Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • OPG Lesjak
  • 12.05.2018. 13:30

Neorganizirani otkup i uvoz natjerali su mnoge da odustanu od aronije, OPG Lesjak okrenuo se eko uzgoju

OPG Lesjak odlučio se 2013. za ekološki uzgoj aronije, no i u ovoj grani puno je problema zbog čega, kažu, mnogi proizvođači polako posustaju u proizvodnji.

Foto: OPG Lesjak
  • 7.321
  • 337
  • 0

OPG Lesjak registriran je 2013. godine kada su uz jednogodišnjih 200 sadnica zasadili 1.800 sadnica aronije sorte “Nero” na površini nešto manje od 1ha. Nasad se nalazi u mjestu Strahoninec kod Čakovca.

"U radu gospodarstva uključena je cijela moja uža obitelj, dok nam kod berbe aronije pomažu rodbina i prijatelji. Da bi proizvodili kvalitetne eko proizvode, poseban trud je uložen u ekološki pristup obrade tla i zaštitu samih sadnica. Aroniju uzgajamo na ekološki način, bez uporabe pesticida, dok gnojidbu i prihranu vršimo s gnojivom dozvoljenim u ekološkoj proizvodnji. Puno napora ulažemo u mehaničko uništavanju korova. Naročito prve 3 godine kada je grm aronije bio još malen", priča Dario Lesjak.

Korisnici su poticaja za ekološku proizvodnju, a iznos im je dostatan u borbi protiv korova. Osim borbe s korovom imaju, kao i drugi proizvođači probleme s vremenskim neprilikama. Zbog mraza 2016. godine izgubili su 90% uroda, dok protekle godine 30%. Bez obzira što je 2016. proglašena elementarna nepogoda nisu imali pravo na simboličnu naknadu s obzirom da je plantaža manja od 1ha.

Eko proizvodi OPG-a Lesjak

Neki uzgajivači aronije imaju problema sa štetnikom dlakavim ružičarom koji se hrani cvijetom aronije i time smanjuje količinu ploda. Na sreću, mi nismo imali problema sa istim. U sušnim danima aroniju opsrkbljujemo s optimalnom količinom vode sa sistemom navodnjavanja kap po kap", nastavlja Dario

Stroj za branje kao pomoć

Zbog većih prinosa, protekle godine prvi puta su koristili stroj za branje aronije. Ručno branje bi iziskivalo mnogo vremena i bio bi veliki financijski izdatak, te bi bila upitna renatabilnost uzgoja zbog veleprodajne cijene ploda. Manji dio aronije su brali ručno, te se ovim putem zahvaljuju svim prijateljima i rodbini koji su pomogli.

Protekle godine 30% ploda bilo je namijenjeno za izvoz, 30% su prodali na domaćem tržištu, a ostatak preradili u matični sok. Sok su preradili kod OPG-a, nedaleko od Čakovca, koji posjeduje pogon za preradu voća s eko certifikatom. Da bi sok dobio eko certifikat, osim što plod mora biti uzgojen na ekološki način i posjedovati eko certifikat, također isti mora biti prerađen u pogonu s eko certifikatom, pritom se pridržavajući pravila ekološke prerade voća. Osim matičnog sok proizveli su čaj, te manju količinu džema.

Proizvode prodajemo ispred kućnog praga, na sajmu, putem webshopa), dok u suradnji s veledrogerijom Medika d.d., matični sok se prodaje i u ljekarnama diljem RH. S obzirom da smo još malo gospodarstvo, za promociju naših proizvoda koristimo pokoji reklamni pano uz cestu, dok se pretežno promoviramo online, koristeći društvene mreže", dodaje. 

Neorganizirani otkup i uvoz 

Veliki problem kod uzgoja aronije, kaže nam, je neorganizirani otkup i uvoz aronije manje kvalitete a zbog toga se mnogi proizvođači muče s prodajom svog ploda i polako posustaju u uzgoju. U prilog ne ide i hrvatski standard, manji broj kupaca gleda na kvalitetu, dok većina isključivo samo cijenu. Na tržištu postoje različiti sokovi aronije kao i sok od koncentrata aronije koji je cijenom povoljniji, ali se nikako kvalitetom ne može uspoređivati s matičnim sokom. Sok od koncentrata aronije prošao je višestruku toplinsku obradu, sadrži značajno manju količinu bioaktivnih sastojaka, te imaju manju nutritivnu vrijednost.

"OPG Lesjak matični sok od aronije proizveden je na ekološki način, bez uporabe pesticida, a što potvrđuje eko certifikat, dok kupac takvog soka dobije najveću moguću količinu nutrijenata i vitamina iz soka", završava ovaj mladi poduzetnik. 


Povezana biljna vrsta

Aronija

Aronija

Sinonim: Crnoplodna aronija | Engleski naziv: Chokeberry | Latinski naziv: Aronia melanocarpa

Aronija je višegodišnja listopadna voćna vrsta podrijetlom iz Sjeverne Amerike, a pripada porodici ruža (Rosaceae). Na europskom se kontinentu najviše uzgaja u Rusiji, Poljskoj,... Više [+]

Fotoprilog


Tagovi

OPG Lesjak Aronija Ekološka proizvodnja


Autorica

Renata Dragović

Više [+]

Uvijek željna novih znanja i izazova u području ekološke poljoprivrede. Posjeduje višegodišnje iskustvo u poljoprivrednoj proizvodnji, standardima kvalitete i EU projektima.