Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • OPG Jurić
  • 29.10.2016. 09:00

Naše vino od kupine obilazi svijet!

Zahvaljujući ljubiteljima dobrih poklona i još boljeg pića, naša su vina posjetila Južnu Afriku, Kubu i Australiju, priča Andreja koja pod 1 ha u Vukovaru uzgaja kupinu.

  • 4.079
  • 554
  • 0

Polazeći od povijesti koja kazuje kako su Grci i Rimljani koristili plodove, lišće, koru i korijenje kupine za liječenje od blagih infekcija pa sve do otrovnih ugriza, a čiju su tisućljetnu terapijsku primjenu dokazala i novija istraživanja, Andreja Jurić se u ovo vrijeme može podičiti zdravstveno pogodnim proizvodima na koje se sve više ljudi odlučuje.

Uzgoj kupine pod 1 ha u srcu Vukovara

U sklopu vukovarskog peteročlanog obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva Jurić, koje će uskoro proslaviti prvo desetljeće, Andreja proizvodi vino i džemove od kupine koja obiluje vitaminima, mineralima, vlaknima te antioksidansima zbog čega je vrlo učinkovita u prevenciji protiv brojnih bolesti.

"S obzirom na to da smo 2007. godine uočili deficit proizvoda od kupine na tržištu Slavonije i Baranje, odlučili smo se pod 1 ha okušati u uzgoju kupine koja nije zahtjevna vrsta", priča Andreja Jurić koja radi postizanja većih prinosa koristi navodnjavanje kap po kap.

I štetnici vole njihovu kupinu

S obzirom na to da se u današnjim, a vrlo teškim vremenima hrvatske poljoprivrede znatno osjeti i najmanji gubitak prinosa, Andreja se crnim uljem bori protiv pauka i puževa koji napadaju kupine.

"Za vrijeme kišne godine imamo znatne probleme sa štetnicima. Većinom je riječ o paucima i puževima od kojih se stvara mreža, a koji se također uvlače u samu kupinu. Tretiranje je neophodno iako ga nastojimo što manje vršiti", kazala je Andreja koja suzbijanjem štetnika nastoji održati poljoprivrednu proizvodnju i kakvoću proizvoda uz prihvatljive mjere zaštite.

Naglasak je na zaštiti biljke od većih šteta

Uzimajući u obzir da se u novije vrijeme sve više pozornosti usmjerava "zdravom gospodarenju", pri kojem struka kazuje da prilikom obavljanja dobre gospodarske prakse nije naglasak na suzbijanju štetnika, nego na zaštiti bilja od većih gospodarskih šteta, Andreja nastoji izbjeći toksikološke pojave zbog neadekvanog suzbijanja.

Zbog vremenskih uvjeta smanjeni prinosi

"Ove godine zbog vremenskih uvjeta baš i nismo zadovoljni prinosima. Bilo je puno kiše, a ona nam donosi najviše problema, no unatoč tome, prodaja nije podbacila", dodaje Andreja koja većinom prodaje na kućnom pragu, sajmovima i manifestacijama gdje je stekla brojne stalne kupce.

Žitelji Južne Afrike, Kube i Australije kušali Jurićevo vino

Premda tržište Slavonije i Baranje smatraju domaćim terenom, njihovi su proizvodi posjetili i vanjsko. "Nije bilo lako, ali zahvaljujući ljubiteljima dobrih poklona i još boljeg pića, naša su vina obišla Južnu Afriku, Kubu i Australiju", dodaje Andreja veliku zahvalnost duguje lokalnim i regionalnim kupcima.

Kupinovo vino pogodno za osobe koje idu na kemoterapiju

"Na žalost, jedan dio naših kupaca su bolesnici koji vino koriste za pospješivanje zdravstvenog stanja. Koriste ga između kemoterapije i tvrde da im pomaže. Osim njih, okrunjeni smo obožavateljima vina koji se rado vraćaju po još", priča Andreja.

Sve veća potražnja za džemom

Uzimajući u obzir da kupine jačaju imunitet, poboljšavaju pamćenje i koncentraciju, liječe bolesti srca i krvnih žila, pomažu kod anemije te tegoba glede dišnih puteva, iz godine u godinu raste potražnja i za džemom za koji imaju narudžbe i iz stranih zemalja, što ih osobito veseli.

Motivira ih konkurencija

Uzimajući u obzir da se u ovo vrijeme primjetan broj proizvođača bavi uzgojem kupina, Jurići su se susreli s konkurencijom, koja ih - tvrde oni, motivira da budu još bolji. "Voljeli bi imati još više konkurenata jer nas oni motiviraju na još više rada, truda i odricanja", poručuje Andreja.


Fotoprilog


Tagovi

OPG Andreja Jurić Kupinovo vino Kupinov džem Uzgoj kupine Potražnja Tržište


Autorica

Roberta Kljenak

Više [+]

Roberta je dvostruka magistrica u području poljoprivrede. Obožava pisanje i fotografiju! Dobitnica je dekanove nagrade za najbolje studente, predavačica na brojnim poljoprivrednim kongresima i nezaposlena profesorica.