Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • OPG Paulić
  • 02.11.2016. 12:00

Od 500 sadnica aronije postižu prinose od 900 kg

Koliko li divljenja može izazvati tridesetogodišnja gospodarstvenica, Ivana Paulić, mlada po godinama, a bogata po iskustvu u poljoprivredi!

  • 11.846
  • 1.043
  • 0

Koliko li udivljenja može izazvati tridesetogodišnja gospodarstvenica, Ivana Paulić, mlada po godinama, a bogata po iskustvu u poljoprivredi, koja se u okviru obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva Paulić uspješno bavi proizvodnjom aronije u Stipanovcima.

Od 500 sadnica postižu prinose od 900 kg!

"S obzirom na to da smo u proizvodnju zakoračili prije tri jeseni, tek ove godine možemo zabilježiti prvi ozbiljniji urod. Krenuli smo s 500 sadnica koje smo kupili od proizvođača iz Zagreba. Pratila nas je početna sreća jer ih se 95% primilo.

Posvećeni cilju, i slijedeći tuđa iskustva, nismo koristili navodnjavanje, a budući da aronija nema prirodnih neprijatelja, nismo imali potrebe vršiti tretiranje zaštitinim sredstvima zbog čega je naš proizvod iako još nismo krenuli u postupak certificiranja, čiste ekološke vrijednosti", objašnjava Ivana Paulić koja na 500 sadnica postiže prinose od 900 kg, a s godinama će, tvrdi ona, još i veće.

Ivana Paulić

Najbolje prolazi prerada u sok!

Naime, u svakodnevnom životu gdje je stres suputnik gotovo svakom pojedincu, aronija se smatra pravom njegovateljicom ovakvh problema. Njezina pozitivna djelovanja sežu još u davnu povijest gdje su plodovi ove sibirske borovnice dijeljeni nakon nuklearne katastrofe u Černobilu lokalnom stanovništvu, a navodno su je u svom svemirskom programu obilato koristili i Rusi u svrhu bržeg oporavka i prikupljanja snage. Pa, ako su oni mogli, zašto ne bi učestalo i mi?

Slijed ovih činjenica sliče fantastičnom filmu, ali one to nisu. One su stvarnost. Ne smatra se bez razloga aronija najzdravijom biljkom na svijetu. Čisti kriv. Pospješuje cirkulaciju krvi, reagira na krvni tlak, šećer u krvi te pomaže kod upale vena i proširenih vina. Izuzetan je anttioksidans. Poboljšava rad štitnjače i jetre. Vraća loš kolesterol u normalu te omogućuje brz oporavak nakon srčanih i moždanih udara. Stoga ovi marni gospodarstvenici ostvaruju prihode prodavajući aroniju u svježem i smrznutom stanju, no uglavnom se, tvrde oni, baziraju na preradu u sok.

Za jednu litru soka trebate 1,5 kg bobica!

"Kupci su prepoznali kvalitetu našeg soka jer je isti bez ikakvih dodataka. Dobili smo ga prešanjem čistih bobica zbog čega je među potrošačima iznimno cijenjen", dodaje Ivana koja u kolovozu vrši ručnu berbu plodova koje potom odvozi na prešanje kako bi se mogla pohvaliti sokom od aronije čija litra košta 70 kn. A, za jednu litru soka ova marljiva gospodarstvenica utroši 1,5 kg bobica.

Dobro se prodaje i aronija u prahu!

Osim sokom, gospodarstvo se može pohvaliti i prahom od aronije koji se dobije sušenjem i mljevenjem ploda zbog čega je pogodan kao dodatak raznim šejkovima, jelima, sokovima i jogurtima.

"Kupci za sada nisu toliko upoznati s dobrobitima praha, ali nadamo se da će se s vremenom osvijestiti", poručuje Ivana koja bi voljela da se više mladih bavi poljoprivredom. Deficit vidi u nedostatnoj zaradi, no smatra da ne treba lako odustati jer poljoprivreda počiva na leđima potencijala.

Sajmovi su odlično mjesto gdje se mali OPG-ovi mogu izboriti za svoju kunu!

"Sajmovi su odlično mjesto gdje se mali OPG-ovci mogu izboriti za svoju kunu", s pozivinim je stavom dobacila Ivana kojoj je ovogodišnji Jesenski sajam na Pampasu prvi u nizu. Stekla je brojne kupce, od kojih će mnogi, nada se mlada poljoprivrednica, postati i stalni.

OPG Paulić

Fotoprilog


Tagovi

OPG Paulić Uzgoj aronije Sok od aronije Prah od aronije Ivana Paulić Sadnice aronije


Autorica

Roberta Kljenak

Više [+]

Roberta je dvostruka magistrica u području poljoprivrede. Obožava pisanje i fotografiju! Dobitnica je dekanove nagrade za najbolje studente, predavačica na brojnim poljoprivrednim kongresima i nezaposlena profesorica.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zamislite da ujutro nađete nekog kako spava u šatoru na Vašem imanju, što biste napravili? To je naime sasvim normalna pojava i pravno formulirana radnja u nekim zemljama Europe. Ne znam koliko je precizna, ali ova karta pokazuje zemlje gdj... Više [+]