Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Šljive
  • 25.07.2020. 12:00

Manjak šljive digao cijenu, na europskom tržištu tražene i borovnice iz Hrvatske

Obilne kiše i oborine dovele su do niskih prinosa šljiva što se odrazilo na potražnju, ali i na cijenu, kaže direktor najvećeg uvoznika voća Inter-Fruit e.U.

Foto: Jumpstory
  • 877
  • 47
  • 0

Prodaja šljiva iz regije diljem Europe u punom je jeku već dva tjedna. "Počeli smo s makedonskim, a sada nabavljamo one iz Srbije te Bosne i Hercegovine. Do kraja mjeseca nudit ćemo najviše sortu Čačansku ljepoticu, a u kolovozu pa nadalje na tržištu će biti i Stanley“, kaže Mirsad Sabanović, direktor Inter-Fruit e.U, najvećeg uvoznika voća u cijelom svijetu čiju robu možete pronaći u trgovačkim lancima diljem Austrije i Njemačke. 

Ističe i kako su obilne kiše i oborine dovele do niskih prinosa šljiva što se odrazilo na njihovu cijenu. 

"Veliki je broj kupaca, ali raspoloživost nije dovoljna kako bi pokrila ukupnu potražnju. U posljednjih par godina na početku same sezone, kilogram šljiva kretao se oko 4,5 kune, a ove godine započeli smo s oko 7 kuna, a sada ih prodajemo za nekih 6 kuna. Nikad nisam doživio takve ekstreme s cijenama unazad 20 godina“, priznaje Sabanović. 

Stanley je šljiva za sve namjene

I na njemačkom i austrijskom tržištu Stanley je najpopularnija sorta jer je lagana za transport, a kvaliteta mu je također nešto bolja od ranijih sorti. "Generalno njemačko tržište uvijek zahtijeva nešto tvrđu sortu sa stupnjem zrelost od 75-80%. U Austriji s druge strane, zelenija roba nije popularna i preferiraju zrelost od oko 90%“, pojašnjava za Fresh Plazu.

Borovnice i lubenice također popularne 

Iako su šljive po količini daleko glavni proizvod Inter-Fruit e.U., drugo se voće iz regije također uvozi i plasirana na već dva spomenuta tržišta. "Trenutno trgujemo borovnicama iz Hrvatske, Srbije i Bosne, a za razliku od šljiva, postoji obilna ponuda onih kultiviranih. Dugoročno gledano, na austrijskom tržištu sve je veća potražnja", ističe Sabanović.

Također, sada su im glavno voće i lubenice iz Makedonije težine oko 4-6 kilograma koje su nešto više tražene u Austriji u odnosu na Njemačku.


Tagovi

Šljive Inter-Fruit e.U Cijena Prinosi Oborine Lubenice Borovnice Austrija Njemačka


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.