Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Berba maslina
  • 21.09.2023. 12:45

Maslina nije za brati dok se stvara ulje - kakva je zrelost u maslinicima?

Sve dok vrijednost ulja u suhoj tvari raste, znak je da maslina stvara ulje u biljnoj stanici, a pri tome ga i harmonizira. Dok se stvara ulje maslina nije za brati.

Foto: Depositphotos/sabinoparente
  • 536
  • 40
  • 0

Ministarstvo poljoprivrede, Uprava za stručnu podršku razvoju poljoprivrede i njezini službenici na terenu nastavljaju s provedbom projekta "Određivanje tehnološke zrelosti maslina u njihovom području uzgoja", koji se počeo provoditi 2018. godine uoči berbe maslina, s ciljem davanja preporuka maslinarima za pravovremenu berbu.

Korištenjem najsuvremenije analitičke tehnike, tzv. NIR spektrometrije (punog naziva Diode array bliska infracrvena DA NIR), učinkovito se i jednostavno utvrđuje sadržaj ulja u suhoj tvari ploda masline, koji je stabilan pokazatelj sadržaja ulja u plodu i ne mijenja porastom težine ploda.

Maksimalan sadržaj ulja krajem studenog

Uzorkovanje plodova maslina za to ispitivanje počelo je ove godine 4. rujna i planira se završiti kad maslina dostigne maksimalni sadržaj ulja u plodovima, što se iskustveno očekuje oko 25. studenoga, a ovisno o sorti i području uzgoja maslina. Uzorkovanje za analize obavlja se svakih sedam dana, na devet područja uzgoja duž hrvatskog priobalja: Zapadna obala Istre (sjeverni i južni dio), Hrvatsko primorje (otoci Krk i Rab), Sjeverna Dalmacija (Zadarska i Šibensko-kninska županija), Srednja Dalmacija s otocima Šolta, Brač i Hvar, poluotok Pelješac, otok Korčula i jug Dalmacije – Konavle, i to na sortama: Buža, Istarska bjelica, Leccino, Oblica, Plominka, Mašnjača, Krvavica, Levantinka, Lastovka i Drobnica.

Ukupno stanje u maslinarskim područjima Republike Hrvatsko obilježeno je za sada dovoljnim količinama vlage tj. kiše. Pokazatelj je i dobar početni razvojni ciklus masline (fenofaze): razvoj pupa, razvoj lista i pojava cvatova. Što se pokazalo dobro za oplodnju i stvaranje zametaka. Kroz ljetni dio godine, radi visokih temperatura, dubinske evaporacije tla, suše došlo je do otresanja krošnje i rijeđenja zametnutog ploda.

Ukupna situacija u prinosu je nejednolika. Moguć razlog tome je provođenje slabe agrotehnike.

Očekuje se nagla promjena pigmenta 

Poteškoće će u narednom vremenu dodatno stvara i nagla promjena pigmenta što će dodatno buniti maslinare, a razlog će biti nagla promjena temperatura, s toplog na hladnije, niže noćne temperature. Također, već sad se javljaju poteškoće zbog napada štetnika (muhe). To bi dodatno moglo zakomplicirati situaciju i ubrzati reakciju maslinara na berbu.

U Tablici 1. koja se nalazi u dokumentima ispod teksta za tekuću 2023. godinu maslinari trebaju pratiti dva osnovna parametra prinosa i kvalitete masline kojim će odlučiti kada je optimalan termin za berbu. To su: ulje u suhoj tvari i težina ploda masline. Sve dok vrijednost ulja u suhoj tvari raste, znak je da maslina stvara ulje u biljnoj stanici, a pri tome ga i harmonizira (u okusima i mirisima). Dok se stvara ulje maslina nije za brati.

Za lakše snalaženje u dokumentima ispod teksta priložene su i Tablice 1, 2, 3, 4 i 5. koje pokazuju prosječne optimalne termine berbe u nazad pet godina, a za naše najznačajnije sorte i u prosjeku za neka uzgojna područja.


Dokumenti


Tagovi

Berba maslina Sadržaj ulja NIR spektrometrija Tehnološka zrelost Masline


Autor

Tomislav Filipović

Više [+]

Poduzetnik koji uvodi standarde praćenja tehnološke zrelosti ploda masline tj. određivanja točnog termina berbe. Koristi naprednu DA NIR tehnologiju kao rutinsku tehniku fizikalno kemijske analize kvalitete hrane.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Danas je na prostorima zagrebačkog velesajma otvoren Međunarodni sajam poljoprivrede, poljoopreme i mehanizacije #CroAgro te sajmovi hrane i zdravog življenja kojem je zemlja partner Indija, najmnogoljudnija zemlja svijeta, a koji će od 30.... Više [+]