Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita bilja
  • 06.06.2019. 07:30

Najčešće bolesti voćki tijekom lipnja

Promjenjivo vrijeme odnosno česta kiša s visokim temperaturama dovodi do povećanja vlažnosti zraka, a sve to zajedno pogoduje i daje odlične uvjete za razvoj i rast kukaca i gljivičnih bolesti.

Foto: Depositphotos/nehruresen
  • 2.618
  • 80
  • 0

Gotovo cijele godine u voćnjaku se "mučite”, radite i njegujete biljke da biste uživali u plodovima svog rada, međutim u svibnju i lipnju najčešće se javlja i najveći broj bolesti i štetnika koje napadaju stabla. Razlog tome je promjenjivo vrijeme odnosno česta kiša s visokim temperaturama, a to dovodi do povećanja vlažnosti zraka, što zajedno pogoduje i daje odlične uvjete za razvoj i rast kukaca i gljivičnih bolesti. Zbog toga je lipanj, posebice početak mjeseca idealan za posvetiti posebnu pažnju suzbijanju ovih neželjenih stanovnika u voćnjaku. 

Kako biste se otarasili biljnih uši, ali i suzbili razvoj bolesti kod voćki obavezno obavite prskanje koje se radi odmah poslije cvjetanja. Preporuka stručnjaka je da se u tom prvom prskanju upotrebljavaju kombinirana sredstva, kojima se istovremeno suzbijaju štetnici i gljivične bolesti.

Kako protiv lisnih uši i vojske gusjenica

Dosadne male lisne uši tijekom proljeća, najčešće veoma agresivno napadaju voćnjake. Zbog čega dolazi do kovrčanja listova, a da biste suzbili ovu pojavu, lipanj je idealan mjesec za suzbijanje štetnika, naravno ako vremenski uvjeti to dozvole.

Lisne uši jedu zelene dijelove voćaka i najčešće su prisutne od proljeća do jeseni. Protiv ovih dosadnih napasti najčešće se koriste insekticidi koji imaju širok spektar djelovanja. Osim lisnih uši, često se u voćnjacima između voćki može primijetiti čitava vojska gusjenica: glogov bijelac, gubar ili kukavičje suze.

Oštećeni plodovi trešnje u lipnju nedvosmisleno ukazuju da je voćnjak napala gusjenica mrazovca, a ako ovu vrstu oštećenja primijetite i kod jabuka i šljiva budite sigurni da je vaš voćnjak napala zlatnozelena pipa.

Jabuku i šljivu krajem svibnja i početkom lipnja još napadaju i žućkasti crvi jabukovog moljca. Primijetite li da je list kod kruške savijen poput cigarete, posljedica toga su zlatnozelene pipe u narodu poznatije kao cigaraši. Ipak, najžešći napadač i neprijatelj šljive je štitasta uš, a početak lipnja je optimalan za njeno suzbijanje.

Gljivična oboljenja voćki - jabuke najosjetljivije 

Osim gusjenica i uši, u voćnjacima se u ovom periodu najčešće javljaju i gljivična oboljenja voćki.  Imate li jabuke trebalo bi znati da je ovo voće najteže zaštititi, jer ima i najviše poznatih bolesti. Osobama koje sade jabuke isključivo za vlastitu upotrebu savjetuje se da sade stare sorte i da ih kaleme na bujne podloge sa što većim razmakom između stabala da bi imale što više svjetlosti i prozračnosti.

Na jabukama se u lipnju može uočiti pepelnica odnosno sivobijele prevlake. Koliko su jabuke osjetljivo voće pokazuje i podatak, da osim spomenutih bolesti, često dolazi do čađave kovrčavosti i krastavosti, što je ujedno i jedna od najopasnijih i najčešćih bolesti jabuke, ali i kruške. Zato bi trebalo preventivno djelovati kako biste suzbili prve simptome. Ova bolest najčešće napada list i plod voćaka, a kod prohladnih proljeća kao što je ovo u 70 posto slučajeva povećava se šansa za razvoj ove gljivične infekcije. 

Kritična faza suzbijanja fungicidima je početak vegetacije od pucanja pupoljaka do precvjetavanja. Ukoliko primijetite da se plod šljive izdužio, vjerojatno je riječ o gljivičnoj bolesti rogač. Naime, kada je proljeće kišovito i hladno, čak 80 posto plodova može biti uništeno, a naročito je osjetljiva požegača. U ovom slučaju, najsigurnija mjera zaštite je prskanje fungicidima na bazi bakra.

Monilija - sušenje mladica s cvjetovima 

Imate li koštunjavo voće, trebalo bi znati da u ovom razdoblju često dolazi do sušenja mladica s cvjetovima, što kasnije izaziva truljenje plodova, a sve to izaziva monilija. Nažalost, ovu vrstu bolesti je teško suzbiti, naročito u kišnim periodima, pa bi bilo najbolje da djelujete preventivno. U ovom slučaju se preporučuje da odstranite suhe dijelove, a nakon toga zaštitite voćke prskanjem.

Prvo se koriste bakrena sredstva (Plavo ulje), a uoči cvjetanja i u punom cvjetanju organski fungicidi (Teldor, Signum, Ikar…). Ova, kao i sva druga sredstva koristite strogo se pridržavajući pravila i uputstava za svaku koštičavu vrstu, budući da ova gljivica lako postane rezistentna.

Siva plijesan maline 

Tijekom berbe malina često se pojavljuje iznenada plijesan ploda, a nakon toga one vrlo brzo istrunu. Kako se ovo ne bi događalo i kako bi se ova neugodna pojava svela na minimum, maline trebate zaštititi. Ukoliko se ova plijesan primijeti na samo nekoliko zrna maline, imajte na umu da će za vrlo kratko vrijeme zahvatiti cijeli plod. 

Ovaj problem pravi gljivica u vrijeme cvjetanja maline, a koji preparat za prskanje izabrati ovisi od podneblja i faze tretiranja. Niste li sigurni što treba učiniti, najbolje bi bilo da potražite savjet stručnjaka u poljoprivrednoj ljekarni ili savjetodavnoj službi. 


Tagovi

Voćne vrste Lisne uši Gusjenice Gljivična oboljenja Monilija Bolesti voća Zaštita voća Lipanj


Autor

Ljiljana Milovanović

Više [+]

Poljoprivredna tehničarka voćarsko- vinogradarskog smjera s bogatim novinarskim iskustvom u različitim medijima. Ljubiteljica pasa.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Baranji nova balvan revolucija. Uskoro opširnije