Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj mekog voća
  • 21.05.2017. 10:30

Manija za bobičastim voćem nije privremena

Meko voće nije samo prolazna atrakcija! To dokazuje stanje na tržištu. Malina se traži i nudi kroz cijelu godinu.

Foto: bigstockphoto.com, yuris
  • 3.198
  • 295
  • 0

Tržište nizozemskog mekog voća značajno je naraslo zadnjih godina. Mnogi proizvođači počeli su s uzgojem i u plastenicima.

To im omogućuje proizvodnju od proljeća do jeseni. Henk Nijhoff iz tvrtke Veiling Zaltbommel ne očekuje zasićenje tržišta u skoroj budućnosti.

"Meko voće je trend koji se nastavlja. Ljetno voće je postalo popularno tijekom nekoliko zadnjih godina. Jedan kupac ih je čak nazvao novim avokadom!"

Malina u ponudi kroz cijelu sezonu

"Imamo proizvođače koji uzgajaju nizozemsku malinu Kwanzu pod svjetlima. Prvu žetvu imao je u veljači. Sa tri uroda godišnje, može nuditi proizvode kroz cijelu godinu. Unatoč španjolskim i marokanskim malinama, tržišne mogućnosti tijekom zime bit će dobre", govori Henk.

Potražnja velika, maline 15 eura/kg

"Tržišna situacija je pozitivna u ovom trenutku. Nizozemsko ljetno voće postaje prisutno na tržištu, a potražnja je velika. Cijene maline su 14-15 eura po kilogramu te 4,50 eura po kg za jagode. Očekujem da aukcijske cijene ostanu stabilne tijekom pregovora. Sunčano vrijeme je vrlo važno, posebno za trgovce koji kupuju od nas".

Za portugalske jagode Elsante, sezona je uskoro gotova. Nakon jagoda i malina, prve se bobice očekuju sljedeći tjedan, zajedno s prvim višnjama. Tu i tamo bilo je šteta od mraza koji je pogodio neke uzgajivače. To znači da će biti manje zalihe borovnice, višnje i šljive.

Foto: bigstockphoto.com, yuris10


Izvori

Fresh plaza


Tagovi

Voće Maline Tržište


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zamislite da ujutro nađete nekog kako spava u šatoru na Vašem imanju, što biste napravili? To je naime sasvim normalna pojava i pravno formulirana radnja u nekim zemljama Europe. Ne znam koliko je precizna, ali ova karta pokazuje zemlje gdj... Više [+]