Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • NYIOOC 2023
  • 14.04.2023. 09:00
  • Šibensko-kninska, Šibenik

Nekadašnji nogometaš Cukrov i odvjetnik Paić u New Yorku osvojili nagradu za Hrvatsku

Njegova priča je zanimljiva, poticajna i poučna. Kako je nekadašnji nogometaš Hajduka pobijedio rak i zajedno sa zetom osvojio nagradu na najvećem svjetskom natjecanju maslinara u New Yorku?

Foto: arhiv V. Paića
  • 2.803
  • 233
  • 2

Samo Hajduk i masline žive vječno, kažu u Dalmaciji, najmaslinarskijoj regiji u Hrvatskoj. A Hajduk je jedan od najboljih i najpopularniji hrvatski nogometni klub iz Splita, najvećeg grada Dalmacije. Jedan od njegovih najboljih igrača bio je svojedobno i danas 65-godišnji Nikica Cukrov, koji je  sada uspješan poljodjelac i maslinar.

Toliko uspješan da je zajedno sa svojim zetom, inače poznatim odvjetnikom Vjeranom Paićem, na najvećem svjetskom ocjenjivanju kvalitete maslinovih ulja u New Yorku za ulje Brunela osvojio srebrnu medalju.

"Veliki uspjeh“, rekao je za američki Olive Oil Times popularni Cuki. Ali i veliki izazov. S Hajdukom je osvajao brojne trofeje, a s nogometnom reprezentacijom zlato na Mediteranskim igrama.

"Želim zlato na NYIOOC-u i za naše ulje pa ćemo se nastaviti natjecati i idućih godina“, najavljuje Nikica.

Njegova priča je zanimljiva, poticajna i poučna. Nakon završene nogometne karijere u Šibeniku, gdje je i započeo svoj nogometni put, nastavio je intenzivno živjeti. Nije mogao odbijati pozive na druženja, a gdje se temperamentni Dalmatinci druže tu se blaguju delicije, pije, puši i - malo spava. Takav način života, bez obzira što je iznimno žilav i otporan, štetio je i Cukrovu. Ugrozio mu zdravlje.

Nagrađeni blend Brunela 

"Liječnička dijagnoza je bila: karcinom grla“, podsjeća Cukrov. Srećom na vrijeme je hospitaliziran i nakon uspješnog kirurškog zahvata, odlučio je promijeniti način života.

Imanje OPG-a  Nikica Cukrov i Vjreran Paić s pogledom na Jadransko more

"Potječem s otočića Prvića gdje se ljudi oduvijek bave poljoprivredom i ribarstvom“, kaže Nikica. Voli more, voli zemlju, a zet Vjeran na lokalitetu Zgon zvanom Kučine, nadomak Šibenika, posjeduje 2,5 hektara zemlje idealne za poljoprivredu. Tu je Nikica počeo proizvoditi povrće, najprije na maloj, pa većoj i još većoj površini. Rad u polju na čistom zraku i domaće, ekološko povrće blagotvorno utječe na njegovo zdravlje. Uz povrće za cijelu obitelj sa zetom Vjeranom pored postojećih 60, posadio je i dodatnih 300 stabala maslina, uglavnom autohtonih sorti.

Sadnji je prethodila kemijska analiza tla na Institutu za jadranske kulture u Splitu. Pokazalo se da je tlo dobro za sve mediteranske kulture pa naravno i za masline. Zato su nastavili sa sadnjom tako da danas imaju ukupno 363 stabla od kojih dio još uvijek nije na punom rodu. 

"Uvažavamo preporuke struke i provodimo sve ekološke i agrotehničke mjere. Od rezidbe, gnojidbe i zaštite do pravodobne berbe i prerade netom ubranih plodova“, kaže Vjeran. Za svoja ulja on i Nikica su već više puta nagrađivani, ali ovo na NYIOOC-u u New Yorku je nešto posebno. Njihov blend Brunela od plodova autohtonih sorti Oblica, Levantinka, Lastovka, Krvavica, tim sastavljen od najboljih senzorskih analitičara maslinovih ulja, ocijenio je vrlo visoko. Srebrnom medaljom. 

"Nagrada na najvećem svjetskom natjecanju potvrda je kvalitete, ali i dodatni poticaj da ustrajemo u proizvodnji još boljeg ekstra djevičanskog maslinovog ulja“, kažu Nikica i Vedran. Ne kriju da za to imaju dobre preduvjete, počevši od kvalitetnog tla na dobrom voćarskom položaju. Imaju i mogućnost navodnjavanja na čemu upravo rade. "Konzultiramo se sa stručnjacima što je za naše masline bolje: navodnjavanje sustavom kap po kap i orošavanje“, govore.

Dobitna kombinacija: Nikica Cukrov i njegov zet odvjetnik Vjeran Paić

Ono što pouzdano znaju je da bez navodnjavanja, pogotovu u dalmatinskim sušnim područjima, nema uspješnog maslinarstva. Dalmacija u maslinarstvu ima stoljetnu tradiciju, ali ni nju nisu mimoišle klimatske promjene.

"Na njih ne možemo utjecati, ali im se možemo prilagođavati“, kaže Nikica. Njega i Vjerana posebno veseli što interes za maslinarstvo sve više pokazuju mladi ljudi, obnavljaju stare, zapuštane i sade nove maslinike.

Renesansa maslinarstva u Dalmaciji 

Uvažavaju struku i prate trendove tako da se u Dalmaciji događa prava renesansa maslinarstva. Potvrda su i nagrade koje, iz godine u godinu, u sve većem broju stižu s domaćih I svjetskih natjecanja, među kojima su najcjenjenije one osvojene u New Yorku.

"Lani je Hrvatska na NYIOOC-u bila treća po broju osvojenih odličja“, podsjećaju sugovornici Olive Oil Times-a. U konkurenciji 28 zemalja svijeta samo su Italija i Španjolska, koje imaju neusporedivo veću proizvodnju maslinovih ulja, bile ispred Hrvatske. A ove godine?

Na obroncima Zgona zasađene su 363 autohtone masline 

"Vidjet ćemo. Ocjenjivanje još traje. Hrvatska je trenutno na petom mjestu iza Italije, SAD-a, Španjolske i Grčke, ali s prosječno manjim brojem ocijenjenih uzoraka. Plasman se još može popraviti“, nadaju se Nikica i Vjeran. Za kraj ponosno ističu da su hrvatski maslinari i nogometaši među najboljima na svijetu. "Vatreni“ osvojili treće mjesto na Svjetskom nogometnom prvenstvu u Qataru 2022, a maslinari isti plasman te godine na NYIOOC-a u New Yorku, podsjeća Olive Oil Times. 

Jedan od golova Hajdukova beka Nikice Cukrova.  

Nikica Cukrov protiv Bordoa 1982.

Objavljuje Istorija ex yu fudbala u Petak, 4. veljače 2022.

Idućih godina bit će još bolje. Jer, kako kaže poznati slogan: Tko se usuđuje – pobjeđuje!


Fotoprilog


Tagovi

Nikica Cukrov Vjeran Paić NYIOCC Maslinovo ulje Blend Brunela Srebrna medalja Hajduk


Autor

Nedjeljko Jusup

Više [+]

Dugogodišnji novinar i urednik. Osnivač i prvi glavni urednik tjednika i dnevnika Zadarski list. Moto: "Informativno, poučno i zanimljivo. Piši tako da riječima bude tijesno, a mislima široko."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]