Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Donacija mandarina
  • 21.11.2014. 14:45

Mandarine umjesto zarade donijele štetu

Hrvatski proizvođači mandarina i jabuka nisu iskoristili predviđenu kvotu namijenjenu humanitarnoj podjeli koju je financirala EU pa će se oko 25 milijuna kuna vratiti u strukturne fondove EU.

  • 502
  • 78
  • 0

Iako su hrvatski proizvođači jabuka i mandarina imali priliku za donaciju ovog voća u humanitarne svrhe dobiti novac od EU, oni to nisu učinili. Što se zapravo dogodilo? Akcija službeno još traje, no već sada je jasno da u dolini Neretve nije polučila rezultate kakvima su se svi nadali. Kvota od 7.900 tona voća koje je trebalo biti donirano i plaćeno sredstvima EU, nije ispunjena pa će Hrvatska morati vratiti gotovo 25 milijuna kuna u strukturne fondove EU.

Papirologija - prepreka kao i uvijek

Hrvatski proizvođači već su navikli na zapetljanu i opsežnu administraciju, no prema tvrdnjama mnogih, količina papirologije u ovom je slučaju jednostavno bila previše. Neki su odustali čim su vidjeli koliko formulara treba ispuniti, drugi su se izgubili u šumi papirologije pa na kraju od donacije mandarina bolnicama i ustanovama nije bilo ništa, odnosno uspio se riješiti tek mali dio.

Još jedan nedostatak bio je taj što su uzgajivači bili dužni sami pronaći ustanovu kojoj će donirati jabuke ili mandarine, o tome obavijestiti Agenciju za plaćanje u poljoprivredi koja je isporuke odobravala. Ukoliko bi se potkrala kakva pogreška prilikom ispunjavanja sve sile obrazaca, ispravci bi trajali dodatnih 8-10 dana, a za to vrijeme mandarine bi čekale na isporuku. Važno je naglasiti i da su mandarine iznimno osjetljivo voće koje se ne može skladištiti poput jabuka pa je i to bio razlog propadanja.

Obvezno i posjedovanje certifikata za prodaju

Još jedna od prepreka u cijeloj ovoj priči bio je i uvjet posjedovanja certifikata za prodaju mandarina. Naime, nije bilo dovoljno samo biti proizvođač, već je bilo nužno i posjedovanje spomenutog certifikata za čije su izdavanje bile zadužene stručne službe resornog Ministarstva. Naravno, i to je zahtijevalo određene procedure i papirologiju za koju mnogi nisu imali ni vremena, a više ni volje.

Na žalost hrvatskih poizvođača, nevolje oko ruskog embarga dogodile su se u trenutku kada je urod mandarina u dolini Neretve dosegnuo rekord od 80 tisuća tona. I taman kada su se mnogi ponadali da će im mandarine donijeti i rekordnu zaradu, stvari su krenule u drugom smjeru pa sada umjesto velike zarade, proizvođači zbrajaju velike štete. Uobičajena surova stvarnost hrvatskog poljoprivrednika.


Tagovi

Mandarine Neretva Poljoprivredni proizvođači Agencija za plaćanja u poljoprivredi Administracija Papirologija Jabuke Donacije Certifikat za prodaju Stručne službe Ruski embargo Hrvatski poljoprivrednik

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Uljemat

Nemoguće je pronaći prodavače M/Ž. Zato se pripremam za montažu uređaja (umjetna inteligencija) koji će raditi na obnovljive izvore, dati doprinos u klimatskoj neovisnost...

Više [+]