Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivreda
  • 14.01.2009.

Maslinovo ulje skuplje i do 30 posto

Hvarski težaci zbog suše dižu cijene ulja

  • 1.550
  • 76
  • 0

Težaci s otoka Hvara proteklu će godinu pamtiti po izuzetnoj suši koja je u prvom redu naškodila maslinama, ali i ostalim kulturama.

Dugotrajno razdoblje bez kiše osušilo je plodove, ali i poneko od 150.000 stabala koliko ih je na škoju, a očajni otočani ni sami nisu znali što bi: ako zaliju masline mogle bi doživjeti šok, ako ne, nastradat će još više, pa su u tim teškim trenucima stručni savjeti Stanislava Štambuka, dipl. ing. iz HZPSS-a, kako im pomoći ureom izuzetno dobro prihvaćeni. Ipak, urod je na kraju prepolovljen, poskupila je prerada, a i randman je bio slab, tako da je ulje poskupjelo i do 30 posto.

- Mi maslinari zaista smo suočeni s puno problema. Nije posrijedi samo suša, jer su još ranije enormno poskupjeli umjetno gnojivo i ostali repromaterijal, a kad je kiša konačno pala bila je obilna i praćena neuobičajeno snažnim vjetrom, pa su se plodovi napunjeni vodom vrlo brzo našli na tlu. Sva nesreća nije ni u tome jer nas je ove sezone dočekalo i poskupljenje prerade za čitavih 30 posto, pa je logično da i ulje bude skuplje, kazao nam je jedan od istaknutijih hvarskih maslinara, naravno u diskreciji jer mu nije drago da se sve to događa. Stručnjaci su na vrijeme savjetovali da se plodove bere nešto prije, tako je za maslinare koji su berbu završili do polovine studenog prerada bila isplativa, dobivali su i više od 15 posto ulja.

Zaštitimo kvalitetu

Kako je vrijeme odmicalo izgledalo je kao da se sva nevolja ovoga svijeta srušila na leđa otočnih težaka, randman je bio sve manji i spao na svega 8 do 10 posto. Budući svoje ulje prodaju uglavnom u manjim količinama i na sivom tržištu prošlogodišnja cijena od 50 do 60 kuna sada je porasla na 70, pa čak i 80 kuna za litru. Uz sve to maslinari mole Boga da barem predstojeće ljeto bude berićetno, jer većina ulja čeka upravo turiste. Skuplja cijena maslinovog ulja nije iznenadila članove Udruge dalmatinskih uljara, kaže Damir Buntić, tajnik Udruge koja okuplja maslinare i uljare od Paga do Dubrovnika, te je po njima, poskupljenje ulja - opravdano.

- Razumijemo maslinare i uljare koji su morali povisiti cijene ulja, jer nove cijene diktira poskupljenje svih energenata od lož ulja preko gnojiva do struje, kaže Damir Buntić. Podsjeća kako je prošla godina zbog suše doista bila teška za mnoge maslinare i uljare zbog čega je, primjerice, na zadarskom području bila proglašena elementarna nepogoda.

- Očito je riječ o novim uvjetima na tržištu, a osim nove cijene domaćeg ulja svakako moramo voditi računa i o drugim uvjetima na tržištu, posebno u odnosu na uvozna ulja. Mi imamo vrlo kvalitetna ulja koja moramo zaštititi, jer se uvozna maslinova ulja kvalitetom ne mogu mjeriti s domaćim uljem, tvrdi Buntić. Novi uvjeti na tržištu primorat će na nove poteze i članove Udruge dalmatinskih uljara koji upravo pripremaju Skupštinu kako bi se što bolje pripremili za ovu maslinarsku godinu.

Ojdana KOHAREVIĆ / Mirko CRNČEVIĆ / EPEHA


Izvori

Slobodna Dalmacija

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

I snijegom, i molitvom, i tamajmom, blagoslovljen je vinograd Fakulteta agrobiotehničkih znanosti u Mandićevcu, u blizini Đakova.
Danas ćemo još odmarati, ali radovi mogu već sutra početi.
Živjeli!