Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Jabuka
  • 15.10.2020. 10:30
  • Osječko-baranjska, Petrijevci

Matko Zelić: Plasman jabuke nije problem jer je mraz poharao cijelu Europu

Obzirom na mraz, ali i veliku potražnju, cijene su porasle jer je ovog voća na tržištu manje, kaže Matko Zelić, zadovoljan jer mu je, unatoč problemima koji su pratili voćare, više od 85% jabuke prve klase.

Foto: Damir Rukovanjski
  • 574
  • 175
  • 0

Više od 85% jabuke Matka Zelića prve je klase, a plasman, kaže, nije problem jer je mraz poharao cijelu Europu.

"Cijena je oko tri kune za prvu klasu, a za drugu 1,70, dok je za industrijsku 50 lipa", otkriva nam ovaj voćar iz Petrijevaca kod Osijeka čije je nasade proljetos spasio lovac mraza. Obzirom na mraz, ali i veliku potražnju, naglašava, cijene su porasle jer je ovog voća na tržištu manje.

"Mi smo zadovoljni jer smo uspjeli sačuvati proizvodnju", pojašnjava Zelić koji na sedam hektara voćnjaka uzgaja jabuke sorti jonagold, idared, crveni i zlatni delišes, fuji i granny smith. Kod njega berbe traju negdje od 15. kolovoza do 1. studenoga pa i do polovice pretposljednjeg mjeseca u godini.

Protugradne mreže, lovac mraza, sustav navodnjavanja

"Radimo je uspješno s vlakićima, sa zemlje i s platforme za berbu s vrha. Ne radimo s teškim platformama jer nam se nisu pokazale pogodnim i svako si, pa i mi, pokušava olakšati ovaj važan posao. Voćnjak, odnosno prvi nasad podigao je otac 2000. godine. Onda još dva hektara 2007. godine te još tri 2011., a kupili smo nedavno još jedan hektar. Možda bi širili i dalje, ali ne više s jabukama jer njih imamo dovoljno", kaže nam otkrivajući da dio vozi u hladnjaču Rabo d.o.o. u Baranju, nešto pak u Donji Miholjac u Enna fruit d.o.o., a dio jabuka prodaju i sami, kako se najčešće kaže, na malo.

Više od 85% uroda mu je prve klase

"Nešto malo ide i za izvoz. Za rad u voćnjaku imamo četiri traktora s tim da je jedan samo za prskanje atomizerom od 1.500 litara marke Zupan. Njega smo kupili 2015. godine. Za prskanje koristimo Same Solaris od 45 konjskih snaga, a ostali su stariji traktori koji se najviše koriste u berbi. Nemamo potrebu za nekim velikim brojem skupih traktora", kaže naš sugovornik.

Mreže protugradne ima na pet hektara, a plan je, kada budu išli u rekonstrukciju starih nasada na preostala dva hektra, postaviti ih i ondje. Voćnjak je to star 20 godina i za vaditi je pa će se praviti nova struktúra.

"Ali svih sedam hektara pokriveno je navodnjavanjem sustavom kap po kap i sustavom prihrane. Obiteljski radimo iako se samo ja time bavim. Točnije, ostali članovi su zaposleni u drugim djelatnostima i pomažu poslije posla", kaže Zelić koji je u ožujku ove godine kupio i lovca mraza tvrtke Hittner kojim su od stradanja spasili šest hektara. Nasad na jednom hektaru je udaljeniji i bilo je neizvedivo braniti i njega.  

Slijedi rekonstrukcija dva hektara starog voćnjaka 

U razvoj svog posla u ovom, slobodno ga možemo tako nazvati, selu voćara, uložili su brojna sredstva. 

"Godine 2011. smo sadili jabuke preko IPARD programa. Tada je otac zasadio tri hektara. Onda smo 2015., također preko tog programa, išli u nabavu mehanizacije, a 2017. sam ja išao na mjeru 6 Programa ruralnog razvoja odnosno tip operacije 6.1.1. za rekonstrukcije postojećih nasada i modernizaciju same poljoprivredne proizvodnje. Projekt je završen. Sada ćemo vidjeti kakva će biti ponuda u novom razdoblju", otkriva i dodaje da su planovi što se tiče nasada rekonstruirati dva hektara, a poslije toga i izgradnja jedne manje hladnjače kapaciteta koje bi pokrile vlastite potrebe.

"To je plan za narednih nekoliko godina", priča Zelić koji je istaknuo i da posao pribavljanja dokumentacije nije kompliciran kako mnogi kažu i čega se pribojavaju.

Lovac mraza
Lovac mraza

"Najveći problem je što se dugo čekaju njihove odluke. U biti, ovaj tip operacije se realizira tako da nam uplaćuju po 40 tisuća eura avansno u dva navrata, a deset tisuća po završetku projekta. Tek kada prođe kontrola, dobijete još 20 posto preostalog iznosa iz odobrenog projekta", pojašnjava.

Zahtjevna proizvodnja jabuka 

Pomaže i Osječko-baranjska županija čija sredstva zasad nisu koristili, ali razmišljaju i o tim programima odnosno ulaganju u marketing i dalju distribuciju. 

Podsjećamo, IPARD program mnogima je bio ulaz u suvremenu poljoprivrednu proizvodnju. To su tada bili takozvani predpristupni programi fondova Europske unije. Dakle, korišteni su prije ulaska Hrvatske u tu asocijaciju država.

Inače, proizvodnja jabuka je težak i neizvjestan posao. Ne smije se ništa prepustiti slučaju. Ako ste zakazali u zaštiti nećete imati berbu. Kada vas udari led opet nećete brati. Ako vas uhvati u proljeće mraz od berbe ponovno ništa. Isto tako ako niste riješili navodnjavanje opet ćete slabo brati. A u velikim nasadima jabuka ako nemate veliki postotak prve klase jabuka propast ćete. Mnogi i jesu. A tek onda na red dolazi tržište, cijena, otkup, plasman i slično.


Fotoprilog


Tagovi

Petrijevci Matko Zelić Uzgoj jabuka Berba jabuka


Autor

Damir Rukovanjski

Više [+]

Diplomirani agronom, dugogodišnji dopisnik, novinar i urednik u Glasu Slavonije, osnivač i urednik AgroGlasa od 2000. do 2008. Urednik EU Agro Info od 2008 do 2013., urednik Agrotehnike, izdavač brojne stručne poljoprivredne literature. Kolumnist Agrokluba od 2008.godine. Nekadašnji suradnik Gospodarskog lista, Nove Zemlje. Član Hrvatskog novinarskog društva od 1993.godine i član Izvršnog odbora Zbora agrarnih novinara HND.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Je, odužila se i ta prijestupna veljača, ali Ministarstvo pretjeruje :/