Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • HPŠSS
  • 27.09.2018. 18:00

Određivanje tehnološke zrelosti maslina u njihovom području uzgoja

HPŠSS je započela provedbu projekta "Određivanje tehnološke zrelosti maslina u njihovom području uzgoja“ koje će provesti na šest uzgojnih područja!

Foto: Pixabay/ulleo
  • 358
  • 21
  • 0

Hrvatska poljoprivredno-šumarska savjetodavna služba (HPŠSS) počela je provedbu projekta "Određivanje tehnološke zrelosti maslina u njihovom području uzgoja“. HPŠSS će na taj način po prvi puta biti u mogućnosti za maslinu dati kompletnu agrotehniku, uz gnojenje, rezanje, navodnjavanje, zaštitu i čuvanje ploda, a to je berba tj. određivanje optimalnog vremena berbe maslina.

Optimalna tehnološka zrelost ploda maslina ovisi o sorti i području uzgoja. Tim projektom ispitat će se tehnološka zrelost sorata maslina Istre, Hrvatskog Primorja - Kvarnera i Dalmacije u njihovom području uzgoja.

U tu svrhu savjetodavci su počeli uzorkovanje ploda maslina na terenu u maslinicima OPG-ova, koji su spremni na takvu suradnju, i to od sredine rujna pa sve do maksimalnog sadržaja ulja u plodovima, što se iskustveno očekuje oko 20. studenoga 2018.

Uzorkovanje se obavlja svakih 10-tak dana na početku praćenja tehnološke zrelosti maslina, a kako će se približavati vrijeme fiziološke zrelosti maslina tijekom studenoga, uzorkovanje je predviđeno svakih 5 dana, jer su tada, ovisno o mnogim čimbenicima (temperatura, vremenske prilike i dr.) moguće svakodnevne velike promjene u maslinama. Tako će se uzorkovanje ukupno provesti u 8 rokova, na 6 uzgojnih područja Jadranskog priobalja: Istra, Hrvatsko Primorje, Sjeverna Dalmacija – Zadarska županija, Sjeverna Dalmacija – Šibensko-kninska županija, Srednja Dalmacija s otocima Hvar, Brač, Šolta te Južna Dalmacija (Konavli) s otokom Korčula.

Analiza plodova maslina obavljat će se u laboratoriju tvrtke NIR ANALIZA d.o.o. u Zagrebu, koja je za to kompetentna, a rezultati i preporuke o optimalnom roku početka berbe bit će dostupni maslinarima i kontinuirano će se objavljivati na mrežnoj stranici HPŠSS.

Autorica: mr. sc. Višnja Šimunović


Povezana biljna vrsta

Maslina

Maslina

Sinonim: - | Engleski naziv: Olive | Latinski naziv: Olea europea L.

Maslina je zimzelena biljka koja može dostići visinu 3 – 13 m. Najveći svjetski proizvođač maslina je Španjolska, a slijedi ju Italija. Jedno stablo masline može dati 15 – 40 kg... Više [+]

Izvori

Uprava za stručnu podršku razvoju poljoprivrede


Tagovi

Maslina Tehnološka zrelost Projekt HPŠSS


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Jeste li uočili kampanju?