Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Colić-Trade
  • 27.11.2020. 16:30
  • Zagrebačka, Velika Gorica

OPG Pustišek: Analiza tla i gnojidba dali su visoke prinose, brali smo još 22. studenog

Listovi su bili znatno zeleniji što nam se činilo kao dobar start, krenuli su prvi izboji, a o količini plodova da i ne govorimo, pobrati voćnjak do kraja činilo se nemogućim, kažu iz OPG-a Pustišek.

Foto: arhiva OPG-a Pustišek
  • 1.824
  • 396
  • 0

Svaka kultura, jednogodišnja ili višegodišnja, da bi donijela berbu/žetvu osiromašuje tlo za određenu količinu hranjiva. Koliko će to biti ovisi o nizu čimbenika i potrebama biljke da bi plodonosila. Upravo zato, njegova je analiza put do visokih prinosa, a u to su se uvjerile i Sandra Pustišek te njezina kći Lucija koje na svojem OPG-u u Velikoj Gorici proizvode maline, kupine, ribiz, borovnice u vrećama i povrće.

Naime, Sandra je u veljači 2020. stupila u kontakt s firmom Colić-Trade i zatražila analizu tla. Nakon što je uzorkovano i poslano u Yara laboratorij u Pocklington, kroz nekoliko dana stigli su rezultati koji su pokazali nešto viši pH (7,7) nego što to preferiraju maline i kupine, a i povrtnice.

Povrtnice, maline i kupine preferiraju pH niži od 7,7

Sadržaj ostalih elemenata pokazao je nižu razinu fosfora, kalija, sumpora i bora što je u korelaciji s ovim pH, a količine magnezija i molibdena su bile povišene, što je i očekivano. Analizom je utvrđena zadovoljavajuća količina organske tvari koja je bila nešto viša od prosjeka.

Problem riješio detaljan plan gnojidbe

Na temelju analize tla, izrađen je plan gnojidbe koji je posebno prilagođen količinama hranjiva. S obzirom na nižu količinu fosfora, u startnoj je primijenjeno Yara Mila Complex 12-11-18 + ME granulirano gnojivo s kalijem na sulfatnoj osnovi. Yara Mila Complex najučinkovitije je na svim tipovima, pri povišenom pH te na iscrpljenim tlima.

Najvažnija njihova karakteristika po kojoj se razlikuju od svih dostupnih na tržištu je sadržaj fosfora u obliku orto i polifosfata, što omogućava iskoristivost tog elementa u širokom rasponu pH tla. U samo jednoj granuli ima NPK, magnezij, sumpor i mikroelemente.

Početkom vegetacije, preko sustava za navodnjavanje dodavana su vodotopiva gnojiva Yara Kristalon koja su točno predviđena za pojedine fenofaze, a tada je pažnja posvećena razvoju korjenova sustava gdje glavnu ulogu ima fosfor.

Neizostavan kalcij, a aminokiseline važne za toleranciju na stres

Kristalon Žuti 13-40-13 je puštan na tjednoj bazi u količini koja je bila posebno prilagođena za parcelu i postojeću količinu fosfora u tlu. Kroz daljnju vegetaciju nastavilo se s Yara Kristalon vodotopivim formulacijama, monognojivima poput Krista MgSKrista SOP, te Yara Vita folijarnim gnojivima u količinama koje su posebno izračunate za ovaj OPG.

Plodovi maline i drugog bobičastog voća su čvrsti i jedri

U pripremi plana gnojidbe, pažnja se obraća na pH tla, stoga su odabrana gnojiva koja se preporučuju za njegovo spuštanje. Neizostavan element u proizvodnji bobičastog voća je kalcij pa je u nekoliko navrata folijarno primijenjen Yara Vita Caltrac koji je utjecao na čvrstoću plodova, čime su transport i čuvanje bili lakši.

Kako je 2020. godina bila teška za proizvođače s nekoliko dana mraza u samo proljeće, pa opet kišnim razdobljem tijekom lipnja/srpnja, aminokiseline su bile neizostavan dio plana gnojidbe. Biljke su lakše podnijele stresne uvjete, niske i visoke temperature te kišna razdoblja.

Svoje zadovoljstvo uslugom na skrivaju ni iz OPG-a rekavši da je ova sezona za njih bila pravo iznenađenje, neusporedivo bolja od protekle tri godine zajedno. "Listovi su bili znatno zeleniji što nam se činilo kao dobar start, krenuli su prvi izboji, a o količini plodova da i ne govorimo, pobrati voćnjak do kraja činilo se nemogućim. Nemojte ostati šokirani ovom informacijom, ali zadnju berbu imali smo 22. studenoga“, zaključila je Lucija Pustišek.


Fotoprilog


Tagovi

Colić-Trade OPG Sandra Pustišek Lucija Pustišek Gnojidba Analiza tla


Autorica

Diana Marjanović

Više [+]

Diana je magistra fitomedicine, zaposlena na mjestu voditelja logističkog centra Zagreb u Colić – Trade. Rado piše o aktualnostima u poljoprivredi.


Partner

Colić-Trade d.o.o

Radovanova 22, 23210 Biograd na moru, Hrvatska
tel: 0994496404, e-mail: info@colic.hr web: http://www.colic.hr/