Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Turske trešnje
  • 20.06.2018. 18:00

Najgora sezona trešanja u zadnjih 20 godina?

Trešnje su u Turskoj rano u sezni prodavane za oko 4 USD po kilogramu (oko 25 KN), a sada je cijena niža od 0,65 USD po kilogramu (4,15 KN).

Foto: Pixabay/bernswaelz
  • 1.123
  • 67
  • 0

Trešnje iz okruga Aydin, na jugozapadu Turske, poznate su po vrhunskoj kvaliteti i izvoze se u mnoge zemlje. Međutim, uzgajivači na tom području tvrde da je ova sezona najgora u zadnjih 20 godina.

Trešnje su rano u sezOni prodavane za oko 4 USD po kilogramu (oko 25 KN), a sada je cijena niža od 0,65 USD po kilogramu (4,15 KN), navodi Aydin Denge

"Trešnje su proizvod koji zahtijeva intenzivan rad i puno truda. Troškovi uzgoja trešnje su visoki. Kilogram trešanja košta oko 0,65 USD što je vrlo nisko i mi, nažalost, ne  možemo zaraditi", rekao je proizvođač Ismet Okka (65) pojasnivši da trgovci na veliko od njih kupuju trešnje po niskim cijenama, a zatim ih prodaju u Europu, kako on tvrdi, za 10 USD po kilogramu

"Borimo se sa svim poteškoćama u proizvodnji. Nastavljamo s uzgojem trešnje jer je to sve što znamo i to je naš jedini izvor prihoda. Dnevnica radnicima iznosi 27 USD po danu. Ako cijene ostanu na ovoj razini, počet ćemo ostavljati voće na drveću", upozorava Okka pojasnivši da su trešnje na ovom području potpuno organske, ali cijene još uvijek nisu zadovoljavajuće za uzgajivače zbog čega neki uzgajivači razmatraju smanjenje zasada. 


 


Tagovi

Trešnje Cijena Uzgoj Turska Aydin


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.