Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Retrovegetacija
  • 19.10.2019. 15:00

Opet cvjeta i rađa voće, bit će oštra zima!?

Jabuka i kruška cvjetale su i jesenas, a drugi put ove godine rodila je i malina, što prema narodnom vjerovanju najavljuje dugu i tešku zimu. Agronomi, međutim kažu da su to sve "bapske priče" i za ovu pojavu krive neuobičajeno toplo vrijeme.

Foto: Željko Dulanović
  • 6.922
  • 443
  • 0

Tko nije osigurao ogrjev, neka požuri, a tko je kupio drva i ugljen, neka kupi još. Pred nama je oštra i duga zima. Bar tako tvrde mještani sela u kojima su jabuke ove godine procvjetale drugi put, a malinjaci se okitili plodom kao usred ljeta.

Agronomi kažu međutim, da je jesensko cvjetanje izmamilo neuobičajeno toplo vrijeme za ovo doba godine i da bi voćari umjesto "bapskim pričama" trebali više pažnje posvetiti agrotehničkim mjerama, kako bi im nasadi što spremnije dočekali snjegove. 

Na istoj grani i plod i cvijet, a malina rodila drugi put ove godine

Gotovo da nema voćnjaka bez jesenskog cvjetanja. Cvjetovi su doduše rijetki, tek po nekoliko na stablu. Cvjeta najviše jabuka, a nije rijetko da se na istoj grani nađu i plod i cvijet.

"Prema narodnom vjerovanju, jesensko cvjetanje voća najavljuje izuzetno hladnu zimu. Međutim, ni klima više nije ista kao prije, pa su i ove prognoze na osnovu pojava u prirodi sve manje pouzdane. Kod mene na imanju je cvjetala kruška. Sve više je proizvođača koji se žale da im ovih dana opet cvjeta i rađa malina, a da u pojedinim nasadima čak i zri plod u vrhu," kaže voćar Milutin Živković.

Savjet voćarima: Pregledom stabala utvrditi stupanj retrovegetacije

Prema najavama meteorologa, neuobičajeno toplo vrijeme, s temperaturama iznad 20 stupnjeva, zadržat će se do sredine studenog, a voćari strahuju da bi se to moglo odraziti loše na biljke. Stručnjaci međutim kažu da trenutno stanje nije alarmantno. Oni savjetuju voćare da narednih dana obiđu svoje nasade i pregledom stabala utvrde stupanj retrovegetacije, odnosno ponovne pojave lisne mase i cvjetanja nakon opadanja lista.

Dipl.ing. Nebojša Brzaković kaže da je to neophodno, jer će daljnje mjere njege, upravo ovisiti od sadašnjeg stanja nasada. U slučaju prisutne retrovegetacije, takvim voćkama je potrebna dodatna njega, a jedna od prvih mjera je i jesensko - zimska gnojidba NPK gnojivom s višom koncentracijom fosfora i kalija.

"Također, bit će potrebno u rano proljeće pred početak vegetacije obaviti intenzivniju rezidbu ovakvih voćaka kako bi se one što bolje oporavile od stresa izazvanog retrovegetacijom, a u cilju uspostavljanja fiziološke ravnoteže između rasta i rodnosti. Ako je voćka dosta prolistala treba tu lisnu masu orezati prije zime, a nakon toga preporučuje se i tretiranje voćaka dozvoljenim sredstvima na bazi bakra," savjetuje za Agroklub Nebojša Brzaković.

 U slučaju prisutne retrovegetacije, takvim voćkama je potrebna dodatna njega

Rezidba vršnih dijelova gdje je došlo do cvjetanja 

Jesensko cvjetanje neće se nepovoljno odraziti ni na urod maline u sljedećoj godini, ali se u nasadima moraju poduzeti određene radnje. "Ono što treba učiniti je obaviti orezivanje vršnih dijelova gdje je došlo do cvjetanja kako ne bi došlo do iznurivanja biljaka i smanjenja prinosa sljedeće godine. Ako su plodovi zreli treba ih obrati i upotrijebiti, jer su ukusni i aromatični, dok preostale zametnute plodove, zajedno s grančicom treba odstraniti i iznijeti iz malinjaka. Ostali cvjetni pupoljci će se aktivirati u sljedećoj vegetaciji," kaže Brzaković.

Pojava velikog broja jesenskih cvjetova i pupoljaka izuzetno je štetna jer smanjuje otpornost biljke na niske temperature, bolesti i štetnike. Jedan od razloga za ovu pojavu je i neadekvatna ljetna rezidba.

"Ljetna rezidba voćaka, međuredna obrada, suzbijanje korova, samo su neke od agrotehničkih mjera koje je trebalo primijeniti nakon berbe, kako bi nasadi bili osigurani za predstojeći zimski period. Inače, stablo nespremno dočekuje zimu i podložno je smrzavanju. Ova pojava se najčešće javlja kod koštičavih voćnih vrsta," kaže Brzaković.  


Tagovi

Jesensko cvjetanje Pupoljci Cvijet jabuke Plod jabuke Plod maline Retrovegetacija Zimska gnojidba


Autor

Željko Dulanović

Više [+]

Tijekom tri desetljeća, koliko je u novinarstvu, bio je dopisnik mnogih medija. Omiljene teme su mu iz života mještana planinskih sela, a duboko vjeruje da nema raja bez zavičaja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Uljemat

Nemoguće je pronaći prodavače M/Ž. Zato se pripremam za montažu uređaja (umjetna inteligencija) koji će raditi na obnovljive izvore, dati doprinos u klimatskoj neovisnost...

Više [+]