Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj haskapa
  • 18.04.2016. 07:30

Nasad majberija na OPG Lež čuvaju ovce

Riječ je o voću koje dozrijeva sredinom lipnja, a cvate u veljači, a vrlo je cijenjeno na ino tržištu.

  • 6.529
  • 658
  • 0

Na četiri tisuće četvornih metara zemljišta Vjerana Leža iz Huma Zabočkog, naselja u gradu Zaboku, posađeno je tisuću sadnica majberija.

To je prva plantaža majberija u Hrvatskoj. Maybeery nije borovnica, jagoda, kupina ni malina. U Kanadi je nazivaju haskap, a u drugim dijelovima svijeta sibirska borovnica, kamčatka jagoda je nazivaju u Poljskoj gdje je kao i u Češkoj, najraširenija, a neupućeni je često zamijene s aronijom.

Porijeklom iz Sibira

Ova grmolika biljka porijeklom je iz Sibira. No, to je biljka iz porodice Lonicera, dakle porodice iz koje potječu mnoge lijepe zelene ograde i nema nikakve veze sa spomenutim voćem. Majberi je voće koje prvo dozrijeva izvan staklenika ili plastenika, čak i prije jagoda, a cvate krajem veljače jer joj cvijet podnosi temperaturu od minus osam Celzijevih stupnjeva. Berba će biti uskoro, sredinom lipnja.

Majberi, haskap ili sibirska borovnica

Proizvodi od majberija

OPG Vjerana Leža od ovog voća radi matični sok, sirup, juice, džem, jede se svjež, a počelo se polako i sa sušenjem plodova za čaj. Od spomenutih tisuću sadnica trenutno ih rodi 600 koje su posađene prije pet godina.

"I prije smo u OPG-u uzgajali povrće poput rajčica, ali sam imao komad zemljišta i želio sam probati nešto novo što nije toliko zastupljeno, a kad sad gledam, baš sam pogodio kulturu", ispričao nam je Vjeran koji je za majberi doznao i nabavio ga u Donjoj Bistri kod poznatog uzgajivača egzotičnog voća Ivana Šuloga s tvrtkom Exotic King.

Udružili se prijatelji

Kasnije su se s tim počeli baviti i njegovi prijatelji pa su na jednom zemljištu posadili 1.800 komada majberija, no zbog oborinskih voda koje se s tog zemljišta nisu povlačile šest mjeseci, nasad je propao. Udruženi trenutno imaju oko 7.000 sadnica po Zagorju i u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji. Plantaža na tri hektra u Čazmi posađena je prošle jeseni.

Sadnice majberija

Nabava i cijena sadnica

Inače cijena sadnica na tržištu kreće se između 15 i 45 kuna, ovisno o starosti biljke i količini koja se kupuje. Ekipa koja se neformalno udružila puno surađuje s Poljacima koji imaju ogromne plantaže ove biljke, a sada se kvalitetne sadnice iz Poljske mogu nabaviti i u Zaboku u tvrtki Kridens usluge, a uzgajivači ovog voća, pa tako i Vjeran, već su i sami počeli uzgajati sadnice.

Ove godine eko certifikat

"Majberi je jako pogodan za ekološku proizvodnju. Do sada nisam nasad ni jednom tretirao nekim preparatom, a gnojidbu vršim ekološkim gnojivima nabavljenim u Hrvatskoj. Ove godine dobivamo i eko certifikat", kaže Vjeran s kojim se oko majberija zabavljaju i supruga Nikolina, šesnaestogodišnji sin Luka i četrnaestogodišnja kćer Linda. Naime, majberi je potrebno samo posaditi, a to se može u bilo koje doba godine, pognojiti, te između redova kositi i malo poplijeviti oko grma.

Prodaja ide jako dobro

Za plasman nema nikakvog problema. Naime, osim što se izvrsnog okusa, proizvodi ovog voća su savršeni za podizanje imuniteta s obzirom na velike količine C i D vitamina te željeza. Obitelj Lež svoje proizvode prodaje u delikatesnim trgovinama mljekare Veronika, na sajmovima i na kućnom pragu.

Rodnost dobra, uzgoj isplativ

Ova trajnica koja može roditi 35 godina sa 600 grmova Vjeranovog nasada već prve godine dala je 17 kilograma voća, druge 70, prošle godine 200 kilograma, a ove se godine očekuje pola tone, a sljedeće tona. Da je uzgoj isplativ govore cijene i činjenica da će ove godine obitelj Lež otplatiti kredit podignut za pripremu tla, ograđivanje, kupnju sadnica i ostale potrebne početne radnje.

Nasad majberija ima i ekološku košnju

Cijene proizvoda od majberija

Boca od 7,5 decilitara matičnog soka, potpuno prirodnog kojeg je dovoljno za zdravlje popiti 0,03 decilitara stoji 120 kuna, cijena 7,5 decilitara juica je 50, a sirupa 30 kuna. Dva decilitra džema stoji 30, a 125 grama svježeg voća 15 kuna. Vjeran Lež kaže da se proda sve što se proizvede jer su napici i džemovi osvježavajući, možda malo kiselkastijeg okusa i zdravi.

Preporučuje samo ovo voće

"Svakom koji se želi baviti uzgojem nekog voća ne bih preporučio ništa drugo osim majberija koji ima više C vitamina od svakog agruma, a biljka je toliko pogodna za ovo podneblje da čak i cvjetove pa tako i plodove ima ispod listova kako se eventualno njima ne bi hranile ptice", poručuje budućim uzgajivačima Vjeran Lež koji si je olakšao i košnju pa je žicom kroz koju je pustio struju ogradio nasad i nabavio ovce pa sad ima i ekološku košnju jer ovce pojedu svu travu.


Fotoprilog


Tagovi

OPG Vjeran Lež Zabok Majberi


Autorica

Silva Videk

Više [+]

Novinarka s dvadesetogodišnjim iskustvom u Večernjem listu, s agronomskim obrazovanjem. Njezin moto je: Novinarstvo nije zanat već način života! :)

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Gudovcu živo na proljetnom sajmu. Jedni kažu da je skupo, dok drugi troše bez pitanja. Jedni su sretni s ovim terminom dok neki trgovci smatraju da treba biti ranije, prije sjetve. Kako god, i u ovom formatu od četiri dana, posjetitelja n... Više [+]