• OPG Mladena Žic
  • 12.07.2020. 09:00
  • Primorsko-goranska, Krk

Mladena Žic: Davno sam shvatila da grad i ja ne idemo zajedno

Meni se nije teško primiti bilo kojeg posla, od bauštele preko rada u mljekari pa do konobarenja - sve sam probala, kaže vlasnica OPG-a koja se sa suprugom bavi maslinarstvom te planira širenje.

Foto: Blanka Kufner
  • 1.917
  • 765
  • 0

Iako su na početku, Mladena Žic sa suprugom Nevenom ima velike planove i to ne samo u maslinarstvu s kojim se bave na otoku Krku. U planu je sadnja novih nasada ove mediteranske sorte, ali velika želja joj je, prvotno u sklopu plaže gdje imaju kafić nuditi domaće proizvode, a potom jednom otvoriti restoran u kojemu bi se nudila autohtona otočna jela. Zbog te prodaje, rado bi se udružila i s drugim OPG-ovima. 

"Već godinama čistimo zemljište koje je preko pola stoljeća bilo u potpunosti zapušteno. Suprugova obitelj ima puno zemljišta na otoku Krku, a mi smo se ulovili Politina na kojem planiramo bazirati većinu planiranih aktivnosti. Trenutno niti ne znamo koliko točno zemljišta imamo u posjedu pa smo angažirali geodete kako bi to utvrdili. Cilj nam je ustanoviti međe jer ne želimo da se dogodi da uđemo u tuđe. Imali smo čak i problema s ljudima koji koriste naše zemljište koje su im preci sa suprugove strane dali na korištenje. Njima je teško razumjeti da je došla nova generacija koja želi svoje zemljište urediti i koristiti", započinje svoju priču Mladena Žic, vlasnica istoimenog OPG-a.

Naučena je, kaže, na fizički rad i u njemu uživa. "Meni se nije teško primiti bilo kojeg posla, od bauštele do konobarenja - sve sam probala. Posebno volim raditi s ljudima i volim kada se dobro osjećaju kod nas", govori. Naime, ona i suprug imaju kafić na plaži na Dunatu, ispod samog Kornića, kamo se gosti rado vraćaju.

Želja joj je spojiti poljoprivredu s turizmom 

Inače, duže je vrijeme radila u mljekari. Po struci je kemijski tehničar i shodno tome mislila je da ide raditi u laboratorij. Ipak, kada je došla u mljekaru, priča je bila sasvim drugačija. Kaže da je danas presretna što je prošla sve procese proizvodnje i naglašava da je uživala u tom poslu punih 13 godina.

Želja joj je spojiti poljoprivredu i turizam

Ova majka dvojice dječaka, petogodišnjeg Davida i devetogodišnjeg Nikota, ima želju spojiti poljoprivredu i turizam, ali puno je toga još pred njom, govori. Planira vlastite proizvode od povrća, voća i naravno maslinovog ulja, nuditi na dnevnoj bazi gostima na plaži. Namjera joj je baviti se eko proizvodnjom pa u skladu s time već razmišlja o raznim edukacijama jer se za svaki posao voli dobro pripremiti i raditi ga s razumijevanjem.

U planu je i izrađivati razne domaće proizvode: marmelade, sokove, vina, ulja pa čak i vlastiti med. Okušat će se s nekoliko košnica, a zatim vidjeti kamo će ju to odvesti. Jednoga dana bi voljela gostima moći ponuditi da s obitelji idu u berbu maslina i kasnije u uljaru.

Velika im je želja otvoriti restoran s autohtonim proizvodima otoka Krka. Ako bi to ostvarili, udružili bi se s drugim OPG-ovima. Tu je i popratni kafić, a nadaju se da će uskoro imati i bazen za rekreaciju. "Radimo tako da gost kod nas bude zadovoljan, da ima privatnost te da mu bude u potpunosti ugodno. Želimo da se osjeća kao naš prijatelj, a ne da bude samo broj. Naš cilj je da gost odlazi s osmjehom i da nam se sljedeće godine vrati", otkrivaju supružnici Žic.

Rodom je iz Slavonije gdje se i danas njeni bave vinogradarstvom

Mladena je rodom iz Požeške Koprivnice. Njeni se u Slavoniji bave vinogradarstvom tako da ima u planu prodavati i njihovo vino. Povjerila nam je da se, pored bogate Slavonije iz koje dolazi i prekrasnog Krka gdje trenutno obitava, u budućnosti ipak vidi u Gorskom kotaru jer joj je tamo priroda predivna. Za sebe kaže da je oduvijek bila jako povezana s prirodom kao i cijela njena obitelj koja ima OPG već dugi niz godina. Jednoga dana se nada imati možda i vlastiti ranč jer djeca obožavaju životinje. Zemljišta imaju dovoljno, tako da što god odluče, neće imati problema to ostvariti, samo se treba primiti posla. Svjesna je koliko truda, vremena i novaca treba uložiti, ali ne boji se.

"Radim to sve prvenstveno zato da mi život ima smisla, ali želim i svojoj djeci omogućiti da ovdje rade i grade kvalitetan život te da ne razmišljaju o odlasku van zemlje", otkriva ova mlada i hrabra poduzetnica koja je davno shvatila da ona i grad 'ne idu zajedno'.

Gostima žele ponuditi autohtone proizvode s otoka

Mladena se preko LAG-a Kvarnerski otoci prijavila na podmjeru 6.3. Programa ruralnog razvoja i bila pozitivno ocijenjena. Sljedeće godine planira posaditi nove nasade maslina, a željela se prijaviti i na podmjeru 6.2. za nepoljoprivredne djelatnosti, no nije sigurna hoće li to biti ostvarivo. Voljela bi na plaži napraviti izravni prodajni pult za proizvode vlastitog OPG-a, ali i nuditi proizvode ostalih lokalnih poljoprivrednika. Oduševljena je radom LAG-a i smatra da su natječaji dobar vjetar u leđa.

"Svatko tko imalo vjeruje u sebe i svoje sposobnosti neka se ne ustručava prijaviti i neka ide prema cilju koji si je zacrtao. No, prije svega treba imati uza sebe i nekoga tko se dobro razumije u te stvari i poslove", savjetuje.


Fotoprilog


Tagovi

Mladena Žic Masline Autohtono Ruralni turizam


Autorica

Blanka Kufner

Više [+]

Blanka je završila Upravno pravo i Menadžment u turizmu, a posebno ju zanimaju teme vezane uz ruralni i održivi turizam te sve što se tiče ekologije i očuvanja prirode. Misao vodilja: "Čovjek pripada prirodi, a ne priroda čovjeku - prirodu nismo naslijedili od predaka, nego posudili od unuka."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Često puta ne primjećujemo da smo okruženi prekrasnim prizorima na dohvat ruke. Treba samo zastati i... Pročitaj cijelu bilješku »