Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Berba mandarina
  • 09.10.2015. 15:25

Mandarine Neretve - s certifikatom izvornosti!

Rane sorte naših mandarina su ove godine puno bolje rodile, nego one kasne na kojima ponegdje skoro i nema uroda. Gotovo ni jedan neretvanski proizvođač mandarina se ove godine ne može pohvaliti prosječnim urodom toga voća na svojima plantažama.

Foto: Nedjeljko Musulin i Dubrovački vjesnik
  • 667
  • 46
  • 0

U punom je jeku berba mandarina u dolini Neretve koju su dozreli zlatnožuti plodovi na nepreglednim plantažama, na prostoru od Metkovića do Ploča, i dodatno uljepšali živopisnim prirodnim bojama. U tom inače pitomu krajobrazu Lijepe naše, koji mnogi nazivaju i hrvatskom Kalifornijom uslijed iznimno plodne zemlje otete močvari, vrijedni voćari i ove sezone imaju pune ruke posla.

Tako je, dakle, Neretva živnula, posebice potkraj rujna i tijekom listopada ove godine, jer se u tom krajoliku odvija berba ranih sorti mandarina. Urod će tog zlatnog, sočnog, slatkog, mirisnog i zdravog voća visoke kvalitete, prema procjenama, biti nešto veći od trećine u odnosu na onaj iz 2014. gdje su proizvođači na svojim plantažama ubrali rekordnih 80 tisuća tona mandarine.

Odmah iza šećerne repe

Motivi iz Neretve

Neretljanima je itekako drago što njihova mandarina ima certifikat izvornosti te što je ona, kao hrvatski poljoprivredni izvozni proizvod, na drugom mjestu odmah iza šećerne repe. Dakako, voćari u dolini Neretve će se i dalje još više brinuti o kvaliteti svojih mandarina, tim više što joj je Europska komisija zaštitila izvornost, kao poljoprivredni proizvod europske kvalitete. Ali doznajemo kako ove godine svoje proizvode s certifikatom izvornosti neće prodavati na europskom tržištu.

Vlasnici OPG-ova ističu kako je prva ovogodišnja otkupna cijena u otkupnim trgovačkim centrima u Neretvanskoj dolini za prvu klasu mandarina 3,70 kuna za kilogram te 2,5 kune za kilogram (druga klasa) te je gotovo dvostruko veća od lanjske, ali su proizvođači polovično zadovoljni. Ako stane takva cijena, neki voćari računaju kako bi se donekle mogao nadoknaditi prirodni manjak ploda. Inače, Europska unija će ove godine financirati otkupljenih 3.200 tona mandarina iz doline Neretve, od čega tamošnji voćari, računaju, neće imati velike koristi.

U lanjskoj sezoni česte kiše

Plantaže mandarina

Plantažeri i berači ističu kako je berba mandarina ovogodišnje sezone u Neretvi krenula tjedan dana poslije nego obično, u odnosu na minule godine. U šali kažu kako su prvi put u plantaže ušli s prvom ovogodišnjom jesenskom burom.

"Sada beremo rane sorte mandarina u dolini Neretve čija je kvaliteta iznimno dobra. I ove godine smo primijenili sve moguće agrotehničke mjere u uzgoju tog voća. Ovogodišnje su mandarine pune šećera jer su tijekom ljeta, osobito u srpnju i kolovozu, ali i u rujnu, imale dosta sunca u odnosu na lanjsku sezonu kada su kiše često padale i nanijele velike štete voćarima ovog podneblja", kaže Adam Lovrić iz Opuzena, što potvrđuje i Ivka Lovrić.

Manje od 40% prošlogodišnjeg uroda

Ljuban Mataga dodaje kako su ovogodišnji plodovi mandarina prosječne veličine pa berači brzo napune kante i gajbe, ističući kako je prosječno rodila rana sorta zorica. "Ali, ipak, nije sve tako dobro da bismo svi mogli biti zadovoljni, baš i zato što je urod mandarina znatno manji nego protekle godine. Doduše, kvaliteta je više nego zadovoljavajuća jer je ljeto bilo beskišno, toplo, a i drugi su klimatski uvjeti odgovarali toj poljoprivrednoj kulturi, pa je kvaliteta iznimno dobra", ocjenjuje Ljuban Mataga.

