Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • OPG Flego
  • 31.08.2017. 10:30

Od par maslina do zlatnog maslinova ulja!

OPG Flego koji se nalazi u blizini Motovuna u sjevernoj Istri registriran je 2004. godine. Krenuli su sa par maslina da bi danas došli do 3.000 maslina koje se prostiru na sedam ha.

Foto: Arhiva obitelji Flego
  • 669
  • 71
  • 0

OPG Flego koji se nalazi u blizini Motovuna u sjevernoj Istri registriran je 2004. godine. Krenuli su s par maslina da bi danas došli do 3.000 maslina koje se prostiru na sedam hektara. S pogledom na more nalaze se između 300 do 400 metara nadmorske visine. OPG čini suprug Bruno koji je nositelj gospodarstva i diplomirani pravnik te Davorka koja je diplomirana ekonomistica. Njihova djeca Viktorija i Romeo su studenti medicine i prava u Zagrebu i uvijek pomognu kada su u mogućnosti.

Voćke uzgajaju za osobne potrebe i za prijatelje, a ne za prodaju

Od sorti maslina imaju: Istarsku bjelicu, Istarsku crnicu, Oblicu, Bužu, Frantoio, Leccino, Štortu, Pendolino i Rosulju. Sade i voćke, a uzgajaju još jabuke, kruške, breskve, trešnje, marelice, mušmule, šipak, mandarine, japanske jabuke, no uzgajamo ih za osobne potrebe i za prijatelje, a ne za prodaju.

"U slobodno vrijeme uživam dok pišem poeziju i bavim se slikarstvom, a također sam završila tečaj maslinarstva, te tečaj za degustaciju maslinovog ulja. Suprug se u slobodno vrijeme bavi sportom, kugla i igra tenis. Iako je slobodnog vremena malo smatram da je korisno napraviti odmak od svakodnevnog poslovanja", kaže Davorka.

Najbolje mjesto na svijetu za proizvodnju maslinovog ulja

Dolinom rijeke Mirne dolazi mediteranski zrak koji pogoduje uspjehu maslina, a oni se nalaze na dobroj nadmorskoj visini te blizina mora i optimalna temperatura čine to najboljim mjestom na svijetu za proizvodnju maslinovog ulja. Maslinovo ulje je ljekovito zbog polifenola koji se u njemu nalaze, ali ljekovitost će prepustiti stručnjacima da o tome govore. Maslinovo ulje može se koristiti u razne svrhe primjerice u kulinarstvu, ali i kao prirodnu kozmetiku.

"Imamo pomoć ljudi koji su iz lokalne zajednice, a sve masline se beru ručno, te se tresu sa ručnim plastičnim grabljicama na mrežu, skupljaju se u kašetu i odvoze direktno u preradu . Prerađuju se u roku par sati nakon branja. Masline se beru ranije kako bi se sačuvala voćnost i u ulju zadržali zdravi sastojci . Ulje se prerađuje u uljari Agromillo Baredine u Krasic" , kaže nam Davorka

Korisnici su poticaja, ali smatraju da je grana maslinarstva nedovoljno zastupljena

"Nemamo nekih posebnih problema. Masline se tijekom cijele godine prate i na svaki signal da su se štetnici pojavili pravovremeno se reagira . Osim štetnika i vrijeme je važan segment koji utječe na rast i plodnost maslina. Bude sušnih i vlažnih godina no nije bilo većih posljedica osim jedne godine kada je vjetar iščupao 70 maslina i odnio ih je 50 metara dalje, ali smo to nadoknadili sadnjom novih mladica. Sve masline se navodnjavaju po sistemu kap na kap. Korisnici smo poticaja , ali smatramo da je grana maslinarstva nedovoljno zastupljena", rekla je Davorka

Ove godine su prvi puta izložilil svoje ulje na Festivalu maslina u Zagrebu

Višestruko su nagrađivani na svim manifestacijama koje se događaju na području Republike Hrvatske i bili su Šampioni Noćnjaka, Masline Split, u Krasici i Vodnjanu te dobili bezbroj zlatnih medalja tijekom ovih godina od kada se natječu na tim manifestacijama.

"Ove godine smo prvi puta izložili svoje ulje na Festivalu maslina u Zagrebu. Pohvaljujem festival i njegovu dobru organiziranost, te nam je drago da smo se mogli družiti s ostalim maslinarima", zaključuje Davorka.

Foto: Arhiva obitelji Flego


Fotoprilog


Tagovi

Maslinovo Ulje Manifestacijama


Autorica

Helena Mašaberg

Više [+]

Helena je diplomirani agronom (studij bilinogojstva smjer - zaštita bilja), a hobi joj je pisanje dobrih priča!

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijeska je zanimljiva grmolika biljka. Njeni plodovi, lješnjaci, karakterističnog su okusa i mogu poslužiti kao savršena grickalica zbog svojih vrijednih nutritivnih sastojaka. Još ako imate čuvara nasada, koji je ozbiljno shvatio svoju ulo... Više [+]