Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • OPG Silvia Dovečer
  • 15.03.2017. 07:30

Mjerom 4 do konkurentnosti hrvatskih jabuka

Dok god je poljska jabuka jeftinija s pakiranjem, nego hrvatska bez pakiranja, mi nemamo što raditi na stranom tržištu!

  • 4.601
  • 474
  • 0

Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Silvie Dovečer postoji od davne 2003. godine. Nasadi jabuka na 10 ha nalaze se u Gornjem Dragancu pored Čazme, području nadaleko poznatom po brojnim voćarima.

"Prvo je vlasnica bila mama, a 2014. godine OPG smo prebacili na moje ime", priča nam vlasnica Silvia koju smo uhvatili u pauzi između dva posla.

Borba za plasman proizvoda

"Voćarstvo je posao koji traži cijeloga tebe, od jutra od mraka, osobito u Hrvatskoj gdje je teško biti konkurentan i gdje se stalno moraš boriti kako bi plasirao svoj proizvod." Uz Silviu, na imanju rade i njezini roditelji, a imaju i dvoje zaposlenih.

OPG Silvia Dovečer

"Prije svega smo se orjentirali na uzgoj jabuka, ali imamo i nešto malo vinove loze. Radimo i nešto malo vina, ali samo onoliko koliko nam treba za osobne potrebe."

Planira izvoz u inozemstvo

Silvia svoje jabuke trenutačno distribuira samo na hrvatskom tržištu, ali u budućnosti planira i plasman u inozemstvo. Da se nju pita, njezine jabuke bi već našle put do europskog kupca, ali u tome ju sprečava nedovoljna konkurentnost hrvatskih voćara.

"Dok god je poljska jabuka jeftinija s pakiranjem, nego hrvatska bez pakiranja, mi nemamo što raditi na stranom tržištu. Nažalost, cijena uzgoja u Hrvatskoj je prevelika, dok je cijena otkupa premala tako da hrvatski voćari nisu konkurentni kao stranci. Program ruralnog razvoja je jedan od načina da i mali poljoprivrednici postanu konkurentni na tržištu, što dosada nije bilo moguće."

Novi nasad i protugradna mreža uz pomoć podmjere 4.1.

Silvia je 2014. godine prvi put aplicirala za podmjeru 4.1. iz Programa ruralnog razvoja, odnosno potporu za ulaganje u poljoprivredno gospodarstvo i prošla na natječaju:

Silvia Dovečer

"U prosincu prošle godine došla je odluka za prvi natječaj tako da sad krećemo u rekonstrukciju voćnjaka, obnovu i postavljanje protugradne mreže, rušenje starog i postavljanje novog nasada. Bilo je to veliko olakšanje za nas jer smo zahvaljujući toj podmjeri mogli krenuti s poslom kako bismo napravili sve ono što nam je potrebno kako bi naš proizvod bio konkurentniji na tržištu", kaže Silvia. Silvia je prošla i na natječaju objavljenom sljedeće godine, a uz nju, najviše zasluga za to, smije se ona, ima njena mama.

Mama "konzultant"

"Mama je pravi majstor s brojevima, tako da je ona radila matematički dio, a ja sam pomagala oko tehnološkog projekta. Jako su nam puno pomogli i u Savjetodavnoj službi, tako da je sve što se tiče projekta išlo relativno glatko. Kako je mama već imala konzultanskog iskustva, nismo morali angažirati agenciju, što nam je uštedilo dosta novaca."

Više od 80% povrata sredstava

I Silviji je najveći problem, kao i mnogima drugima, stvaralo prikupljanje obimne dokumentacije:

Hrvatske jabuke

"Samo pisanje projekta nam nije uzelo toliko vremena, ali prikupljanje dokumentacije, to je bio obiman posao koji nam je uzeo najviše vremena. Ipak, na kraju smo imali sreće i dobili više od 80% povrata sredstava."

"Zahvaljujući dobivenom novcu možemo dignuti novi nasad što nam je prioritet." Silvia i dalje planira pratiti natječaje, jer kako kaže, to je jedini način da njezin proizvod ostane konkurentan na tržištu.

U planu i pogon za preradu jabuka

"Sad nam je prioritet bio dignuti novi nasad, a ako se nastavi trend mjera onda nam je u planu izgradnja pogona za preradu jabuka." Iako zadovoljna načinom provedbe natječaja, Silvia bi voljela kad bi se u cijeli projekt uključilo više agronoma nego što je to sada slučaj:

"U Savjetodavnim službama ima ljudi koji nisu agronomske struke, što nama poljoprivrednicima otežava pristup do prave stručne pomoći. Bilo bi dobro kad bi bilo i više informacija na internetu." Silvia je dosada svoje proizvode plasirala samo na veliko, ali kako je nedavno zakupila nekoliko komora u hladnjači, svoje jabuke planira plasirati i na malo:

"To je jedini način da postignemo bolju cijenu jabuka. Želimo se bazirati na ovo što imamo sada da to dovedemo do savršenstva, a u budućnosti želimo i širiti proizvodnju, možda kupiti novu zemlju kroz nekoliko godina i proširiti proizvodnju. Ali ništa od toga neće biti moguće bez Programa ruralnog razvoja pa se veselimo novim natječajima."


Fotoprilog


Tagovi

OPG Silvia Dovečer Jabuke Program ruralnog razvoja Podmjera 4.1.


Autorica

Ivana Jurišić

Više [+]

Novinar u duši, ekonomist po struci. Sa 14-godišnjim iskustvom u uredništvu Zadarskog i Novog Lista, Ivana nam donosi zanimljive i dinamične priče, ali i informacije koje pomažu unapređenju sela i poljoprivrede.


Partner

Ruralni razvoj RH

Ulica Grada Vukovara 78, 10000 Zagreb, Hrvatska
tel: 01 6408 144, web: http://ruralnirazvoj.hr/