Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Maslinovo ulje
  • 19.12.2015. 14:00

Najbolja godina za maslinovo ulje!

Ova ćemo godine imati najbolja maslinova ulja u posljednjih deset godina!

Foto: pixabay.com
  • 236
  • 10
  • 0

"Ovogodišnja maslinarska sezona ne samo da je vrlo dobra, nego je odlična. Nakon više od deset godina otkako mi u Institutu za jadranske kulture pratimo kvalitetu maslinovih ulja, možemo slobodno kazati kako se radi o najboljoj godini, što je zasluga i samih maslinara koji su očito usvajanja znanja od strane samih stručnjaka", izjavila je to dr. sc. Mirella Žanetić s Instituta, na prvoj Noći mladog maslinovog ulja Kaštela 2015 koja je u nazočnosti više od stotinu maslinara održana u utorak sućuračkom vatrogasnom domu.

Razlog nastajanja ove manifestacije je nažalost obavijest da dvije maslinarske udruge, Udruga Oblica iz Trogira i Udruga Lotnjak iz Klisa prekidaju s radom i da je ovo područje osiromašeno za dvije manifestacije koje su ove udruge organizirali. To su Dani mladog maslinovog ulja i Lotnjak Fest.

Potaknuti informacijama o gašenju udruga, u suradnji sa Insitutom za jadranske kulture i melioraciju krša, organizirana je Noć mladog maslinovog ulja. Cilj ove večeri je da u jednom konstruktivnom dijalogu razmijenimo iskustva rada u masliniku, ali i iskustva u organizaciji aktivnosti maslinarskih udruga.

Visoka kvaliteta maslinova ulja zasluga je maslinara koji su prihvatili i primijenili stručne savjete

"Naša udruga svakako nije konzervativna po ovom pitanju. Kroz svoje programe nudimo mogućnost povoljnog iznajmljivanja agro-mehaničke opreme, posredovanje u sezonskom zapošljavanju "mladog" radnog osoblja (to su oni ispod 50 godina) i dobiti popuste na količinu kroz grupnu kupnju i direktno naručivanje iz tvornice (gnojiva, mineralna i folijarna, agromehanička oprema...).

Uz standardnu edukaciju putem predavanja, u suradnju sa Savjetodavnom službom šaljemo SMS obavijesti o radovima u masliniku (kojim se ovim putem također zahvaljujemo) i evo trudimo se koliko možemo oko plasmana ulja na tržište. Sada kada imamo jednog zaposlenog na pola radnog vremena pa se može puno toga više i napraviti", kazao je predsjednik kaštelanske udruge maslinara Mastrinka Goran Pavlov, navodeći kako se na ovogodišnjoj prvoj Noći mladog maslinovog ulja ocjenjivao 31 uzorak, od kojih su neki stigli s područja Brača, Žrnovnice, Trogira i Piska.

Od 31 uzorka čak 21 ulje bilo je ekstradjevičansko. Iako pobjednici nisu bili deklarirani, u top 3 izabrana su ulja našeg kolege novinara Mladena Krnića koji svoj maslinik s oko 400 stabala ima u Labinskoj dragi, ulje Jakše Sokola iz Kaštel Sućurca i Anđelka Kuzmanića iz Lokve Rogoznice kraj Omiša.

Na samom događanju bili su prisutni predstavnici udruga Orkula iz Žrnovnice i Paićuša iz Piska.

Tekst: Jakov Žarko / Foto: pixabay.com


Povezana biljna vrsta

Maslina

Maslina

Sinonim: - | Engleski naziv: Olive | Latinski naziv: Olea europea L.

Maslina je zimzelena biljka koja može dostići visinu 3 – 13 m. Najveći svjetski proizvođač maslina je Španjolska, a slijedi ju Italija. Jedno stablo masline može dati 15 – 40 kg... Više [+]

Izvori

Maslina - Slobodna Dalmacija


Tagovi

Maslinarstvo Mirella Žanetić Udruga Oblica Udruga Lotnjak Dani mladog maslinovog ulja Lotnjak fest Noć maslinovog ulja Maslinovo ulje Maslina