Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obavijest voćarima
  • 13.03.2014. 10:15
  • Ličko-senjska

Obavite zaštitu koštićavog voća

Obaviještavaju se voćari neka zaštite nasade koštićavog i bobičastog voća, kao i mještovite voćnjake uz okućnice

  • 154
  • 11
  • 0

Na koštićavom voću (šljiva, trešnja, višnja, breskva), bilo da se radi o nasadima ili voćkama uz okućnice, potrebno je prije samog kretanja vegetacije (najkasnije do faze bubrenja pupa) izvršiti plavo prskanje. Ova mjera preporuča se provesti i u nasadima bobičastog voća te u mješovitim voćnjacima uz okućnice.

Prije prskanja potrebno je s voćaka ukloniti sve suhe, polomljene grane, prorijediti krošnju, ukloniti staru koru, lišajeve i mahovine. Rane i mjesta orezivanja treba premazati s voćarskim voskom.

Radi suzbijanja prezimljujućih oblika uzročnika bolesti preporučuje se primjena pripravaka na bazi bakra, a to su: Modra galica, Plavi kamen, Nordox 75 WG, Bakreno vapno, Gypso, Kupropin, Cuprocaffaro 50 WP, Neoram WG, Champion, Champion 50 WG, Blauvit, Champion tekući, Cuproline, Kocide DF, Cuprablau Z WP, Cuprablau Z ultra WP, Bordoška suspenzija WP, Bordoška juha, Bordoška juha caffaro 20 WP i dr.

Ovim pripravcima mogu se dodati mineralna ulja: Bijelo ulje i Mineralno svijetlo ulje zbog istovremenog suzbijanja prezimljujućih oblika štetnika (jaja crvenog voćnog pauka, lisne uši, štitaste uši). Mogu se koristiti i pripravci koji su gotova kombinacija bakra i mineralnog ulja, npr. Crveno ulje, Modro ulje ili Plavo ulje.

Napominjemo da se bakreni pripravci na koštićavom voću smiju koristiti samo do kretanja vegetacije. Kod otvaranja pupova koristiti organske fungicide. Voćku treba poprskati sa svih strana, od najviše grančice do vrata korijena, okupati ju uz veći utrošak škropiva, po mirnom vremenu bez oborina, pri temperaturi iznad 5°C.

Obavezno prije pripreme i primjene sredstva pročitati priloženu uputu, a pri primjeni sredstva koristiti zaštitnu odjeću. Ne zaboravite na obavezu vođenja evidencijskog lista o uporabi sredstava za zaštitu bilja. Potrebno je najmanje navesti trgovački naziv sredstva za zaštitu bilja, datum i vrijeme početka i završetka tretiranja, kulturu koja se tretira, količinu primijenjenog sredstva te veličinu tretirane površine (Pravilnik o uspostavi akcijskog plana za postizanje održive uporabe pesticida - NN br. 142/12; Zakon o održivoj uporabi pesticida - NN br. 14/14). Također ne zaboravite na obavezu pravilnog postupanja s praznom ambalažom od sredstava za zaštitu bilja.

Podatke o registriranim SZB u RH možete pronaći na našoj, Agroklub stranici, u on-line bazi.


Povezane biljne vrste

Šljiva

Šljiva

Sinonim: - | Engleski naziv: Plum | Latinski naziv: Prunus domestica L.

Šljiva raste kao srednje veliko stablo, manje ili više bujna rasta. Pojedine sorte zahtijevaju strane oprašivače, dok se neke oplođuju same. Šljive donose plodove na dvogodišnjim... Više [+]

Trešnja

Trešnja

Sinonim: - | Engleski naziv: Cherry | Latinski naziv: Prunus avium L.

Trešnja se uzgaja za potrošnju u svježem stanju, manji broj uzgaja se samo radi prerađevina (kompoti, džemo­vi, marmelade, sirovina za konditorsku industriju), a najmanje se... Više [+]

Višnja

Višnja

Sinonim: - | Engleski naziv: Sour cherry | Latinski naziv: Prunus cerasus L.

Višnja ima manju krošnju od trešnje te većinom rastu kao grmolika stabla, pa ih je lakše »ukomponirati« u vrt. U RH se višnja uzgaja u dva proizvodna područja: u sjever­nom... Više [+]

Breskva

Breskva

Sinonim: - | Engleski naziv: Peach | Latinski naziv: Prunus persica L.

Breskva je jedna od najpopularnijih voćnih vrsta u svijetu koja potječe iz Kine. Najveći obujam proizvodnje breskve je u Europi gdje su Italija, Grčka, Španjolska i Francuska... Više [+]

Tagovi

Koštićavo voće Bobičasto voće Fungicidi Šljiva Trešnja Višnja Breskva Plavo prskanje


Autorica

Nikolina Fako

Više [+]

Nikolina je administratorica portala Agroklub. Ima 28 godina, a završila je diplomski studij marketing managementa na Ekonomskom fakultetu u Osijeku ... a moto joj je: „Život je puno lakši ako kroz njega ideš sa osmijehom“.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kad imaš berač koji bere red po red, imaš i muža koji cijelu jesen nije doma
🤷‍♀️