Sudjeluju i turisti uz svirku i pjesmu

"Rane sorte naših mandarina su ove godine puno bolje rodile, nego one kasne na kojima ponegdje skoro i nema uroda. Gotovo ni jedan neretvanski proizvođač mandarina se ove godine ne može pohvaliti prosječnim urodom toga voća na svojima plantažama, koji je različit. Vjerojatno će ukupno ubrati manje od 40% prošlogodišnjega uroda kada smo imali rekordnih 80.000 tona", kaže Jakov Vištica.

Dodaje da je ovo jedna od rijetkih poslijeratnih godina kako je količina uroda mandarina znatno manja u odnosu na prethodnu. Podsjeća kako su se stalno širile plantaže mandarina novim nasadima pa se količina toga voća i povećavala. Zato se i ne treba čuditi što je protekle godine iz Neretvanske doline na tržište otpremljeno 80 tisuća tona mandarina, zahvaljujući iznimno velikom urodu, dok ih je više od 10.000 ostalo na plantažama, koje su ili neobrane, ili otpale sa stabala. "Količine ovogodišnjeg uroda mandarina su zaista drastično manje nego proteklih godine, primjerice lanjske", kaže Alenko Šešelj iz Udruge voćara Mandarina Grad Opuzen, ocjenjujući: "Vjerojatno ćemo ove godine ubrati od 30 do 35 tona mandarina."

3,70 kune za kilogram!

Turisti u berbi mandarina

Voćari tvrde kako će novi nasadi mandarina u dolini Neretve i dalje dolaziti na rod, no neretvanski će proizvođači mandarina ubuduće sve više morati brinuti i o njegovoj kvaliteti. Naime, Europska komisija je zaštitila neretvansku mandarinu, kao proizvod europske kvalitete. Niko Kapović, poljoprivredno-ekonomski analitičar, poručuje: "Vjerujem da ćemo iduće godine svoje mandarine s certifikatom izvornosti moći plasirati na inozemno tržište te ih prodavati!"

Ujedno doznajemo kako je prva ovogodišnja otkupna cijena mandarina 3,70 kuna za kilogram (prva klasa) i 2,5 kune (druga klasa), te da su neretvanski voćari polovično zadovoljni. Očekuje se kako će se tijekom ove godine na hrvatskom tržištu prodati oko 15.000 neretvanskih mandarina visoke kvalitete, dok će ostatak plasirati na inozemno tržište.

Problemi nastaju pri većoj količini proizvoda

"Sadašnja otkupna cijena tog voća je zadovoljavajuća. Ali treba uzeti u obzir kako su ovo rane sorte mandarina, dok se niža otkupna cijena može očekivati kasnim sortama tog voća. Pamtimo kako nam je svake godine u početku otkupa bilo malo bolje, ali kasnije uslijede i dodatne teškoće. Zapravo, problemi nastaju pri većoj količini proizvoda, a kako su ove godine količine mandarina manje pa znatnih poteškoća za proizvođače i ne bi trebalo biti. Ni ovogodišnje cijene se neće tako brzo spuštati, što će ovisiti i o zakonu ponude i potražnje tog voća na tržištu. Cijena mandarina bi trebala biti realna, jer je ovo treća godina zaredom kako OPG-ovi u Neretvanskoj dolini to voće proizvode s gubicima i tko će im to sve nadoknaditi", komentiraju Adam Lovrić i Jakov Vištica.

Foto: Nedjeljko Musulin i Dubrovački vjesnik


Fotoprilog


Tagovi

Berba mandarina Dolina Neretve Plantaže Otkupna cijena OPG Certifikat izvornosti Europska komisija Zaštita izvornosti Ljuban Mataga Klimatski uvjeti Jakov Vištica Adam Lovrić Alenko Šešelj Niko Kapović Kasne sorte Količina proizvoda Ponuda

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da ne znam bolje, rekla bih da želi nešto da mi poruči....:P