Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • OPG Mladena Žic
  • 12.07.2020. 09:00
  • Primorsko-goranska, Krk

Mladena Žic: Davno sam shvatila da grad i ja ne idemo zajedno

Meni se nije teško primiti bilo kojeg posla, od bauštele preko rada u mljekari pa do konobarenja - sve sam probala, kaže vlasnica OPG-a koja se sa suprugom bavi maslinarstvom te planira širenje.

Foto: Blanka Kufner
  • 2.233
  • 769
  • 0

Iako su na početku, Mladena Žic sa suprugom Nevenom ima velike planove i to ne samo u maslinarstvu s kojim se bave na otoku Krku. U planu je sadnja novih nasada ove mediteranske sorte, ali velika želja joj je, prvotno u sklopu plaže gdje imaju kafić nuditi domaće proizvode, a potom jednom otvoriti restoran u kojemu bi se nudila autohtona otočna jela. Zbog te prodaje, rado bi se udružila i s drugim OPG-ovima. 

"Već godinama čistimo zemljište koje je preko pola stoljeća bilo u potpunosti zapušteno. Suprugova obitelj ima puno zemljišta na otoku Krku, a mi smo se ulovili Politina na kojem planiramo bazirati većinu planiranih aktivnosti. Trenutno niti ne znamo koliko točno zemljišta imamo u posjedu pa smo angažirali geodete kako bi to utvrdili. Cilj nam je ustanoviti međe jer ne želimo da se dogodi da uđemo u tuđe. Imali smo čak i problema s ljudima koji koriste naše zemljište koje su im preci sa suprugove strane dali na korištenje. Njima je teško razumjeti da je došla nova generacija koja želi svoje zemljište urediti i koristiti", započinje svoju priču Mladena Žic, vlasnica istoimenog OPG-a.

Naučena je, kaže, na fizički rad i u njemu uživa. "Meni se nije teško primiti bilo kojeg posla, od bauštele do konobarenja - sve sam probala. Posebno volim raditi s ljudima i volim kada se dobro osjećaju kod nas", govori. Naime, ona i suprug imaju kafić na plaži na Dunatu, ispod samog Kornića, kamo se gosti rado vraćaju.

Želja joj je spojiti poljoprivredu s turizmom 

Inače, duže je vrijeme radila u mljekari. Po struci je kemijski tehničar i shodno tome mislila je da ide raditi u laboratorij. Ipak, kada je došla u mljekaru, priča je bila sasvim drugačija. Kaže da je danas presretna što je prošla sve procese proizvodnje i naglašava da je uživala u tom poslu punih 13 godina.

Želja joj je spojiti poljoprivredu i turizam

Ova majka dvojice dječaka, petogodišnjeg Davida i devetogodišnjeg Nikota, ima želju spojiti poljoprivredu i turizam, ali puno je toga još pred njom, govori. Planira vlastite proizvode od povrća, voća i naravno maslinovog ulja, nuditi na dnevnoj bazi gostima na plaži. Namjera joj je baviti se eko proizvodnjom pa u skladu s time već razmišlja o raznim edukacijama jer se za svaki posao voli dobro pripremiti i raditi ga s razumijevanjem.

U planu je i izrađivati razne domaće proizvode: marmelade, sokove, vina, ulja pa čak i vlastiti med. Okušat će se s nekoliko košnica, a zatim vidjeti kamo će ju to odvesti. Jednoga dana bi voljela gostima moći ponuditi da s obitelji idu u berbu maslina i kasnije u uljaru.

Velika im je želja otvoriti restoran s autohtonim proizvodima otoka Krka. Ako bi to ostvarili, udružili bi se s drugim OPG-ovima. Tu je i popratni kafić, a nadaju se da će uskoro imati i bazen za rekreaciju. "Radimo tako da gost kod nas bude zadovoljan, da ima privatnost te da mu bude u potpunosti ugodno. Želimo da se osjeća kao naš prijatelj, a ne da bude samo broj. Naš cilj je da gost odlazi s osmjehom i da nam se sljedeće godine vrati", otkrivaju supružnici Žic.

Rodom je iz Slavonije gdje se i danas njeni bave vinogradarstvom

Mladena je rodom iz Požeške Koprivnice. Njeni se u Slavoniji bave vinogradarstvom tako da ima u planu prodavati i njihovo vino. Povjerila nam je da se, pored bogate Slavonije iz koje dolazi i prekrasnog Krka gdje trenutno obitava, u budućnosti ipak vidi u Gorskom kotaru jer joj je tamo priroda predivna. Za sebe kaže da je oduvijek bila jako povezana s prirodom kao i cijela njena obitelj koja ima OPG već dugi niz godina. Jednoga dana se nada imati možda i vlastiti ranč jer djeca obožavaju životinje. Zemljišta imaju dovoljno, tako da što god odluče, neće imati problema to ostvariti, samo se treba primiti posla. Svjesna je koliko truda, vremena i novaca treba uložiti, ali ne boji se.

"Radim to sve prvenstveno zato da mi život ima smisla, ali želim i svojoj djeci omogućiti da ovdje rade i grade kvalitetan život te da ne razmišljaju o odlasku van zemlje", otkriva ova mlada i hrabra poduzetnica koja je davno shvatila da ona i grad 'ne idu zajedno'.

Gostima žele ponuditi autohtone proizvode s otoka

Mladena se preko LAG-a Kvarnerski otoci prijavila na podmjeru 6.3. Programa ruralnog razvoja i bila pozitivno ocijenjena. Sljedeće godine planira posaditi nove nasade maslina, a željela se prijaviti i na podmjeru 6.2. za nepoljoprivredne djelatnosti, no nije sigurna hoće li to biti ostvarivo. Voljela bi na plaži napraviti izravni prodajni pult za proizvode vlastitog OPG-a, ali i nuditi proizvode ostalih lokalnih poljoprivrednika. Oduševljena je radom LAG-a i smatra da su natječaji dobar vjetar u leđa.

"Svatko tko imalo vjeruje u sebe i svoje sposobnosti neka se ne ustručava prijaviti i neka ide prema cilju koji si je zacrtao. No, prije svega treba imati uza sebe i nekoga tko se dobro razumije u te stvari i poslove", savjetuje.


Fotoprilog


Tagovi

Mladena Žic Masline Autohtono Ruralni turizam


Autorica

Blanka Kufner

Više [+]

Završila je Upravno pravo i Menadžment u turizmu, a posebno ju zanimaju teme vezane uz ruralni i održivi turizam te sve što se tiče ekologije i očuvanja prirode. Misao vodilja: "Čovjek pripada prirodi, a ne priroda čovjeku - prirodu nismo naslijedili od predaka, nego posudili od unuka."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Ove godine pripremili smo bogat program. Vidimo se!
#gudovac2024