Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bobičasto voće
  • 13.06.2020. 07:30

Nestabilno tržište malina, kupina i ribiza

I dok su maline i kupine još i donekle našle put do maloprodaje, za ribiz je koronavirus bio poguban jer je zatvaranje restorana onemogućilo njihov plasman. 

Foto: JumpStory
  • 595
  • 46
  • 0

Trenutno stanje na tržištu malina, kupina i crnog ribiza prema podacima koje je objavila freshplaza, nije obećavajuće. Iako je potražnja čak i zadovoljavajuća, ponuda je oskudna, a cijene idu u nebo. I dok su maline i kupine još donekle pronašle put do maloprodaje, za ribiz je koronavirus bio poguban jer je zatvaranje restorana onemogućilo njihov plasman. 

U Nizozemskoj stabilno tržište malina, a Francuska uvozi iz Španjolske i Portugala

U Nizozemskoj je berba u tijeku, a kako tvrdi trgovac bobičastog voća, za malinama je potražnja velika i one imaju stabilne cijene, dok je tržište kupina nepredvidivo, a cijena ima svakakvih. U Belgiji se pak proizvođači žale na crveni ribiz čiji je plasman najviše stradao zbog zatvaranja restorana, dok je ondje ponuda kao i potrošnja drugog bobičastog voća na jednakoj razini. 

Što se tiče Francuske, od travnja sve maline koje se nalaze u trgovinama diljem zemlje uvezene su iz Španjolske i Portugala, a ove portugalskog porijekla posebno su popularne zbog svog okusa i veličine. Iako su prva tri tjedna za trgovce kao i proizvođače bila jako teška, situacija se sada popravlja pa bi uskoro i ondje trebala započeti berba.

U Njemačkoj berba krenula nešto ranije, ali je opskrba jako mala

Prve maline iz plastenika na policama supermarketa već su se mogle naći 25. svibnja, što je neuobičajeno jer se inače nisu mogle kupiti do početka lipnja. 

Jagode u travnju bile skuplje 50% u odnosu na isti mjesec prošle godine

"Prodaja je dobra, ali je ponuda slaba. Trgovinske cijene su također na visokoj razini zbog povećanih troškova u proizvodnji. Osim naših domaćih, na policama se mogu naći kupine i maline iz Nizozemske i Portugala“, rekao je jedan od veletrgovaca te dodao kako bi ovo sušno vrijeme u Njemačkoj moglo djelovati i na prinose ostalog voća. 

Poljska se, s druge strane, suočila s problemom radne snage. Iako je prinosa bilo dovoljno, poljoprivrednici nisu imali ljudi koji bi ih mogli pobrati. Također, mnogi Poljaci su odlazili i još uvijek odlaze samo jednom tjedno u kupovinu, što negativno utječe na prodaju bobičastog voća. Cijene domaćih i uvezenih malina tako su pale za 12,5%. Ova država obično proizvodi između 105.000 i 129.000 tona tog voća na oko 29.000 hektara. 

U Italiji ribiz zapeo u skladištu, a Španjolske proizvođače ubija jaka konkurencija 

Sezona sicilijanskih malina privodi se kraju, dok se u Kalabriji, Basilicati i Veneciji nastavlja, a uskoro će započeti u Trentinu i Južnom Tirolu. Cijene kupina i malina nisu se puno promijenile tijekom pandemije, a prosječne iznose 13-14 eura/kg na tržnicama u Veroni. 

"Kvaliteta voća je jako dobra zbog temperaturnih razlika između dana i noći. Potražnja za domaćim je također bila velika pa su cijene bile slične onima od prošle godine", tvrdi talijanski proizvođač.

Europskom tržištu nedostaje trešanja, a sezona tek krenula

Istovremeno, crveni je ribiz zapeo u skladištima. "Kada je započela kriza, mnogi su uvoznici napunili svoja skladišta uvezenim ribizima iz Čilea, međutim, potražnja je pala i sada je na tržištu prevelika ponuda, a domaće još i nisu došle", pojašnjava trgovac.

Španjolska berba malina započela je nešto ranije nego proteklih godina. Cijene su pod velikim pritiskom, a izvoz im, kako tvrde proizvođači otežavaju Portugal i Maroko koji su im postali veliki konkurenti.


Tagovi

Tržište Prodaja Cijena Potražnja Bobičasto voće Tržište malina Tržište kupina Tržište ribiza Konkurencija


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.