Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.
  • Otrovnost oraha
  • 28.09.2019. 12:00

Otrovnost oraha i njegovog lišća - što uzgajati u blizini

Orah sadrži kemikaliju koja se zove hidrojuglon, a izlučuje ju iz korijena u tlo. Ove kemikalije ima i u lišću te drugim dijelovima oraha - grančicama, kori, cvijetu, ovojnici plodova.

Foto: Pixabay/BlancaElenda
  • 25.430
  • 1.381
  • 1

Stablo oraha pravi prekrasnu sjenu ljeti, a u ranu jesen nas bogato dariva ukusnim i zdravim plodovima. No, tko nije kupio lišće oraha tijekom čitave jeseni, ne zna i kolika napast može biti ovo stablo uobičajeno u našim krajevima. 

Ako je orah smješten u vrtu, u blizini gredica sa biljem ili drugih stabala, lišće može napraviti velike štete bilju. Osim lišća koje može biti otrovno, osjetljivijim biljkama problem pravi i korijen stabla oraha. 

Otrovna kemikalija juglon šteti bilju

Naime, orah sadrži kemikaliju koja se zove hidrojuglon, a izlučuje ju iz korijena u tlo. Ove kemikalije ima i u lišću te drugim dijelovima oraha - grančicama, kori, cvijetu, ovojnici plodova. Kemikalija hidrojuglon koja inače nije otrovna, u dodiru s kisikom oksidira u viskotoksični juglon

Osjetljivije biljke koje su uzgajane u blizini oraha zbog toga venu, žute ili uopće ne napreduju u rastu jer im juglon sprječava dotok potrebne energije za metaboličku aktivnost. 

Na umu treba imati kako se korijen oraha može raširiti tri do četiri puta više od promjera krošnje. 

Kiša juglon odnosi u tlo

Kada je riječ o lišću, nakon što opadne, kiša juglon odnosi u tlo, a kako nije topiv u vodi, ne odlazi duboko u zemlju. 

Zbog toga je važno redovito skupljati lišće s gredica i to prije nego kiša ispere ovu kemikaliju u tlo. Lišće oraha možete kompostirati jer se razgradnjom organske tvari razgrađuje i juglon pa se njegova koncentracija smanjuje. U tlu se juglon razgradi za oko 2 mjeseca, a u kompostnoj hrpi za tri do četiri tjedna. Ako ga ne želite miješati s ostalim bio otpadom za kompost, kompostirajte ga na zasebnoj hrpi tijekom šest mjeseci. 

Zemlju ispod oraha redovito gnojite kompostom ili drugim organskim gnojivom (stajnjak, glistinac i sl.) jer se juglon veže na čestice organske tvari. 

Što uzgajati, a što ne ispod oraha?

Također, u blizini oraha treba uzgajati bilje koje nije osjetljivo na juglon, odnosno, izbjegavati sijati i saditi ono koje je osjetljivo, navodi Iowa State University, a u što sam se i sama uvjerila pa mi tako ove godine ispod oraha paprika nikako nije napredovala, a krumpir, bez obzira što je godina za njega bila idealna, sam vadila jednake veličine kakav sam i posadila. 

Povrće osjetljivo na juglon: rajčica paprika, krumpir, patlidžan, kupus, šparoga, rabarbara. 

Cvijeće: petunija, narcis (zelenkada), krizantema, hortenzija, ljiljani, azalea, biljke iz porodice Ericaceae, Potentilla spp

Stabla: jabuka, kruška, višnja, kupina, borovnica, bijeli bor, crveni bor. 

Biljke koje nisu toliko osjetljive su kukuruz, grah, luk, repa, mrkva, tikvice, vinova loza, breskva, nektarina, trešnja, šljiva, japanski javor, neven i druge. 

Ako baš morate uzgajati bilje u blizini oraha, tada je rješenje u povišenim gredicama. Važno je osigurati dobru drenažu i uklanjati cvjetove, lišće i druge dijelove oraha s gredica. 


Tagovi

Otrovnost oraha Osjetljivo povrće Juglon Ispod oraha Kemikalija


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Nije lako do polja doći...