Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja kupina
  • 02.05.2014. 15:10

Plantažer mora biti i trgovac i prerađivač

Nedostaju organizatori otkupa koji bi onda na tržište izlazili s većim količinama proizvoda od kupina.

  • 520
  • 70
  • 0

Jednostavno fali i fali. Fale tih zadruga koje su u svakom selu funkcionirale. One su organizirale proizvodnju, a onda i otkup. Kupina. Plodova koje srećemo i u divljini, ali oni su manje značajni. Više je značajno istaknuti da je u Hrvatskoj plodno područje za uzgoj kupina. Klima je dobra, no treba i dosta vode. Mnogi su podigli nasade, a i osigurali vodu za svoje plantaže. I uspjeh, ali onaj proizvodni, nije izostao. I na mnogim sajmovima srećemo štandove proizvođača kupina, a najčešće se ipak radi o ponudi kupinova vina.

Prodaja kupinovog vina

Prekrasne boce privlače pažnju. I to u biti ne bude ni skupo. Piju li Hrvati kupinovo vino? Ne naročito. Jedan je čovjek ovako rekao: ne znam nikoga tko ode u trgovinu i kupi kupinovo vino. Za poklon se češće ipak izabere klasična butelja vina. A zašto onda se proizvodi u velikim količinama to kupinovo vino? Ono je doista i zdravo i kvalitetno.

No, plodovi kupina, ako nisu prodani doslovce se odmah moraju nekako sačuvati. Pekmezi, sokovi i džemovi su zanimljivi proizvodi, a dakako i vino. Možemo ipak govoriti o tim proizvodima kao o načinima čuvanja, konzerviranja i spremanja. Jer ako je netko dobar proizvođač kupina na plantaži, zašto bi on morao biti i dobar tehnolog u preradi, pa na kraju marketinški stručnjak i trgovac. No, proizvođači se za sada snalaze sami. Jedan od njih u bjelovarskom kraju je obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Sabolović.

Berba kupina

Do sada i u međusobnim razgovorima s proizvođačima, najbolja sorta kupina - koja se pokazala najotpornijom na bolesti i sa zadovoljavajućim prinosima i kvalitetom ploda, na našim područjima je Thornfree. Ona je ujedno i najzastupljenija, kažu u OPG Sabolović. Certificirane sadnice mogu se kupiti i na tržištu, dok proizvođači za svoje potrebe sami uzgoje nove sadnice za popunjavanje nasada, kao i za širenje.

"Želim reći da svaki proizvođač kupi od 200 do 500 certificiranih sadnica, kako se kaže virus free, da si načini matičnjak, a onda dalje iz njega proizvodi svoje sadnice. Što se tiče zaštite, najbitnija je ona jesenska, nakon berbe kupina bakrenim preparatima. I u fazi početka vegetacije sve do početka cvatnje, prskanje se provodi bakrenim pripravcima uz dodatak sumpora u 0,3 postotnoj koncentraciji tj. na 30 grama bakra i 30 grama sumpora, ide 10 litara vode, rečeno ugrubo.

Nasad kupina

Moram napomenuti da se u fazi vegetacije tj. u razvitku mladica koje niknu iz zemlje za rod, sljedeće godine zna pojaviti napad lisnih uši koje u svojem nasadu riješavam prskanjem otopinom kopriva tj. oko 2 kg mlade nakošene koprive na 10 litara vode. Namočim ih 12 sati i otopinu precijedim u prskalicu i tim prirodnim sredstvom izvršim prskanje nasada i taj postupak ponovim minimalno 3 puta u razmacima od oko 3 dana. Trenutno u našoj državi nema organiziranog otkupa, nego je stvar pojedinaca koji su našli svoje mjesto na tržištu proizvodnjom proizvoda od voća (sokovi, ,džemovi), a svjesni ste i sami da je borba na tržištu jako velika. Tako i ja svoju cijelu proizvodnju kupina prerađujem samo u kupinovo vino koje plasiram na području cijele zemlje", rekao nam je Sabolović.


Tagovi

OPG Sabolović Kupine Sajam Zadruga Kupinovo vino Prodaja Marketing Uzgoj Pripravak od kopriva Prirodna zaštita Otkup Organizacija otkupa Konzerviranje kupina Tehnologija prerade Marketing Thornfree Bakreni pripravci Sadnice Zaštita Lisn


Autor

Damir Rukovanjski

Više [+]

Diplomirani agronom, dugogodišnji dopisnik, novinar i urednik u Glasu Slavonije, osnivač i urednik AgroGlasa od 2000. do 2008. Urednik EU Agro Info od 2008 do 2013., urednik Agrotehnike, izdavač brojne stručne poljoprivredne literature. Kolumnist Agrokluba od 2008.godine. Nekadašnji suradnik Gospodarskog lista, Nove Zemlje. Član Hrvatskog novinarskog društva od 1993.godine i član Izvršnog odbora Zbora agrarnih novinara HND.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zamislite da ujutro nađete nekog kako spava u šatoru na Vašem imanju, što biste napravili? To je naime sasvim normalna pojava i pravno formulirana radnja u nekim zemljama Europe. Ne znam koliko je precizna, ali ova karta pokazuje zemlje gdj... Više [+]