Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Štetnici voćki
  • 14.05.2023. 10:30

List uvijen u cigaretu - "kriva" je ženka cigaraša, otkinite ga i zapalite

Kako prepoznati simptome napada cigaraša na voćkama i koliku štetu prave? Mogu se suzbiti kemijskim, ali i ekološkim sredstvima.

Foto: Bojan Kecman
  • 1.564
  • 119
  • 0

Svibanj je mjesec u kojem se u voćnjacima i vinogradima vide simptomi napada cigaraša, Byctiscus betulae. Ovaj štetnik najviše napada jabučasto voće i vinovu lozu.

Riječ je o voćnoj pipi iz porodice Curculionidae, koja najčešće napada kruške, a rjeđe druge voćke, a osim krušaka često se viđa i u vinogradima.

Listove uvija u cigaretu

Odrasli kukac je zelene, plave ili bakrene boje, dug do 10 milimetara sarilom koje buši tkivo biljaka. Pomoću rila polaže jaja u tkivo, a prethodno nagrizaju peteljku lista koji klone, odnosno, vene pa ga ženka cigaraša mota u cigaretu. Nakon par dana list se suši i pocrni, a s njim se hrane ličinke koje se razviju iz položenih jaja.

Par dana nakon nagrizanja list se suši i pocrni

Inače, štetnik početkom proljeća izlazi iz zemlje i hrani se lišćem i pupoljcima. Nakon razvoja ličinke tijekom ljeta odlaze iz lista na kukuljenje u zemlju. Mjere suzbijanja relativno su lake i prvo prskanje nakon cvjetanja trebalo bi biti dovoljno da se štetnik suzbije. Pomaže i bakar prije cvjetanja.

Ono što je sigurno je da će se pojaviti u nasadima u kojima nisu odrađena prskanja, posebno nakon cvjetanja. Pažljivijim gledanjem peteljki listova, ako se uoče duži zarezi, to je znak da je ženka položila jaja.

Kada djelovati insekticidima?

Što se tiče kemijskih mjera suzbijanja najbolje su se pokazali insekticidi koji djeluju parama, ali budući da je većina njih izbačena iz upotrebe, odabir sredstva trebalo bi izvršiti nakon konzultacija sa stručnjacima, a dostupna provjeriti u FIS sustavu

Na stablu se može vidjeti po nekoliko "cigara"

Generalno, štete od cigaraša u nasadima krušaka i vinograda nisu velike. Na stablu se može vidjeti po nekoliko "cigara".

Ekološka sredstva koja se mogu koristi su Hunter i Boundari, dok pomažu i ocat, češnjak i ljuta mljevena paprika, ali se moraju obaviti barem dva tretmana zbog lakšeg ispiranja sredstava.

Test prstima - može li se spasiti kruška od krastavosti?

I naravno, najprihvatljiviji način je kidanje uvrnutih, odnosno, osušenih listova sa stabala koje je potom najbolje zapaliti. Tijekom ljeta pomaže i okopavanje oko stabala kako bi se ličinke koje su zakukuljene u zemljištu izbacile na površinu. Time dolazi do njihovog djelomičnog uništavanja zbog utjecaja atmosferilija i zaštitnih redstava koja se primjenjuju u vegetacijskom razdoblju.


Tagovi

Curculionidae Cigaraš Voćnja pipa Hunter Boundary Kukuljenje


Autor

Bojan Kecman

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede, specijaliziran za integralnu i ekološku proizvodnju i zaštitu voća i povrća. Također se bavi voćarstvom, uzgaja kruške, šljive i crveni ribizl.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Baranji nova balvan revolucija. Uskoro opširnije