AgroKlub.com

\

Voćarstvo

Dobrodošli na AgroKlub.com!


Zaboravljena lozinka?
Novi korisnik - Registracija!

Gdje se nalazim? AgroKlub.com » Voćarstvo » OPG Belačić među prvima iskoristio savjetničke pakete

OPG Belačić među prvima iskoristio savjetničke pakete

OPG Danica Belačić

OPG Belačić među prvima iskoristio savjetničke pakete

Datum: 11.10.2017. 07:30 |

Kategorija:

Voćarstvo, Financiranje

Branku Belačiću, voćaru iz mjesta Mostari u radu pomaže Tatjana Radiković, viša stručna savjetnica Savjetodavne službe. Surađuju u sklopu savjetničkog paketa koji se provodi u sklopu Mjere 2 Programa ruralnog razvoja.

Stručni savjetnici Savjetodavne službe u sklopu Mjere 2 Programa ruralnog razvoja poljoprivrednicima širom Hrvatske pomažu u radu. Riječ je o tzv. Savjetničkim paketima koji se odnose na niz aktivnosti i usluga osmišljenih za korisnike paketa (poljoprivrednika ili šumoposjednika) s ciljem pružanja efikasnog i kvalitetnog savjetovanja prilagođenog potrebama korisnika.

Savjetnički paket se može otvoriti na način da se obrate rukovoditelju podružnice Savjetodavne službe u svojoj županiji. Usluge savjetovanja može obaviti jedan djelatnik Savjetodavne službe potrebne specijalnosti ili potrebi više djelatnika različitih specijalnosti, a savjetovanje završava zatvaranjem paketa i izdavanjem završnog mišljenja.

Tuča i mraz poharali voćnjake

Jedan od tih poljoprivrednika je i Branko Belačić, voćar iz mjesta Mostari, u blizini Vrbovca, kojemu u radu pomaže Tatjana Radiković, viša stručna savjetnica Savjetodavne službe. Prije dvije godine navršilo se trideset godina otkako je Branko u Mostarima zasadio svoj prvi voćnjak. "Te davne 1985. zasadili smo svoje prve sadnice. I lijep je to posao, čovjek se brzo zaljubi i uđe mu pod kažu."

Obitelj Belačić jabuke uzgaja na oko 4.5 ha, ali kao i mnogi drugi voćari suočava se posljednjih godina s brojnim problemima.


Voćaru Branku Belačiću pomaže viša savjetnica Tatjana Radiković

"Unazad 10-15 godina je to bio pravi posao, ali zadnjih 5-6 godina je situacija loša da će ako država ne priskoči u pomoć do kraja ove godine ključ u bravu staviti i do 50 posto voćara", strahuje Branko. Loše vremenske prilike u posljednjih nekoliko godina uništile su mu entuzijazam. "Evo pogledajte ovdje tu", pokazuje nam tri ha voćnjaka starog 5-6 godina. "Tu bi sad trebalo biti 150 tona jabuka, ali tuča i mraz su uništili sve i jedva da ćete naći koju jabuku. Da nije svinja i moje supruge Danice koja uzgaja češnjak, ne znam kako bismo preživjeli zimu. Kad vidim sve ovo, pitam se što će biti s onima koji se bave samo voćarstvom i koji zadnje tri godine slažu samo minuse", pita se Branko.

Promjena klime donijela nove štetnike

Uz loše vrijeme koje je ove godine desetkovalo urod, Branko kao i drugi voćari muku muči s otkupljivačima voća: "Dovoljno je reći da smo sretni ako naplatimo potraživanja u samo šest mjeseci. Eto, sreća je što nam država još uvijek dozvoljava da prodajemo na kućnom pragu jer nas to malo izvuče iz problema."

Uz probleme s vremenom i otkupljivačima Branku i drugim voćarima velike probleme rade i štetnici u borbi s kojima mu pomaže Tatjana Radiković, viša stručna savjetnica. Savjetodavne službe. "Dogodilo se to da se u posljednjih sedam-osam godina klima u potpunosti promijenila te pravila koja su vrijedila prije petnaestak godina danas uopće ne vrijede", kaže Tatjana. Radiković je u Savjetodavnoj službi zaposlena na poslovima zaštite bilja. "Danas imamo neke nove štetnike koji su veći problem nego bolesti, a koji su nekad bili štetnici Mediterana".

Tatjana Radiković i Branko Belačić surađuju u sklopu savjetničkog paketa koji se provodi u sklopu Mjere 2 Programa ruralnog razvoja. "Savjetnički paketi su samo nastavak suradnje koju imam s obitelji Belačić već duže od deset godina, a OPG Belačić je bio jedan od prvih s kojima smo potpisali savjetnički paket koji je trajao od travnja do prosinca 2016. godine", priča nam Tatjana.

Bila je tu prije, a bit će i nakon savjetničkih paketa

Obitelj Belačić je odmah na početku ušla u sustav Integrirane poljoprivredne proizvodnje čiji je cilj bio prodati strogo kontrolirani proizvod po nešto boljoj cijeni: "Nažalost, to u Hrvatskoj nikad nije zaživjelo kao što je trebalo iako se Belačići strogo drže principa Integrirane poljoprivredne proizvodnje, odnosno strogo paze kako i kada koriste sredstva za zaštitu bilja". Belačići i Tatjana su u stalnom kontaktu, čuju se i do dva puta mjesečno, a svaki put kad im što zatreba, Tatjana je na terenu.

Osim što im pomaže u zaštiti bilja, pomaže im u svladavanju dokumentacije koja im je potrebna kod ostvarivanja potpora. "Prošlih godina smo imali više alata s kojima smo pratili štetnike, dok je sad zbog smanjenja sredstava to nešto smanjeno. Također, po voćnjacima postavljamo feromonske mamce s kojima pratimo glavne štetnike. Tu su i meteorološke stanice koje nam pomažu u praćenju vremena", priča Tatjana.

"Nakon toliko godina rada Tatjana je već obiteljska prijateljica, uvijek tu kad nam zatreba pomoć. Bila je tu i prije, a bit će i poslije Savjetničkih paketa, sve dok se bavimo ovim poslom", zaključuje Branko.

Foto: Ivana Jurišić


Ruralni razvoj RH

Ruralni razvoj RH
Ulica Grada Vukovara 78, Zagreb, Hrvatska
tel: 01 6106 911
e-mail: eafrd@mps.hr , web: ruralnirazvoj.hr

Broj pregleda članka: 1085; Uspješnost članka: 196.75

Tagovi: Jabuke, OPG Danica Belačić, savjetnički paketi

Ključne riječi članka: opg, belacic, medju, prvima, iskoristio, savjetnicke, pakete, godina, tatjana, belačić, pomaže, godine, branko, radiković, savjetodavne, službe, paketa, kojima, štetnike, prije, savjetnički, bilja, strogo, sklopu, posljednjih, savjetnica, viša, jedan, tatjana radiković, savjetodavne službe, stručna savjetnica savjetodavne, savjetnica savjetodavne službe, integrirane poljoprivredne proizvodnje, viša stručna savjetnica, radiković viša stručna, pomaže tatjana radiković, tatjana radiković viša, programa ruralnog razvoja


Ivana Jurišić

Svi tekstovi autora

Autorica Ivana Jurišić

Novinar u duši, ekonomist po struci. Sa 14-godišnjim iskustvom u uredništvu Zadarskog i Novog Lista, Ivana nam donosi zanimljive i dinamične priče, ali i informacije koje pomažu unapređenju sela i poljoprivrede.


Slike OPG Belačić među prvima iskoristio savjetničke pakete