Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Nesreće u masliniku
  • 20.10.2020. 15:00

Oprez u berbi: Slomljena rebra, ozljeda oka, ugriz poskoka pa i smrtni ishod pri padu

Pad s drveta pa i sa smrtnim ishodom, ozljede, čak i gubitak oka, ugriz poskoka s grane tek su dio onoga što prati berbu maslina. Kako se zaštititi i na što pripaziti?

Foto: Depositphotos/gregorylee
  • 1.867
  • 485
  • 1

Dok se spremao za odlazak u berbu maslina jednog našeg otočanina upitala je njegova žena: Kad ćeš da ti donesem ručak? Odgovorio je: Ne znam, ali nemoj žuriti. Možda ručam u bolnici! Ova gorko šaljiva anegdota prepričava se godinama i uvijek je aktualna jer ima uporište u stvarnosti.

Kad počne berba, posebno u listopadu pa i tijekom studenoga obično se poveća broj pacijenata na kirurškim odjelima. Dolaze sa slomljenim ekstremitetima, najčešće rukama, nogama, ali i drugim ozljedama. Mediji su zabilježili kada je župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban pao s masline i slomio tri rebra tijekom berbe u svom masliniku. 

Stanovnicu otoka Hvara, rođenu prije 67 godina, ugrizao je poskok s grane dok je brala maslina na predjelu Selca kod Bogomolja. Tijekom listopada na granama su najčešće ženke poskoka koje u ovo vrijeme kote žive mlade, a i oni, iako tek okoćeni, već u sebi imaju određenu dozu otrova .

Smrtno stradali na Braču, Splitu i podnožju Biokova

U crnim kronikama zabilježeni su i slučajevi sa tragičnim posljedicama. Na Braču se još prepričava kako je 74-godišnji Petar iz Nerežišća poginuo berući masline na lokaciji između Donjeg Humca i Lećevice. U jednom trenutku se popeo na kamenu gomilu da bi sa škala lakše dohvatio plodove s najviših grana. Iznenada je pao, slomio kralježnicu i na mjestu preminuo. Lani su zabilježeni i smrtni slučajevi u Splitu na Brdima, stariji čovjek pao je s masline u podnožju Biokova i preminuo…

Mogli bismo još nabrajati slučajeve s tragičnim posljedicama, ali i ovo dosad dovoljno govori da branje maslina, pogotovo na krševitim i nepristupačnim terenima nije nimao bezazleno.

Najčešće ozljede o kojima se, inače, ne piše su ozljede oka, točnije rožnice što potvrđuje i poznati splitski oftamolog dr. Vlade Glavota. “Ozljede rožnice oka uz prijelome ekstremiteta spadaju među najčešće tijekom berbe maslina”, potvrđuje specijalist.

Svoju priču o tome kako je ostao bez oka ovih dana je zadarskom novinaru Velimiru Brkiću povjerio i poznati maslinar Stanko Sikirić iz Bibinja. Točno prije 10 godina u berbi maslina, na istoj lokaciji gdje s članovima tri generacije svoje obitelji bere ovih dana, list masline ubo ga je u lijevo oko. To će doživotno pamtiti jer, nakon uboda, stvari su se zakomplicirale da je na kraju - ostao bez oka . 

"Nakon stotinu putovanja na liječenje i preglede u Zagreb te dvije transplantacije rožnice, nažalost, nepovratno sam ostao bez oka”, priča Stanko višestruko nagrađivani maslinar, jedan od prvih u Zadarskoj županiji, koji je nadaleko poznat i po uzgoju divovskih plodova crvenog luka ili kapule, kako kažu u Dalmaciji, teških gotovo 2,5 kilograma.

Kopljasti vrh lista ozljeđuje oko

Ozljede oka su zapravo najčešće iako se o tome ne piše. Listovi masline su gusti, zbijeni i kopljasti. Vrh lista je šiljat, ali maslinar obično na to zaboravi u trenutku kad želi dohvatiti i posljednji plod s najviših  grančica.

Neke od mogućih komplikacija su keratitis i ulkus rožnice kao posljedica sekundarne infekcije na mjestu neliječene ogrebotine rožnice.

Oči su širom otvorene pa su i ozljede česte, što potvrđuje dr. Glavota. Najčešće se javljaju pacijenti s izgrebanom površinom oka što se zove rožnica.

“Praćena je neugodnim bolovima, osjećajem žuljanja kao da je nešto upalo u oko, pojačanim suzenjem, nemogućnošću otvaranja oka, oteklinom vjeđa i fotofobijom odnosno nepodnošenjem jakog svjetla”, pojašnjava liječnik. U slučaju kada se pacijenti jave na vrijeme i ako ogrebotina nije velika i duboka liječenje je uspješno i oporavak relativno brz uz redovite nešto češće kontrole.

Keratitis, ulkus i transplatacija rožnice

“Postoje i slučajevi, nažalost nerijetko, kada pacijenti ne dođu na vrijeme i kada se stvari zakompliciraju, a time se oteža liječenje, uspori oporavak i poveća rizik za komplikacije”, napisao je u svom blogu dr. Glavota. Neke od mogućih komplikacija, navodi ovaj oftamolog, su keratitis i ulkus rožnice kao posljedica sekundarne infekcije na mjestu neliječene ogrebotine rožnice. Liječenje je teže i dugotrajnije, a nakon provedenog liječenja često zaostaju ožiljci tkiva rožnice koji uzrokuju pad vidne oštrine.

Opasnost u berbi voća: Što kod uboda osa, pčela i stršljena te kako ih izbjeći?

Kod jako teških slučajeva vidna oštrina može biti toliko narušena da je jedino rješenje za poboljšanje vida transplatacija rožnice. Uslijed nepravilnog prerastanja i slabog prijanjanja novog epitela rožnice na mjestu ogrebotine česte su i takozvane ponavljajuće ili recidivirajuće erozije koje periodično uzrokuju smetnje slične onima u trenutku ozljede, upozorava i preporučuje svima koji se zateknu u berbi maslina “da budu oprezni i da djeluju preventivno štiteći svoje oči zaštitnim naočalama”. 

Naočale, šilterica  i - ne skačite s grane na granu!

Uz naočale iskusni obično nose i šilterice, kape s “frontiljom” tako da i one štite od uboda kopljastih listova masline. Kod ručne berbe, bez tresača, umjesto “starinskih” drvenih bolje je koristiti aluminijske škale jer je s njih mogućnost padova manja. Poznati agronom mr. sc. Marijan Tomac upozorava berače da budu pažljivi kad se, u namjeri da uberu i posljednji plod, ne zavlače u krošnje penjući se s grane na granu.

Kod takvih vratolomija treba biti oprezan jer stablo masline je krhko pa se, kao što smo vidjeli iz prethodnih slučajeva, umjesto u kući, ruča ili večera na kirurgiji, završi kod oftamologa, a nažalost ima i padova sa smrtnim ishodima.

Zato, oprez u berbi maslina. Pažljivo i “vrag odnija prišu”, kako kažu u Dalmaciji!


Tagovi

Smrtni slučajevi Poskok na grani Župan Blaženko Boban Ozljede oka Stanko Sikirić Oftamologija Dr. Vlade Glavota Berba maslina


Autor

Nedjeljko Jusup

Više [+]

Dugogodišnji novinar i urednik. Osnivač i prvi glavni urednik tjednika i dnevnika Zadarski list. Moto: "Informativno, poučno i zanimljivo. Piši tako da riječima bude tijesno, a mislima široko."