Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Višnja maraska
  • 03.07.2015. 10:25

Otkupljuju marašku po rekordno niskoj cijeni

Ovogodišnjem urodu prijetila je propast nakon što je zadarska Maraska po prvi puta u povijesti odustala od otkupa maraške. Par dana nakon obavijesti, u igru je ušao konzultant Denis Rubić iz Omiša koji se postavio kao posrednik između proizvođača i otkupljivača. Ponuđena je cijena od 3,75 kuna po kilogramu.

  • 538
  • 65
  • 0

Ovogodišnji otkup višnje maraške u Ravnim kotarima ipak je započeo. Interes za ovo super voće pokazali su austrijski i njemački kupci koji su ponudili otkupnu cijenu koja je najniža od kada su u opticaju kune. Otkupna cijene je 3,75 kuna po kilogramu. Maraška se bere, skladišti u hladnjačama Ribarske zadruge Omega 3 gdje se prije transporta hladi kako ne bi došlo do fermentacije.

Prve cisterne s maraškom već su otišle na put za Austriju. Kratki rezime početka ovogodišnje berbe jest rekordno niska otkupna cijena, sreće sa skladišnim kapacitetima i znak pitanja nad ovim dijelom hrvatske poljoprivrede i prehrambeno - prerađivačke industrije koji se veže na njega.

Brza isplata

Nijemci i Austrijanci otkupljuju marašku po rekordno niskoj cijeni.

Ovogodišnjem urodu prijetila je propast nakon što je Maraska iz Zadra po prvi puta u povijest odustala od otkupa maraške. Par dana nakon obavijesti, u javnost je izašao konzultant Denis Rubić iz Omiša koji se postavio kao posrednik između proizvođača i otkupljivača. Ponuđena je cijena od 3,75 kuna po kilogramu.

"Prve cisterne su već otišle i novac će proizvođačima biti uplaćen na njihove račune za par dana", kaže posredni Denis Rubić.

Rubić najavljuje kako su strani kupci spremni otkupiti svu višnju marašku na zadarskom području. Prioritet je otkup ploda s nasada u Škabrnji, a već su uspostavljeni kontakti s drugim proizvođačima. Trenutačno najveći problem jest pronaći rashladne kapacitete za skladištenje plodova. Hladnjače u Šopotu, koje su vlasništvu Ribarske zadruge Omega 3 iz Kali, mogu koristiti do utorka, a nakon toga su potrebne ribarima za skladištenje sitne plave ribe. O rješavanju ovog problema, ovisi nastavak otkupa.

Za sada se može govoriti kako je ovogodišnji urod višnje maraške spašen, ali pitanje je pod koju cijenu. Lanjska cijena od 3,80 kuna po kilogramu bila je do sada najniža, a ovogodišnja koju nude Austrijanci i Njemci je potukla i taj neslavni rekord za proizvođače. Bez obzira na nisku otkupnu cijenu, nitko od proizvođača ne prosvjeduje jer je sada prioritet da se plod proda, a ne da propadne ispod stabla.

Brand amarena

Budućnost ovog sektora domaće poljoprivrede i dijela prehrambeno-prerađivačke industrije je neizvjesna. U Hrvatskoj nijedna tvrtka ne radi koncentriranje ploda, a izvođenje postupka u drugim zemljama je skupa. To su u Maraski naveli kao razlog zbog čega odustaju od otkupa. Domaći proizvođači ovisit će o uvjetima stranih otkupljivača, a problem može biti i skladištenje. Sada se ispostavila situacija da je bilo prostora u ribarskim hladnjačama, a što ako ga u budućnosti ne bude?

Tragično je da je u Benkovcu postojala Regionalna veletržnica s velikim rashladnim i skladišnim kapacitetima kojima je upravljala država, ali je otišla u stečaj. Od rashladnih kapaciteta ostala je samo opasnost da amonijak iz sustava ne iscuri i ugrozi sigurnost lokalnog stanovništva. To je i pitanje branda amarena koji se veže na višnju marašku, a prodaje sokove, alkoholna pića i kekse. Što će biti s njim ako svu našu marašku otkupe stranci? Puno pitanja koja traže odgovor u budućnosti.


Tagovi

Maraška Otkupna cijena Maraska Denis Rubić Koncentriranje ploda Hladnjače Škabrnja Šopot Prehrambena industrija Sitna plava riba Cisterne Regionalna veletržnica Stečaj Ribarska zadruga Omega 3 Austrijski kupci Njemački kupci Posrednik


Autor

Ante Vidović

Više [+]

Novinarstvom se bavi 16 godina, a redovni je član HND i član je Zbora agrarnih novinara. Prati aktualna zbivanja u poljoprivredi, a najviše ga zanimaju teme vezane za maslinarstvo, ribarstvo i pčelarstvo.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da ne znam bolje, rekla bih da želi nešto da mi poruči....:P