Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Foto zanimljivosti
  • 10.01.2015. 08:10

Ne tako običan kolekcijski nasad starih sorti!

Kako se priroda, zajedno s čovjekom i njegovom ljubavi prema fotografiji - može na umjetnički način poigrati u jednom naizgled običnom voćnjaku?

  • 1.522
  • 387
  • 0

U našem obiteljskom voćnjaku u Donjim Bogićevcima, imamo i kolekcijski nasad od oko 130 starih sorata jabuka i nešto novih, otpornih na najvažnije bolesti.

Iako su prošle godine zbog nepovoljnih vremenskih prilika jabuke podbacile u rodu, fotoaparatom sam ubrao neke čudesne plodove i tako zamrznuo trenutak u vremenu. A evo i što mi je bilo najzanimljivije tih dana.

Jabuka sa cvijetom

Jabuka sa cvijetom

U kolovozu sam snimio ovaj lijepi plod jabuke sa cvijetom. Riječ je o staroj sorti malinovači.

Zanimljivo je da je na cijelom stablu koje je bilo u fazi odumiranja (jesenas smo ga izvadili) bio samo ovaj jedan jedini plod.

Okitio se nježnim cvjetićima i tako skrenuo pozornost na sebe više nego svi ostali podovi u voćnjaku. Plodovi ove sorte su atraktivni zbog svog izgleda i pravi su ukras u voćnjaku.

Posebnost ove sorte je tamnocrvena boja i okus maline. Plodovi su srednje krupnoće i većinom neujednačeni. Bere se početkom rujna. Zaljubljenici u satre sorte vole reći da je malinovača među čuvarima tradicije starih sorata jabuka u Slavoniji.

Jabuka s glavom

Jabuka sa "glavom"

Priroda se proigrala i s ovim plodnom stare sorte jabuke kožare. Jednostavno, dodala mu je još jedan manji plod u obliku glave. Sada možemo nagađati na koju životinju najviše sliči.

Na slici je siva (engleska) kožara. U našem voćnjaku imamo i nekoliko mlađih stabala crvene kožare.

Siva kožara dozrijeva početkom listopada. Plodovi su srednje krupni, meso je zelenkastožuto, sočno.

Prevladava vinski kiseli okus i plemenita renetasta aroma. Otporna je prema niskim temperaturama, a cvijet prema kasnim mrazovima. Ova sorta ima veliki broj lokalnih naziva.

Jabuka sa likom

Jabuka s likom

Na ovom prekrasnom plodu jabuke pojavio se lik koji možda asocira na razigranu djevojčicu. Bilo je još plodova sa zanimljivima likovima, ali ovaj je bio najupečatljiviji u to doba godine.

Enterprise je nova visokoproduktivna sorta, snažnog rasta.

Dozrijeva od početka do sredine listopada. Plod je srednje krupan, okruglast, potpuno prekriven zagasito crvenom bojom s izraženim lenticelama, što ga čini atraktivnim.

Meso je slatko, kiselkastog okusa i ugodne jarome. Otporna je na krastavosti plodova, pepelnicu i bakteriju Erwiniu amylovoru, pa je pogodna za ekološki uzgoj.

Jabuka s uzorkom

Jabuka s uzorkom

Ovaj plod jabuke nove sorte rewene ubran je nešto prije dozrijevanja i bio je desetak dana u plastičnoj gajbi koja je bila na osunčanom mjestu.

Kada smo ih izvadili, sve jabuke koje su bile na osunčanoj strani dobile su ovakve crvenkaste uzorke. To je možda dobra ideja za umjetno dizajniranje plodova jabuka s različitim uzrocima. Djeca bi se sigurno ovakvim jabukama više radovala, a tu je kreativnost nesputana jer mogućih uzoraka je beskonačno.

Rewena je nova sorta vrlo otporna na gljivične bolesti, pa ne traži veliku zaštitu i pogodna je za ekološku proizvodnju.

Plod se može brati krajem rujna i početkom listopada, a skladištiti ga možete do početka travnja. Iznimno je rodna, okus joj je slatkokiseli, sočna sorta s ugodnom aromom.

Jabuke "ušerećene" u snijegu

Jabuke u snijegu

Na prvi pogled ova slika djeluje kao da su jabuke ušećerene u lijepom svjetlucavom snijegu. Slučajno smo jedne večeri ostavili jabuke vani, a ujutro se iznenadili kako lijepo izgledaju u snijegu koji ih je zasuo.

Inače, na slici su klasične sorte jabuka: idared i granny smith. Idared dozrijeva početkom listopada, plodovi su sočnog mesna slatkastokiselkastog okusa. Ova sorta se odlično očuva u skladištima. Granny smith dozrijeva u drugih deset dana listopada, plodovi su tamnozelene boje, krupni do vrlo krupni, vrlo sočnog mesa kiselkastog okusa i blage arome.


Fotoprilog


Tagovi

Voćnjak Idared Granny smith Jabuke u snijegu Stare sorte Kolekcijski nasad Malinovača Kožara Enterprise Ekološki uzgoj Rewena


Autor

Vjekoslav Hudolin

Više [+]

Inženjer poljoprivrede sa 38-godišnjim iskustvom u profesionalnom novinarstvu. Nekada novinar HRT-a, dopisnik Glasa Slavonije, suradnik Gospodarskog lista, Agroglasa, Poljoprivrednog vjesnika, Večernjeg i Jutarnjeg lista, a danas voćar koji u obiteljskom kolekcijskom voćnjaku uzgaja oko 260 starih sorata jabuka i krušaka.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pšenica k'o na Markovo, repica skoro pa ocvala, zemlja suha, Sunce upeklo...
Što li će biti od ove godine.