Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja jabuka
  • 24.05.2021. 10:00
  • Vukovarsko-srijemska, Jarmina

Miroslav Kolić uz osiguranje i lovca na mraz uspješno očuvao urod voćnjaka

Iskustvo mu je, kaže, pokazalo da nepogode dolaze baš onda kada imate najtežu godinu u poslovanju. S vremenom je shvatio da je osiguranje alat uz koji se izbjegavaju financijski problemi i krahovi

Foto: Davor Javorović/PIXSELL, C. osiguranje
  • 4.283
  • 900
  • 1

Gala Schniga, Zlatni delišes, Idared, Fuji, Cripps Pink... Za neke, ovo su tek nazivi sorti jabuka koje će potražiti u trgovinama, a za Miroslava Kolića iz Jarmine u Vukovarsko – srijemskoj županiji te riječi znače egzistenciju. 

Ovaj 36-godišnjak druga je generacija voćara u obitelji, preuzevši posao od oca. Trenutno ima oko 78 hektara nasada jabuka, a cilj mu je imati barem sto. 

U voćarstvu je, kaže, od svoje sedme godine, učio je uz roditelje od najranije dobi. "Danas, kada usporedim okolnosti u kojima radim i stvaram, što se tiče, rekao bih da stvari idu nabolje. No, i dalje nije lako biti voćar, jer ovaj posao podrazumijeva odricanje od godišnjih odmora, putovanja i apsolutnu posvećenost proizvodnji”, navodi. 

Godišnja doba više nisu ista

Ono što se sigurno promijenilo u odnosu na njegovo djetinjstvo je klima. Vrijeme se mijenja, proljeća više nisu kao prije, a vegetacija jako rano kreće, pa je tim i opasnost od mraza velika. 

Mraz je najveća opasnost za voćnjak i može kompletno uništiti urod. Prije deset godina, otkriva, poharao im je voćnjake, a 2013. se zatekao u njemu dok je led padao. "Strašan osjećaj. U jednoj sekundi nestaje sve što ste stvarali deset godina. Čovjek nema što reći na to, jednostavno stojite i gledate. Osjećate se bespomoćno – trebala je biti berba, a umjesto nje došao je led i napravio ogromnu štetu”, prisjeća se Kolić. 

No nije jedina vremenska nepogoda od koje strahuju voćari. Nakon njega, slijede velike vrućine i lokalni pljuskovi. “Tuča je drugi najveći neprijatelj voćnjaka. Ona ne uništava kompletno urod, već smanjuje kvalitetu ploda. Svaka kiša nova je prijetnja, pitate se hoće li doći do tuče. Teško nam je raditi pod takvim stresom”, napominje.

Najvažnije se osigurati na vrijeme

Svaki voćar koji se bavi proizvodnjom, osim što želi izbjeći materijalnu štetu, želi imati i plod, a Miroslav je i jedan od onih koji su za svoje voćnjake u stanju bdjeti cijele noći. Iskustvo mu je, kaže, pokazalo da nepogode dolaze baš onda kada imate najtežu godinu u poslovanju. S vremenom, shvatio je da je osiguranje alat uz koji se izbjegavaju financijski problemi i krahovi. 

Tako je već nekoliko godina vjeran Croatia osiguranju. “U poljoprivredi, pa tako i voćarstvu, osiguranje je danas najvažniji saveznik. Dok nisam osigurao svoje voćnjake, nisam ni znao što uopće ta riječ znači“, naglašava. 

Kako bi smanjili rizik štete od mraza koristi i lovca mraza - stroj s velikom turbinom koji se priključi na traktor i grije zrak iznad zemlje. Jedan lovac, pojašnjava, može štititi pet hektara voćnjaka, a kada temperatura dođe na 0.5 stupnjeva Celzijusa, kreće se u obranu. 

Lovac mraza - jedan od saveznika voćara

"Tada se vozimo po voćnjaku dok temperatura ne počne rasti. Nekad to traje i cijelu noć", pojašnjava dodajući da su ove godine na minus četiri stupnja palili lovca i nisu imali štete. Hladni zrak ne može prodrijeti u nasad, jer ga sprječava toplina iz zemlje.

Ne odustajte od poljoprivrede

Zahvaljujući svom pozitivnom iskustvu, Miroslav svima koji žele nastaviti obiteljski posao ili poljoprivredu vide kao svoju budućnost, ali istovremeno strepe zbog neizvjesnosti, poručuje, da mjesta za strah nema.

Njegove jabuke, osim u Hrvatskoj pronašle su put i do Njemačke, Austrije, Bosne i Hercegovine.

“Poljoprivreda je zahtjevna, ali nemojte odustajati", poručuje ovaj voćar naglašavajući da je predivno vidjeti ljude koji ostaju na selima baveći se ovom proizvodnjom. "Naš poziv iznimno je važan i neka nas bude sve više”, zaključuje. 


Fotoprilog


Tagovi

Miroslav Kolić Croatia osiguranje Štete od mraza Voćnjak Uzgoj jabuka Lovac mraza Vremenske nepogode


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.


Partner

Croatia osiguranje d.d.

Vatroslava Jagića 33, 10000 Zagreb, Hrvatska
tel: 0800 1884, fax: +385 1 63 32 020, e-mail: info@crosig.hr web: http://www.crosig.hr

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zagorska smokva danas :(
Foto: Facebook/Volim Zagorje
https://tinyurl.com/5kb3udrs