Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • NYIOOC 2022
  • 04.05.2022. 14:10
  • Šibensko-kninska, Šibenik

Maslinovo ulje Katoličke osnovne škole iz Šibenika nagrađeno zlatom u New Yorku

Ovo je veliko priznanje i dokaz da naša školska zadruga Školjka stvara kvalitetan proizvod, kaže Mandica Starčević, ravnateljica prve i dosad jedine od svih osnovnih škola na svijetu nagrađene na najvećem svjetskom ocjenjivanju kvalitete maslinovih ulja.

Foto: Katolička osnovna škola u Šibeniku
  • 328
  • 84
  • 0

"Ovo je velika radost za sve nas, za učenike, nastavnike i sve ostale djelatnike škole. Najbolja potvrda da naše ulje doista vrijedi. Priznanje svima koji se trude oko maslina, da smo na dobrom putu u ekološkom uzgoju i da u skladu s prirodom naša školska zadruga stvara kvalitetan proizvod“, izjavila je za američki Olive Oil Times Mandica Starčević, ravnateljica Katoličke osnovne škole u Šibeniku.

Vijest da je ekstra djevičansko maslinovo ulje te škole osvojilo zlatnu medalju u New Yorku na najvećem svjetskom ocjenjivanju kvalitete maslinovih ulja, odjeknula je ne samo u Dalmaciji nego i puno šire.

Uzgajaju 100 stabala Oblice

"Postali smo poznati, a do jučer su samo rijetki znali da u sklopu naše školske zadruge Školjka uzgajamo i masline“, kaže ravnateljica.

Maslinik sa 100 stabala autohtone Oblice posađen je prije 30 godina. Uz učenike i nastavnike brigu o njemu cijelu godine vodi domar Marko Rupić, a tijekom berbe i prerade s njime sve kordinira  voditelj računovodstva Šime Petrović. Pazi se na svaki detalj, pravodobno provode sve agrotehničke mjere od rezidbe do berbe u kojoj sudjeluju učenici i djelatnici škole kao i članovi "Školjke". Beru ručno, kad su plodovi u optimalnoj fazi zrelosti i isti dan otpremaju na preradu.

Mandica Starčević, ravnateljica Katoličke osnovne škole u Šibeniku

"Radi se o hladnoj preradi, ulje čuvamo u odgovarajućim posudama, na temperaturi od 16 do 18 Celzija. Osim u komercijalne svrhe, ulje se koristi i u školskoj kuhinji, za proizvodnju melema s mediteranskim biljem i kao školski dar“, pojašnjava ravnateljica i otkriva kako je ulje Katoličke osnovne škole iz Šibenika dospjelo u New York.

Zlato u konkurenciji 1.244  ulja

"Tijekom godina mnogi su korisnici hvalili naše ulje kao iznimno kvalitetno. Ove smo godine odlučili provjeriti što kažu stručnjaci o njemu. Stoga smo odlučili poslati ga u New York na NYIOOC 2022 - najveće i najprestižnije svjetsko natjecanje u kvaliteti maslinovog ulja", kaže.

Ulje Oblica šibenke osnovne škole našlo se tako u konkurenciji 1.244 uzorka iz 28 zemalja svijeta i kao jedno od 112 ulja iz Hrvatske. Nestrpljivo su očekivali rezultate, a kad je na blagdan Gospe dobrog savjeta, 27. travnja objavljeno da je njihovo ulje nagrađeno zlatnim odličjem, sreći nije bilo kraja. Pogotovo, kaže ravnateljica, što je ulje proizvedeno od autohtone Oblice, najrasprostranjenije sorte u Hrvatskoj i najstarije u Dalmaciji. Ona je otporna na sušu, prilagodljiva raznim terenima i nakon 890 sunčanih sati i 1001 mm kiše, a ekološki proizvedeno ulje od njezinog ploda odlikuje se specifičnom aromom.

Svi sudjeluju u berbi 

Blago je gorko i pikantno, izražene voćnosti s osjetima okusa pokošene proljetne trave i aromatičnog bilja. Prosudbeno povjerenstvo NYIOOC-a, kojega čini međunarodni all-star tim iskusnih profesionalaca u kušanju, spomenutim je osjetima okusa dodao još cikoriju i list masline.

U svjetskom vodiču najboljih ulja

Nagradom u New Yorku upisano je i u autoritativni svjetski vodič za najbolja ekstra djevičanska maslinova ulja u ovoj godini. A na pitanje što povezuje vjeru, razonodu i ukusan zalogaj, u školi koja je prva i dosad jedina od svih osnovnih škola na svijetu nagrađena na najvećem svjetskom ocjenjivanju kvalitete maslinovih ulja, odgovaraju jednostavno: Vjeru, razonodu i ukusan zalogaj povezuje sveto drvo maslina i maslinovo ulje. 


Fotoprilog


Tagovi

Katolička osnovna škola Šibenik Maslinovo ulje Učenička zadruga Školjka New York Zlatna medalja NYIOOC 2022


Autor

Nedjeljko Jusup

Više [+]

Dugogodišnji novinar i urednik. Osnivač i prvi glavni urednik tjednika i dnevnika Zadarski list. Moto: "Informativno, poučno i zanimljivo. Piši tako da riječima bude tijesno, a mislima široko."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Stiglo nam je astronomsko proljeće. Jedna zanimljivost: sve do 2050. godine počinjat će 20.3. Između 2050. i 2100. godine naizmjence 19. i 20. ožujka, a tek nakon 2100. se početak proljeća opet vraća na 21. ožujka, piše na FB stranici Kad ć... Više [+]