• Jesensko prskanje
  • 21.11.2013. 07:18

Odstranjivanje lišća ureom u voćnjacima

Prskanje voćaka s 5 - 7%-tnom otopinom Uree preporuča se obaviti prije promjene boje lišća ili tek nakon promjene zelene boje u svjetlo zelenu ili žutu, ili pak u žuto - crvenu, ali svakako prije prvih mrazeva.

Foto: freepik.com
  • 1.694
  • 131
  • 0

Jesensko prskanje voćaka s povišenim koncentracijama Uree prvenstveno služi za kemijsko odstranjivanje lišća sa stabala. Najjednostavnija primjena odstranjenja lišća (defolijacija) je putem otopine Uree. U većini slučajeva Urea se primjenjuje u koncentraciji između 5 - 7% otopine, što bi značilo otopiti 5 do 7 kilograma Uree u 100 litara vode.

O kojim voćkama se radi? Navedene koncentracije mogu se primijeniti za jabuke, kruške, višnje, orahe, lijeske, bajam, šljive, breskve, smokvu i druge. U istraživanjima provedenima u Petrokemiji testirana su tretiranja do 15% otopine Uree na jabuci, kruški i vinovoj lozi, pri kojima nije bilo vidljivog oštećenja izboja i pupova. Koncentracija od 5 - 7% otopine Uree dovoljna je da bi došlo do opadanja lišća sa stabala i da bi stabla ušla u fazu mirovanja.

Osim što prskanje s povišenom koncentracijom Uree uzrokuje opadanje lista, ono je i izvor dušika koji se iz lišća brzo usvaja i premješta u drvenaste dijelove i korijen te povećava skladišni dušik u biljci. Na taj način voćka koja raspolaže višom koncentracijom dušika omogućiti će intenzivniji start u proljeće (bubrenje pupova, snažniji porast mladica i cvjetova). Primjenom 5% Uree u ljeto i jesen smanjuje se proizvodnja askospora gljivičnih bolesti čak do 97%. Preporučljivo je tretirati i otpalo lišće na tlu Ureom, radi brže razgradnje te povećanja humusa u tlu. Lišće na tlu prska se nakon opadanja u jesen ili rano u proljeće. Prema američkim izvorima (B. MacHardy, Universtity of New Hempshire) raspadanje lišća u studenom ili travnju smanjuje rizik od pojave krastavosti za 80 - 90%.

Kada je najbolje vrijeme za to? Prskanje voćaka s 5 - 7%-tnom otopinom Uree preporuča se obaviti prije promjene boje lišća ili tek nakon promjene zelene boje u svjetlo zelenu ili žutu, ili pak u žuto - crvenu, ali svakako prije prvih mrazeva. Osim zasebne primjene Uree, za opadanje lišća (defolijaciju), ona se može koristiti u kombinaciji s 1%-tnim bakrenim kelatom (Cu EDTA) ili 1,5 postotnim cink sulfatom. U tom slučaju Urea se primjenjuje kao 3%-tna otopina.

Foto: freepik.com


Tagovi

Lišće Urea Voćnjaci Prskanje Humus Petrokemija Kemijsko odstranjivanje


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Evo, Karolina me izazvala pa postam svoje "poljoprivredne" fotke. Moji se nisu bavili poljoprivredom... Pročitaj cijelu bilješku »