Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Brdo jabuka
  • 22.01.2015. 07:35

Mladi zadrugari poduzetničkog duha!

Kako to izgleda kada se od malih nogu potiče poduzetnički duh? Otkriva nam to učenička zadruga "Brdo jabuka".

Foto: Školska arhiva, Vjekoslav Hudolin
  • 758
  • 295
  • 0

Učenička zadruga Brdo jabuka Osnovne škole "Vladimir Nazor" Adžamovci postala je prepoznatljiva po svom uzornom radu, ne samo u novogradiškom kraju nego i mnogo šire. Zadruga je osnovana u proljeće 2011. godine, a temelj za njezino pokretanje je voćnjak sa starim sortama jabuka u Brđanima, na površini iza nekadašnje zgrade ondašnje područne škole.

Riječ je o prekrasnom voćnjaku sa stotinjak stabala, starom desetak godina, a posebna mu je vrijednost što je u njemu posađeno čak 70 starih sorti jabuka. Djelo je to pokojnog prof. Ive Dautovića, velikog entuzijaste i zaljubljenika u stare sorte voća, prirodu, koji je zajedno s kolegama u školi i učenicima skupljao, cijepio, sadio i uzgajao stare sorte, spašavajući ih od zaborava i odumiranja. Mnogo je radio i na promidžbi očuvanja te vrijedne raznolikosti boja, oblika, okusa i mirisa tradicijskih voćnjaka. Po njemu je voćnjak i dobio ime: "Školski voćnjak prof. Ive Dautovića".

Uče o ekološkom uzgoju

"U našem školskom voćnjaku zastupljene su razne jabuke: bobovac, boskop, božićnica, kardinal, zlatna parmenka, dugata, vošćenka, malinovača, ivanlija, šarulja, zelenika, zvečarka, srčika, breskovača, punika i mnoge druge stare sorte. O njima na razne načine brine nekoliko sekcija zadruge.

Bijeljenje voćaka

Primjerice, članovi Voćarske sekcije kroz konkretne akcije sadnje, obrađivanja, gnojidbe stajskim gnojivom, orezivanja, bijeljenja stabala, berbe plodova i druge radove. Uz pomoć starijih uče o uzgoju i održavanju ekološkog voćnjaka", kaže Maja Mlađen, voditeljica Učeničke zadruge Brdo jabuka. Dodaje da su učenici sa profesorom sakupljali i sjeme divljih jabuka, sijali ga i proizvodili mlade sadnice divljih podloga na kojima su kasnije učili cijepiti jabuke. U voćnjaku imaju i solitarne pčele koje pomažu oprašivanje jabuka u vrijeme cvatnje.

Sadimo jabuke, berimo zdravlje

U ovoj školi već petu godinu provode projekt "Sadimo jabuke, berimo zdravlje" na kojem zajednički rade sve sekcije Učeničke zadruge.

"Cilj nam je očuvanje starih sorti jabuka, koje su uzgojene na ekološki način. Jabuke se koriste u domaćinstvu za preradu i za hranu. Njime se također učenici potiču na profesionalno usmjeravanje i razvija se malo poduzetništvo unutar Zadruge. Sredstva koja se ostvare tim projektom koriste se za daljnji razvoj, ulažu se u nabavu materijala za rad. Dio tih sredstava doniramo, čime potičemo humanitarno djelovanje", kaže voditeljica Maja Mlađen.

Berba jabuka

Članovi učeničke zadruge Brdo jabuka izlažu i prodaju svoje proizvode na sajmovima, manifestacijama i natjecanjima od kojih spominjemo nekoliko važnijih: Gospodarsko-kulturna manifestacija "Jesen u Brđanima", Izložba jabuka i voćnih prerađevina "Dani jabuka – Požega", Regionalno natjecanje u kvaliteti slavonskog pekmeza i humanitarna prodaja "Darujmo ljubav u doba Adventa".

Računaju i na novac iz fondova EU

Osim članova voćarske sekcije, u ostvarivanju projekta sudjeluju i učenici drugih sekcija. Nakon berbe i uskladištenja jabuka, u sekciji Domaćinstvo na tradicionalan način prave kompote, sok i pitu od jabuka prema domaćim receptima njihovih baka, kažu, bez konzervansa i drugih umjetnih dodataka.

Ističu da koriste isključivo prirodne materijale. U Likovnoj sekciji izrađuju ukrasne i dekorativne predmete, posude, vaze i nakita sa motivima jabuka. A kada se Učenička zadruga priprema za sudjelovanje na raznim manifestacijama, oni su zaduženi za pripremanje ambalaže te uređenje i estetski izgled štanda. Istraživači i prijatelji prirode izrađuju magnete i slike u obliku jabuke i privjeske za ključeve, a mladi tehničari uporabne predmete od drveta za prodaju.

"Naša Zadruga djeluje kao mala tvrtka. Dobili smo i certifikat za ekološku proizvodnju koju nam nadzire Bioinspekt iz Osijeka. Vizija nam je da već u osnovnoj školi razvijamo duh malog poduzetništva – od proizvodnje i prerade voća do uskladištenja, marketinga i prodaje. Pripremamo se i za kandidiranje projekta koji bi se financirao iz fondova Europske unije. Željeli bi izgraditi primjeren prostor za uskladištenje i preradu plodova, želimo zapravo stvoriti mali edukacijski centar za ostale osnovne škole koje nemaju mogućosti kao mi", kaže agilna ravnateljica OŠ "Vladimir Nazor", Marija Petričević.

Foto: Školska arhiva, Vjekoslav Hudolin


Povezana biljna vrsta

Jabuka

Jabuka

Sinonim: - | Engleski naziv: Apple | Latinski naziv: Pyrus malus L.

Jabuka je temelj voćarske pro­izvodnje i služi kao osnovica za usporedbu isplativosti uzgoja drugih voćaka. Njezini plodovi dozrijevaju od najranijeg ljeta sve do zime. Plodovi... Više [+]

Fotoprilog


Tagovi

Učenička zadruga Brdo jabuka EU fondovi Stare sorte Jabuka Solitarne pčele Malo poduzetništvo Ekološki certifikat Marija Petričević Maja Mlađen Ivo Dautović OŠ Vladimir Nazor Adžamovci Zdravlje Bioinspekt


Autor

Vjekoslav Hudolin

Više [+]

Inženjer poljoprivrede sa 38-godišnjim iskustvom u profesionalnom novinarstvu. Nekada novinar HRT-a, dopisnik Glasa Slavonije, suradnik Gospodarskog lista, Agroglasa, Poljoprivrednog vjesnika, Večernjeg i Jutarnjeg lista, a danas voćar koji u obiteljskom kolekcijskom voćnjaku uzgaja oko 260 starih sorata jabuka i krušaka.