Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište voća
  • 08.06.2017. 07:30

Paraliza španjolskog tržišta voća

Španjolskom tržištu voća prijeti kolaps.

Foto: bigstockphoto.com, Boyarkina marina
  • 873
  • 48
  • 0

Iznenadan i nebičan porast temperature u kasnom travnju i ranom svibnju natjerale su španjolske proizvođače šljiva, breskava, nektarina da počnu sa berbom ranije nego inače, kako bi ga zaštititli od propadanja i pravilno uskladištili.

U isto vrijeme, potražnja za ovim proizvodima iz EU, posebno Njemačke bila je dosta slaba zbog hladnoće jer kupci tek počinju kupovati ovo rano voće s prvim vrućim mjesecima. To je sve utjecalo na pesimizam na tržištu voća u Španjolskoj. Berba je voća pak u Španjolskoj bila jača za 7%, a za 11% u cijeloj EU, prenosi freshplaza.

Sve ove okolnosti, sada kada je kampanja voća na vrhuncu, dovele su do paralize tržišta. Kako se potražnja u EU postupno povećava, zalihe voća u skladištima najvećih voćarskih regija su dosta velike pa čak i premašuju potražnju. Veliki distributeri koriste situaciju i spuštaju cijene i do 30%.

U isto vrijeme, pošto su zalihe ogromne, daljnja berba voća je odgođena. Neki uzgajivači se žale da trgovci krše ugovore i odbijaju obrati voće. Najviše su kažu pogođene lubenice i dinje. Poljoprivrednici stoga traže krizne mjere povlačenja s tržišta.

Foto: bigstockphoto.com, Boyarkina marina


Izvori

Fresh plaza


Tagovi

Španjolska Voće Tržište


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]