Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Udruga maslinara "Vela Luka"
  • 16.09.2017. 07:30

Od 30.000 stabala maslina, ne ostane ni litra ulja - sve prodaju

Sretni smo i drago nam je, što unatoč lošem stanju u poljoprivredi, svaka litra našeg ulja nalazi tržište, a kada govorimo o uspješnosti, ne smijemo zanemariti ni činjenicu koja kazuje da smo prošle godine nakon deset godina borbe uspjeli ishoditi oznaku izvornosti, koja će, nadam se, dokazati vrijednost našeg ulja, priča Surjan.

Foto: Roberta Kljenak
  • 1.359
  • 66
  • 0

Majkom i hraniteljicom, trajnom inspiracijom pjesnika, slikara i umjetnika svih vrsta, maslinom, Udruga maslinara "Vela Luka", pod vodstvom sadašnjeg predsjednika Ranka Surjana, bavi se više od jednog desetljeća s ciljem lakšeg proboja na tržište.

Zahvaljujući bogatoj, plodnoj hvarskoj zemlji danas se bave poticanjem razvoja maslinarstva i ekološke poljoprivrede na području otoka Korčule, unapređenjem proizvodnje i prerade maslina, edukacijom članstva, osmišljavanjem plasmana ulja, razmjenom iskustva među maslinarima i geografskom zaštitom autohtonih sorti lastovke i drobnice na području zapadnog dijela otoka. No, srećom, ni okupljanje stručnjaka glede zajedničkog rada na projektima u svrhu poticanja ekološke poljoprivrede, ekološki prihvatljivog turizma, zaštite prirode i očuvanja ljudskog okoliša im nije strano, te se tako hvale predanim radom i dobrim rezultatima.

Diče se s 50 vagona ulja

Uzmemo li sve to u obzir, dolazimo do 30.000 stabala maslina u eko uzgoju čija su kruna 50 vagona vrhunskog maslinovog ulja na godišnjoj razini, o čemu nam svjedoči i sam predsjednik Surjan.

"S ciljem promoviranja ulja, učestalo organiziramo manifestacije kako bi ista lakše prodali. Upravo stoga, smatramo da bi trebali dati veći akcenat marketingu jer je, govorimo li o proizvodnji, ista prolazna, dok se prodaja odvija čitavu godinu. Kao udruga, na godišnjoj razini dičimo se s 50 vagona ulja, a ove smo godine, primjerice, uzeli uljaru u najam te samostalno preradili plod u tekuće zlato.

Sretni smo i drago nam je, što unatoč lošem stanju u poljoprivredi, svaka litra našeg ulja nalazi tržište, a kada govorimo o uspješnosti, ne smijemo zanemariti ni činjenicu koja kazuje da smo prošle godine nakon deset godina borbe uspjeli ishoditi oznaku izvornosti, koja će, nadam se, dokazati vrijednost našeg ulja", priča Surjan.

Foto: Roberta Kljenak


Tagovi

Maslinovo ulje Uspješni maslinari Hvar


Autorica

Roberta Kljenak

Više [+]

Roberta je dvostruka magistrica u području poljoprivrede. Obožava pisanje i fotografiju! Dobitnica je dekanove nagrade za najbolje studente, predavačica na brojnim poljoprivrednim kongresima i nezaposlena profesorica.