Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Lovac mraza
  • 24.03.2020. 10:45
  • Bjelovarsko-bilogorska, Kovačevac

Lovcima mraza čuvaju urod voćnjaka, a vjetar otežava situaciju

Niske temperature iznova su zaprijetile domaćim voćnjacima. Kako se na Bilogori nose s vremenskim prilikama, provjerili smo na OPG Željko Ledinski

Foto: Damir Spehar/PIXSELL
  • 2.989
  • 181
  • 0

Domaćim voćarima nije lako. U zadnjem desetljeću sve učestaliji neželjeni mrazovi u najosjetljivijim fenofazama, kao da nije dovoljno tržišnih problema koji tište proizvođače. Sada su tu još i izazovi rada uz mjere prevencije širenja koronavirusa, ali unatoč svemu naši voćari ne sjede skrštenih ruku.

Noćas su se mnogi voćari grijali, naslov je objave na društvenim mrežama proizvođača Željka Ledinskog, vlasnika istoimenog obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva iz Kovačevca u Bjelovarsko bilogorskoj županiji.

Naime, njegov je lovac mraza, domaće proizvodnje, čitavu noć vozio kroz voćnjake, u nastojanju umanjiti utjecaj niskih temperatura u osjetljivoj fazi cvjetanja njegovih voćaka.

"Najisplativije je kad ga ne morate koristiti"

Imaju oni što i štititi - 11 hektara nasada - ponajviše jabuka, kruški i trešanja, a prije šest su godina za te potrebe nabavili i ove sustave za zaštitu od mraza. "Najisplativije je kad ga ne morate koristiti, znači da je godina bila dobra", kaže kroz šalu ovaj poznati bilogorski voćar i dugogodišnji rukovoditelj Hrvatskih šuma.

Imaju dva lovca na dvije lokacije njihovih voćnjaka, a situaciju u nasadima nadziru putem termometara i meteostanica, na temelju čega donose odluke o potrebi za tretmanom.

"Sreća da je minus 1, 2 ili 3 pa to još možemo prevenirati. Da nije -12°C kao prije koju godinu“, kaže Ledinski, ali i dodaje da im snažan vjetar otežava primjenu. Neki su voćari upravo zbog toga prestali s orošavanjem vodom. Na tezu da nema mraza ako je vjetrovito, on spremno odgovara: "Bilo vjetra ili ne kad je temperatura niska, bit će šteta na voćkama. Nije bitno vidi li se mraz ili ne. Mi krećemo u tretman kad je nula.“

 

Boca plina na sat rada

Sustav zagrijava zrak plinom, a čija se trenutna cijena kreće oko 330 kuna za bocu od 35kg, koju ovaj sustav potroši za sat rada.

"Krenemo u jedan sat u noći i do sedam ujutro možemo raditi s jednim punjenjem od 6 boca bez stajanja“, kaže Ledinski na temelju iskustva i ističe da je najbitnije da svakih 10-minuta traktor dođe na istu točku unutar voćnjaka.

Oni imaju vučeni model FrostHuntera, a saznajemo da postoji i novija nošena izvedba, koja dodatno olakšava okretanje među redovima nasada.

Da ništa ne prepuštaju slučaju govori informacija da su oni ujedno i osigurali svoje nasade putem osiguravjućih društava. "Mi smo se voćari skupili da nam bude povoljnije, a dodatno nam Ministarstvo poljoprivrede daje 70% što puno pomaže“, rekao je i dodao da su ove godine osiguravatelji digli cijene premija i do 45% u odnosu na prethodne sezone.


Tagovi

Željko Ledinski Lovac na mraz Frost Hunter Cijena Plin


Autor

Vedran Stapić

Više [+]

Jedan od osnivača Agrokluba. Bavi se organizacijom, razvojem novih proizvoda i rješenja, a s vremena na vrijeme, u trenucima inspiracije nešto i napiše :)