Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Neretvanske mandarine
  • 24.10.2018. 16:30

Mandarine neobrane, cijena niska, najhrabriji krenuli kamionima u prodaju po zemlji, Sloveniji i Austriji

Iako u dolini Neretve ima dovoljno otkupnih centara koji bi mogli otkupiti cijeli urod mandarine, to se neće dogoditi. Sve je veće nezadovoljstvo na relaciji proizvođač – otkupljivač.

Foto: Mate Ivić
  • 4.205
  • 303
  • 1

Berba mandarina u dolini Neretve u punom je jeku, međutim, već se sada može reći da je ovo sezona za zaborav. Sezona u kojoj proizvođači neće imati previše razloga za veselje. Naime, otkupna cijena je vrlo niska i ne mogu se prodavati velike količine. Stoga se već sada mogu vidjeti nasadi mandarina u koje berači nisu niti ušli, naime, zbog loše prodaje očito će i ostati neobrani.

Iako u dolini Neretve ima dovoljno otkupnih centara koji bi mogli otkupiti cijeli urod mandarine to se neće dogoditi. Sve je veće nezadovoljstvo na relaciji proizvođačotkupljivač. Naime, otkupni centri svakim danom spuštaju cijenu, uza sve to naplata se čeka po nekoliko mjeseci, a na kraju kad dođe naplata nikada ili vrlo rijetko proizvođači budu zadovoljni sa brojkama. Naime, kad se vrši isplata često bude naplaćeno manje kilograma (tona) nego što je isporučeno.

OPG-ovi stvaraju nova tržišta

Centri se pravdaju da dio mandarine ne prođe kalibrator i ide u otpis, a dio da propadne i na kraju opet najviše gubi proizvođač. Zbog svega navedenog dobar dio neretvanskih OPG-ova krenuo je u stvaranje vlastitog tržišta. Tako su se mnogi ohrabrili i sa svojim kombijima i kamionima krenuli po Hrvatskoj, Sloveniji i Austriji. Sve češće možete na našim prometnicama vidjeti kamione i kombije s natpisima "Neretvanska mandarina“. Ovakav način prodaje počeo je prije četiri godine i svake godine sve više OPG-ova okreće se ovom načinu prodaje.

Takva prodaja u jednu ruku je dobra i za proizvođača i za krajnjeg kupca. Proizvođač proda svoj proizvod po nekoj normalnoj cijeni, a krajnji kupac dobije svježu mandarinu izravno od proizvođača. Razgovarali smo s pojedinim OPG-ovima koji ovako već godinama prodaju, i ono što su svi istaknuli to je da je ovo vrlo naporna prodaja, ali da je na kraju veće zadovoljstvo jer se uspije nešto zaraditi. Također, s ovim načinom prodaje građane se informira o tome što je prava, kvalitetna i svježa mandarina koja je dozrijela na suncu i na prirodan način.

Peta godina prodaje mandarina u unutrašnjosti

Također, kupci, diljem Hrvatske, već shvaćaju koja je razlika između mandarina iz centra i onih koje im Neretvani dovoze sa svojim kombijima i kamionima u njihov grad. Pojedini OPG-ovi rekli su nam da su s kvalitetom stvorili prijateljstva i izgradili svoje tržište te da im je ovo peta godina u kojoj svoje mandarine prodaju u unutrašnjosti Hrvatske. Istina je da je takva prodaja sporija, ali oni OPG-ovi koji nemaju velike plantaže mandarina, mogu pratiti taj ritam. Zato danas Neretvani izravno voze mandarine u skoro sve veće gradove i općine u Hrvatskoj i slobodno možemo reći da se žuti cijela hrvatska od mandarina.

Proizvođači bi bili najsretniji da mogu svoje mandarine, po nekoj normalnoj cijeni, prodati u Neretvi na tržnici u Metkoviću ili otkupnim centrima. Međutim, u zadnje četiri godine jasno se pokazalo da je to postalo nemoguće. Zapravo, moguće je ako ćete se prepustiti "pravilima“ koja nameću otkupni centri i nepoštena trgovina. S druge strane, žalosna će biti slika iz doline Neretve u kojoj će ostati neobrani nasadi mandarina uz već one koji su odavno zapušteni i na kojima rastu drača i korov.


Povezana biljna vrsta

Mandarina

Mandarina

Sinonim: Mandarinka, mandarin, narančin | Engleski naziv: Tangerine | Latinski naziv: Citrus reticulata

Mandarina se ubraja među najotpornije agrume pre­ma hladnoći. Zbog toga se ona može komercijalno, bez većeg rizika, uzgajati duž obale srednje i južne Dalmacije te je postala... Više [+]

Tagovi

Mandarina Neretva Prodaja Cijena OPG Hrvatska


Autor

Mate Ivić

Više [+]

Mate se duži niz godina bavi novinarstvom, a kako je i sam proizvođač, itekako se razumije u problematiku hrvatske poljoprivrede.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zamislite da ujutro nađete nekog kako spava u šatoru na Vašem imanju, što biste napravili? To je naime sasvim normalna pojava i pravno formulirana radnja u nekim zemljama Europe. Ne znam koliko je precizna, ali ova karta pokazuje zemlje gdj... Više [+]