Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Suša u Slavoniji
  • 17.08.2017. 07:30

Na 50 grmova dobila 5 kg malina – uzrok suša

Loši vremenski uvjeti utjecali su na proizvodnju malina, poglavito u Slavoniji i Baranji gdje je suša poharala poljoprivredna dobra.

Foto: Roberta Kljenak
  • 1.471
  • 108
  • 0

Dugotrajna suša, kao i ekstremno visoke temperature ostavili su velike posljedice po poljoprivredu Slavonije zbog čega je gotovo izostao ovogodišnji urod malina pedesetogodišnje Kaje Babić.

Loši vremenski uvjeti utjecali su na proizvodnju malina, poglavito u Slavoniji i Baranji gdje je suša poharala poljoprivredna dobra. Da je tome tako svjedočim i sama. Ovogodišnji prinosi na 50 grmova pod sistemom “žive ograde” ne teže ni pet kilograma, što govori o ekstremno smanjenom urodu.

Visoke cijene voća odraziti će se na kupnju domaćeg proizvoda?

"Plodovi su ispijeni, mekani, pri berbi se raspadaju, te gotovo i nejestivi. Osim suše, poharali su ih i štetnici koji im se ove godine jedini raduju. Listovi su zeleno - tamno smeđe boje, poneki i uvinuti. Problematika se, stoga, ogleda u tome što su posljedice suše već vidljive na domaćem tržištu gdje su cijene voća visoke, što će se, na žalost, odraziti i na kupnju domaćeg proizvoda", priča Kaja koja se boji da će potrošači, svjesni razlikama u cijeni preferirati premda lošiji, uvozni proizvod.

"To će opet baciti u očaj domaće proizvođače koji se ne mogu boriti protiv tvornice na otvorenom", objašnjava Kaja koja je maline, s obzirom na to da nisu zahtjevna voćna kultura, gnojila dva puta, u jesen i proljeće s kompostom i stajskim gnojem.

Iste je, budući da je organska vrtlarica, špricala s biopesticidima koje je dobila ekstrakcijom od ljekovitog i začinskog bilja.

Foto: Roberta Kljenak


Tagovi

Prinosi malina Suša na malinama Suša u Slavoniji Visoke cijene voća


Autorica

Roberta Kljenak

Više [+]

Roberta je dvostruka magistrica u području poljoprivrede. Obožava pisanje i fotografiju! Dobitnica je dekanove nagrade za najbolje studente, predavačica na brojnim poljoprivrednim kongresima i nezaposlena profesorica.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

"Voda za mir", tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana voda koji se obilježava 22. ožujka. Čak 2,2 milijarde ljudi živi bez pristupa zdravstveno ispravnoj vodi, a temeljni fokus obilježavanja ovoga dana je postizanje jednog od ciljeva održivog... Više [+]