Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prihrana voćaka
  • 14.10.2021. 09:00

Nakon završene berbe, vrijeme je da prihranite voćke

Ukoliko se peteljka teže otkida od pupa to je znak da se prihranjivanje još može obaviti, a ako se lako skida na blagi dodir ruke, to znači da se ova mjera ne bi trebala izvoditi jer neće biti asimilacije hranjiva.

Foto: Bojan Kecman
  • 1.078
  • 100
  • 1

Uskoro će završiti berba jabuka, a budući da su šljive i kruške obrane, pravo je vrijeme da se počne s prihranom stabala kako bi pupoljci bili opskrbljeni hranjivim tvarima, neophodnim za bolje cvjetanje i oplodnju u narednoj vegetacijskoj sezoni.

Posljednjih godina primijećeno je da list jabuka opada kasnije nego inače, ali bez obzira na to, dobro je da se prihrana obavi nekoliko dana nakon branja voća. Kod šljiva i krušaka list je počeo žutjeti i opada zbog nižih temperatura i kišnog razdoblja u posljednjih sedam dana, a prognoze navode da će hladan period potrajati.

Prihranjujte makro i mikro elementima

Do opadanja je došlo posebno u voćnjacima u kojima su bile prisutne bolesti poput krastavosti kod krušaka ili kod šljiva monilie i šupljikavosti lišća. Ukoliko se peteljka teže otkida od pupa to je znak da se prihranjivanje još može obaviti, a ako se lako skida na blagi dodir ruke, to znači da se ova mjera ne bi trebala izvoditi jer neće biti asimilacije asimilacije hranljivih tvari kroz list u korijen stabla.

Vrijeme je da se krene s prihranom voća

Vrši se folijarno tekućim sredstvima koja sadrže dušik, fosfor, kalij, cink i bor. Rodni pupoljci diferenciraju se od lipnja do kolovoza, ali uz kvalitetnu prihranu tijekom vegetacije i nakon berbe, može se dogoditi da se tijekom zime diferenciraju novi rodni pupoljci, naročito ako nema velikih minusa. Ako su pupoljci veliki, prihranjivanjem će se dodatno opskrbiti neophodnim elementima što će biti dovoljno da se iz njih u proljeće razviju plodovi.

Poželjna je i upotreba Uree

Dovoljne su dvije litre po jednom traktorskom atomizeru, a pored navedenih proizvoda, može se u te svrhe koristiti i urea koja sadrži 46 posto dušika, u kombinaciji s borom i cinkom. Dušik iz uree predstavlja pogonsko gorivo za biljku u proljeće naredne godine jer će imati više snage za početak bubrenja pupoljaka i kvalitetniju oplodnju. Preporučena doza je od 15 do 20 kilograma uree u 330 litara vode i jedna litra nekog sredstva koje sadrži bor i cink.

Do kraja listopada mogu se obaviti dva folijarna tretmana, a od studenog možemo početi s aplikacijom stajnjaka i mineralnog gnojiva oko stabala. Bilo bi dobro da se stajnjak i hranjiva zaoru kako bi ih korijen usjeva mogao lakše usvojiti.

Očistite stabla sodom bikarbonom

Poslije prihrane i gnojidbe pojedini uzgajivači voća prakticiraju upotrebu sode bikarbone u svojim nasadima. Potrebna količina je jedan do dva kilograma u 1.000 litara vode. Na taj način čiste se stabla i pupovi od prezimljujućih spora raznih gljivičnih bolesti jer je soda poznata kao dobar dezinficijens.

Nakon ovog tretmana slabiji je napad bolesti u narednoj sezoni.


Tagovi

Prihrana voća Primjena uree Stajnjak Mineralno gnojio Soda bikarbona Rodni pupoljci Čađava krastavost Monilia Šupljikavost lišća


Autor

Bojan Kecman

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede, specijaliziran za integralnu i ekološku proizvodnju i zaštitu voća i povrća. Također se bavi voćarstvom, uzgaja kruške, šljive i crveni ribizl.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Predsjednik Zoran Milanović i ministrica poljoprivrede Marija Vučković na ovogodišnjem su Noćnjaku obišli izlagače i kušali njihove proizvode. Pogledajte više u našoj galeriji: https://www.agroklub.com/agrogalerija/nocnjak-2024-sadnja-masli... Više [+]