• Jesensko prskanje
  • 21.11.2013. 07:18

Odstranjivanje lišća ureom u voćnjacima

Prskanje voćaka s 5 - 7%-tnom otopinom Uree preporuča se obaviti prije promjene boje lišća ili tek nakon promjene zelene boje u svjetlo zelenu ili žutu, ili pak u žuto - crvenu, ali svakako prije prvih mrazeva.

Foto: freepik.com
  • 1.693
  • 131
  • 0

Jesensko prskanje voćaka s povišenim koncentracijama Uree prvenstveno služi za kemijsko odstranjivanje lišća sa stabala. Najjednostavnija primjena odstranjenja lišća (defolijacija) je putem otopine Uree. U većini slučajeva Urea se primjenjuje u koncentraciji između 5 - 7% otopine, što bi značilo otopiti 5 do 7 kilograma Uree u 100 litara vode.

O kojim voćkama se radi? Navedene koncentracije mogu se primijeniti za jabuke, kruške, višnje, orahe, lijeske, bajam, šljive, breskve, smokvu i druge. U istraživanjima provedenima u Petrokemiji testirana su tretiranja do 15% otopine Uree na jabuci, kruški i vinovoj lozi, pri kojima nije bilo vidljivog oštećenja izboja i pupova. Koncentracija od 5 - 7% otopine Uree dovoljna je da bi došlo do opadanja lišća sa stabala i da bi stabla ušla u fazu mirovanja.

Osim što prskanje s povišenom koncentracijom Uree uzrokuje opadanje lista, ono je i izvor dušika koji se iz lišća brzo usvaja i premješta u drvenaste dijelove i korijen te povećava skladišni dušik u biljci. Na taj način voćka koja raspolaže višom koncentracijom dušika omogućiti će intenzivniji start u proljeće (bubrenje pupova, snažniji porast mladica i cvjetova). Primjenom 5% Uree u ljeto i jesen smanjuje se proizvodnja askospora gljivičnih bolesti čak do 97%. Preporučljivo je tretirati i otpalo lišće na tlu Ureom, radi brže razgradnje te povećanja humusa u tlu. Lišće na tlu prska se nakon opadanja u jesen ili rano u proljeće. Prema američkim izvorima (B. MacHardy, Universtity of New Hempshire) raspadanje lišća u studenom ili travnju smanjuje rizik od pojave krastavosti za 80 - 90%.

Kada je najbolje vrijeme za to? Prskanje voćaka s 5 - 7%-tnom otopinom Uree preporuča se obaviti prije promjene boje lišća ili tek nakon promjene zelene boje u svjetlo zelenu ili žutu, ili pak u žuto - crvenu, ali svakako prije prvih mrazeva. Osim zasebne primjene Uree, za opadanje lišća (defolijaciju), ona se može koristiti u kombinaciji s 1%-tnim bakrenim kelatom (Cu EDTA) ili 1,5 postotnim cink sulfatom. U tom slučaju Urea se primjenjuje kao 3%-tna otopina.

Foto: freepik.com


Tagovi

Lišće Urea Voćnjaci Prskanje Humus Petrokemija Kemijsko odstranjivanje


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Preventiva za ptičju gripu ili?