Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Lijeska
  • 21.01.2019. 10:30

Najznačajnije sorte lijeske podrijetlom iz Italije

Proizvodnja lješnjaka je u posljednje vrijeme u ekspanziji. Ipak, nisu sve sorte pogodne za uzgoj u svim područjima pa treba voditi računa o izboru sortimenta. Ovo su neke od najznačajnijih sorti podrijetlom iz Italije.

Foto: Pixabay/myfriso
  • 3.253
  • 132
  • 0

Prema riječima savjetodavca Gorana Svetozarevića, u nasadima lijeske možemo sresti različite sorte, među kojima su i talijanske sorte, inače vrlo cijenjene. Neke od njih su: Tonda Gentile Romagna, Tonda Gentile delle Langhe, Tonda di Goffoni, Rimski i Mortarela.

Tonda Gentile Romagna velike bujnosti

Sorta Tonda Gentile Romagna potječe iz okolice Rima. Spada u cijenjene sorte i pogodna je za uzgoj u uvjetima kontinentalne klime. Odlikuje se velikom bujnošću, ima grmoliki oblik, ali raste uspravno, pa se može uzgajati i kao stablašica jer formira malo izdanaka. Cvjetanje je srednje kasno i dobar je oprašivač za većinu sorti. Izražene je homogamije odnosno gotovo istovremeno cvjetanje muških i ženskih cvjetova. Rađa dobro u grozdovima, u prosjeku dva do četiri ploda, srednje krupnoće (oko 2,8 grama). Sazrijeva krajem kolovoza, a plodovi sami ispadaju. Omotač je duži od ploda. Ljuska je tanka i kestenjasto prugasta. Jezgra je vrlo kvalitetna. Randman je oko 45%. Preporučiva je za mehaniziranu berbu.

Tonda Gentile delle Langhe vrlo rodna sorta - sazrijeva rano

Tonda Gentile delle Langhe odabrana je iz prirodne populacije lijeske u regiji Piemonta. Najbolje uspijeva na blago valovitim pobrđima. Srednje je bujna i daje puno izdanaka. Vrlo rano cvjeta. Protagonična je odnosno ženski cvjetovi ranije cvjetaju od muških. Autosterilna je, pa joj treba oprašivač. Ima slabu klijavost peludi, tako da je loš oprašivač. Vrlo rodna sorta, sazrijeva rano u drugoj polovici kolovoza. Plod je srednje krupan (2,5 g), loptastog do loptastospljoštenog oblika sa zaobljenim vrhom 2-3 ploda su u grozdu. Plodovi lako ispadaju iz omotača. Imaju tanku i prilično tvrdu ljusku. Randman je 48%-50%. Jezgra je sitna (1,2 gr) loptasta, boje slonove kosti, čvrsta, aromatična, vrlo kvalitetna, pa je vrlo tražena u konditorskoj industriji. To je gospodarski značajnija sorta lijeske.

Tonda di Goffoni osjetljiva na proljetne mrazeve

Tonda di Goffoni potječe sa Sicilije. Srednje je bujna. Osjetljiva je na kasne proljetne mrazeve, tako da se preporučuje za uzgoj u toplijim područjima gdje je vrlo rodna. Odlikuje se dobrom rodnošću i odličnom kvalitetom plodova. Rano resa. Plod je okruglastog oblika, srednje krupan i mase oko 2,5 grama. U grozdu ih ima u prosjeku dva do tri. Okruglasti omotač je duži od ploda, ali kada sazre plod lako ispada iz njega. Ljuska je srednjetanka obojena kestenjastim prugama. Randman jezgre je oko 45%-47%.

Rimski spada u grupu pratećih sorti

Sorta rimski sazrijeva sredinom rujna. Srednje je bujna i ima puno izdanaka. Protagonična je i autoinkompatibilna sorta. Cvjeta srednje kasno. Rimski je relativno otporan na mrazeve i dobro rađa. Plod je krupan (3 g) kolačast i lako ispada iz ljuske. Boja ljuske je svijetlosmeda, prilično debela, ali se lako odvaja od jezgre. Randman je 44%-45%. Jezgre su sitne do srednjekrupne (1,35g), slatke, ali ne aromatična. Rimski spada u grupu pratećh sorti.

Mortarela - sorta otporna na niske temperature

Mortarela je srednjebujna sorta, dobre rodnosti. Cvjeta srednjerano i ima izraženu homogamiju. Sazrijeva u kolovozu. Otporna je na niske temperature, pa je zato preporučiva za uzgoj u područjima s niskim temperaturama. Plod je srednje krupnoće, okruglast, mase oko 2,2 g. U grozdu ima četiri do pet plodova. Omotač je duži od ploda, ljuska tanka, tamna, a randman je oko 45%.


Povezane biljne vrste

Lijeska

Lijeska

Sinonim: Lješnjak, lješnik | Engleski naziv: Hazel | Latinski naziv: Corylus avellana L.

Lijeska je sredozemna kultura i izrazito heliofitna biljka. Vrlo je neobična voćka jer za razliku od drugih vrsta koje cvatu u proljeće, ona cvate zimi i to od prosinca do ožujka.... Više [+]

Lijeska

Lijeska

Sinonim: Lješnjak, lješnik | Engleski naziv: Hazel | Latinski naziv: Corylus avellana L.

Lijeska je sredozemna kultura i izrazito heliofitna biljka. Vrlo je neobična voćka jer za razliku od drugih vrsta koje cvatu u proljeće, ona cvate zimi i to od prosinca do ožujka.... Više [+]

Tagovi

Lijeska Lješnjak Sorte Italija Rimski Mortarela Tonda Gentile Romagna  Tonda Gentile delle Langhe  Tonda di Goffoni


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Osobito je zainteresiran za teme i zbivanja u agraru, a zamjenik je urednika na Agroklubu.