berbe maslina za preradu u ulje i ove godine, i to na devet uzgojnih područja: Zapadna obala Istre (Sjeverni i Južni dio), Hrvatsko primorje (otoci Cres, Krk i Rab), Sjeverna Dalmacija (Zadarska i Šibensko – kninska županija), Srednja Dalmacija sa otocima Šolta, Brač i Hvar, Pelješac, Korčula i Jug Dalmacije Konavle. Praćenje je počelo 19. kolovoza i nastavilo se svakih 14 dana do 30. rujna mjeseca. Od 07. listopada pa do 25. studenoga uzorkovanje će se provoditi svakih sedam dana.

→ Berba u svim hrvatskim maslinarskim područjima je započela, iako još nije rok optimalne berbe i preradu u ulje većine promatranih sorti maslina.

→ Plod masline u većini maslinarskih područjima Hrvatske još uvijek akumulira ulja. Stvaranje konačne mase ploda je završila.

→  Što se tiče optimalnog roka berbe masline sorta Oblica za preradu u ulje i usporedbe s prošlogodišnjim rezultatima intenziteta akumulacije ulja u suhoj tvari, za očekivati je da će biti za 7 dana. Također treba napomenuti da je dosta ploda te sorte oštećeno, kao posljedica uboda maslinove muhe, zbog čega je počeo brzi proces tamnjenja i truljenja promatranih plodova, što u konačnici eventualnom preradom neće dati kvalitetno ulje. Prvim jačim vjetrom takvi zaraženi plodovi past će sa stabla.

→  Preporuka za maslinare na području cijele Dalmacije, za praćenu sortu Oblica je sljedeća: gdje god su plodovi krupni (veliki), što zbog manjeg roda ili zbog većeg sadržaja vode u prvoj i drugoj fazi dozrijevanja, da mogu pripremiti berbu ili za one maslinare, koji imaju veću količinu, da počnu s berbom, ovisno o mogućnostima organizacije berbe i broja berača.

Rezultati NIR analize plodova maslina zadnja dva rokova uzorkovanja mogu se vidjeti ovdje

Izvor: www.savjetodavna.hr


Povezana biljna vrsta

Maslina

Maslina

Sinonim: - | Engleski naziv: Olive | Latinski naziv: Olea europea L.

Maslina je zimzelena biljka koja može dostići visinu 3 – 13 m. Najveći svjetski proizvođač maslina je Španjolska, a slijedi ju Italija. Jedno stablo masline može dati 15 – 40 kg... Više [+]

Izvori

Ministarstvo poljoprivrede


Tagovi

Maslina Berba maslina Tehnološka zrelost

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić