Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Voćarstvo
  • 19.10.2018. 07:30

Liči - azijska trešnja ljekovitih svojstava

Liči je tropska voćna vrsta porijeklom iz Azije. Zbog svojeg šarmantnog izgleda, liči se uzgaja i kao ukrasno drvo.

Foto: Pixabay/ivabalk
  • 6.302
  • 86
  • 0

Liči ili azijska trešnja (Litchi chinensis) je spororastuće, ukrasno zimzeleno drvo koje može postići visinu od 9 do 12 m. Porijeklom je iz jugoistočne Azije, a u Kini se uzgaja više od 2000 godina. Danas je rasprostranjena širom svijeta, uglavnom po toplijim krajevima. Prepoznatljivog je mesnatog dijela ploda, slatkog okusa.

Azijska trešnja ima široku krošnju okruglog oblika. Krošnja može biti široka koliko je visoko i samo drvo, te se ponekad uzgaja kao ukrasno drvo. Listovi su sjajni, dugački između 12 i 20 cm. Cvjetovi su sitni, zelenkasto bijeli ili žuti, a rastu u velikim grozdastim cvatovima. Plodovi su veliki oko 4 cm, ovalnog ili okruglog oblika. Sazrijevaju u kasnom lipnju te srpnju (ponegdje i u kolovozu i rujnu). Plodovi sadrže mekanu kožnatu ovojnicu crvene ili ružičaste boje. Zreli plodovi imaju suhu ovojnicu koja postaje tvrda i krhka. Meso unutar ploda je ružičaste ili sivkaste boje, koje se lako odvaja od pojedinačnog, smeđeg sjemena. Okus je sladak, mirisan i ukusan.

Preferira toplo i suho ljeto za cvatnju i razvoj ploda, ali je potrebna i određena količina hladnijeg zimskog vremena. Idealno područje za uzgoj ličija jesu regije u kojima su zime kratke, suhe i hladne, te bez mraza, a ljeta su vruća i bez puno padalina. Liči zahtjeva dobro ocjedito i plodno tlo, na osunčanom mjestu.

Plodovi sadrže veliku količinu vitamina C. Mogu se jesti svježi ili suhi, te se mogu prerađivati u sokove. Koriste se u voćnim salatama ili kao deserti. Od plodova se mogu raditi likeri. Vrijednost ploda očituje se u sadržaju šećera koji varira između 7 do 21%, ovisno o klimi i kultivaru. Plodovi sadrže 0.7% proteina, 0.3% masti, 0.7% minerala (najviše kalcija i fosfora). Osim vitamina C, prisutni su još vitamini A, B1, i B2.

U tradicionalnoj medicini, koristi se za liječenje kašlja, nadutosti, čira na želucu, dijabetesa, te pretilosti. Liči ima hipoglikemijsko, antioksidativno, antitumorno, antibakterijsko, antitrombocitno, analgetsko, diuretsko i antivirusno djelovanje.


Tagovi

Liči Azijska trešnja Vitamin C


Autorica

Martina Režek

Više [+]

Magistra inženjerka hortikulture Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu s ciljem usavršavanja na području znanosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da ne znam bolje, rekla bih da želi nešto da mi poruči....:P