Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dan jabuka
  • 23.10.2022. 16:30

Ljekovitost jabuka krije se u sjemenkama - što je sve o starim sortama otkrio Mirko Veić?

Kako kaže čuvar starih sorti Mirko Veić, one rastu prirodno, na drugačiji način se orezuju, sade, drugačiji im je vremenski period rasta, a traju i do 200 godina.

Foto: Youtube/Printscreen
  • 1.424
  • 199
  • 0

"Stare sorte jabuka izumiru u Hrvatskoj", upozorava Mirko Veić, njihov čuvar. Malo je njih, kaže, koji se ne bave profitabilnim voćarstvom i bore se da ih što više spase, evidentiraju i sačuvaju njihov genetski materijal od izumiranja kako bi i buduće generacije mogle koristiti njihove benefite.

"Stare sorte su i po sastavu i po načinu brige o njima drugačije od novih", dodaje sugovornik Poljoprivredne televizije. Sve nove koje su ekonomski interesantne, napominje, vuku korijenje iz starih sorta. "Nastale su križanjem starih i odabirom najboljih stvarane su nove koje su imale karakteristike brzog roda, velike ekonomske isplativosti koje je praćeno kemijskim tretiranjem", pojašnjava.

Kako kaže, stare rastu prirodno, na drugačiji način se orezuju, sade, drugačiji im je vremenski period rasta, a traju i od 100 do 200 godina. "Primjerice, oskoruša može živjeti i 400 godina. Takva stabla postoje u Novom Vinodolskom", otkrio je.

Pojedite jednu jabuku dnevno

Stare imaju znatno bogatiji nutritivni sastav od komercijalnih. "Kada se govori o jabukama onda se misli na one velike, sjajne, teške, crvene, prekrasne kakve viđamo u trgovačkim lancima dok ove naše nisu tako lijepe na oko. No, njihova je vrijednost neusporediva", ističe.

Dodaje da im se ljekovitost krije u sjemenkama, a vrlo važno je i vrijeme kada ih se konzumira. "U koštici sadržavaju antitumorske komponente kao i u kori koje ljudima podižu imunološki sustav. Neka vam hrana bude lijek", poručuje Veić.

Dodaje i da je ovo voće puno vlakana i preporuka je pojesti barem jednu jabuku dnevno. Upozorio je na to da se ne jede poslije obilnog obroka nego sat vremena prije ili nakon njega.

Otkiva i da je interes za stare sorte u posljednje vrijeme u porastu, a što je sve rekao doznajte u videoprilogu:


Tagovi

Jabuke Mirko Veić Stare sorte Ljekovitost Voće


Autorica

Marija Jurišić

Više [+]

Urednica emisije Zlatno klasje Poljoprivredne televizije.


Partner